Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Poznej domácí zvířata Naučíme se: Jaká zvířátka žijí na českém dvorku

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Poznej domácí zvířata Naučíme se: Jaká zvířátka žijí na českém dvorku"— Transkript prezentace:

1

2 Poznej domácí zvířata Naučíme se: Jaká zvířátka žijí na českém dvorku
Čím se živí K čemu jsou nám užitečná Jaké zvuky vydávají Jak se jmenují jejich mláďátka Jak jejich názvy můžeme vyslovit anglicky A spoustu dalších zajímavých věcí

3 Prase domácí neboli „čuník“ Prase=Pig klikni na mě (i na každé další stránce)
Prase domácí je savec a to proto, že hned po narození saje od mámy mléčko. Miminku od prasete říkáme sele a šikovná prasečí máma má najednou 8 až 14 mláďat. Prasata chováme v zemědělských zařízeních, která se jmenují vepřín nebo v menších zařízení na statku – v chlívcích. Prase vydává zvuky tzv. chrochtání nebo kvičení. Na kůži je prasátko porostlé štětinami. Je to všežravec a moc si pochutná třeba na šrotu. Prasátka člověk chová hlavně pro jejich dobré a výživné maso. Úkoly Zkuste si všichni společně s kamarády ukázat, jak chrochtá tohle zvířátko Vyhlaste soutěž o to, kdo nakreslí nejkrásnější selátko.

4 Kráva Kráva = Cow V zemědělství se využívá pro maso, mléko, ale i jako pracovní síla při tahání nákladů. Maso z tura domácího se nazývá hovězí maso. Kráva má jednu velkou zvláštnost a to složený žaludek. Skládá se z bachoru, čepce, knihy a sleze – vlastní žaludek Kráva je sudokopytník - na končetinách má po čtyřech prstech, na dva vnitřní našlapuje (zakončeny kopyty), dva kratší se nedotýkají země. Sameček od krávy se jmenuje býk a mláďátko tele. My lidé ji používáme hlavně na maso, mléko a lůj. Krávy jsou býložravé, to znamená, že na mase by si opravdu nepochutnaly.

5 Co už umíme. Zkus uhodnout správnou odpověď
Co už umíme? Zkus uhodnout správnou odpověď. Až se rozmyslíš, klikni na vybrané písmenko. Zazní zvuk, který ti prozradí jestli sis vybral správně. Aplaus znamená ANO, skřípění NE. Prase 1) Jakou z těchto barev může mít prase? A) Zelenou C) Růžovou B) Modrou D) Fialovou 2) Jak se jmenuje mláďátko od prasete? A) Tele C) Čuně B) Sele D) Pašík Kráva 1) Co bys dal kravičce k obědu? A) Hamburger C) Špagety B) Trávu D) Čokoládu 2) Co na krávě opravdu nenajdeš? A) Peří C) Kopyta B) Oháňku D) Srst

6 Kůň kůň = horse Kůň také patří mezi savce (jak už víte, znamená to, že od maminky saje mléčko) Samičce říkáme klisna a mláďátku hříbě. Koně jsou používání hlavně pro rekreační ježdění, závody, ale i těžkou práci (například tahání dříví z lesa) Koník je býložravec (to už také víte co znamená) Koně chováme většinou ve stájích a aby se jim dobře žilo, potřebují i veliký výběh.

7 Pes pes = dog O psech se říká, že jsou nejlepším přítelem člověka.
Pes je všežravec, ale nejvíc si pochutná na mase a pro jeho zdraví jsou nelepší předem připravená krmiva přímo pro psy. Samičce se říká fena a mláděti štěně. Psi si pořizujeme hlavně pro radost, jsou totiž oddaní, věrní a vděční za lásku, kterou jim dáme. Pejsi potřebují hodně pohybu, zavření v bytě bez procházek se hodně trápí. I pejsek je savec, stejně jako ostatní zvířátka, které zatím znáte. Nejčastější zvuky, které pejsek vydává jsou štěkání, někdy i vrčení (to hlavně když se zlobí).

8 Kočka kočka = cat Samečkovi od kočky říkáme kocour a mláďatům koťata.
I kočičky jsou savci. K obědu si rádi dají maso, mléko nebo speciálně upravené pokrmy pro kočky – víte co to znamená? Ano, kočka je všežravec. Chováme je zejména pro potěšení, protože kočky jsou velmi přítulné a když je hladíte krásně předou. Nejčastěji od nich uslyšíte mňoukání.

9 Už to všechno víte. Zvuky vám opět prozradí pravdu
Už to všechno víte? Zvuky vám opět prozradí pravdu. Potlesk znamená ANO, rozbité sklo NE. Které z těchto slov se týkají koňů? všežravec kotě savec hříbě stáje tele chlívek Které z těchto zvuků vydává kočka? štěká přede mluví mňouká zpívá syčí bručí Které činnosti se budou pejskovi líbit? nakupování procházka čtení běhání koukání na TV

10 Králík domácí králík = rabbit
I tito králíčci patří mezi savce. Mají nejradši travičku, takže jsou býložravci. Chováme je pro radost i na zdravé masíčko. Můžeme je chovat v bytě (hlavně ve městech) nebo v takzvaných králikárnách (to hlavně na vesnici) Králíci mají velmi ostré a dlouhé zoubky, rádi hlodají tvrdé věci (například mrkvičku) a tím si zoubky obrušují. Jsou to zvířátka s hebkou srstí a umí velmi rychle běhat.

11 Kur domácí (neboli slepice) slepice =hen
Kur domácí patří mezi ptáky a to ptáky hrabavé. Sameček od slepice se nazývá kohout a jejich mláďátko kuře. Slepici chováme hlavně proto, že nám dává vejce. Kuře pro jeho dobré a zdravé maso. Ona sama si pochutná na trávě, šrotu a podobných rostlinných dobrotách.Nejradši má ale listy Smetanky lékařské. Je býložravec. Kohouta od slepice poznáme podle volete na krku, červeného hřebínku na hlavě a barevných per na ocasu. Kur domácí je chován na vesnických dvorcích i ve speciálních zařízeních, kterým říkáme drůbežárny. Slepice se dorozumívají zvuky, kterým říkáme kvokání nebo také kdákání.

12 Koza domácí koza = goat Koza je jako většina ostatních domácích zvířat také býložravec. Samečkovi říkáme kozel a mláďátku kůzle. Od koz získáváme výborné a zdravé kozí mléko a mohou se chovat také pro maso. Tato zvířata jsou moc šikovná, po skalách lezou lépe než kdejaký horolezec. Zvukům, které od nich uslyšíme říkáme mečení.

13 Zkuste se naučit krásné básničky Můžete uspořádat soutěž v recitaci
František Hrubín Pilná kvočna Nesu vajec plnou nůši, podívej se, jak mi sluší, vrátím se k vám nazpátek, s hejnem žlutých kuřátek Kohout Není na venkově spáče, který nezná kokrháče: ráno od čtyř na vás troubí: Vstávej, v lese rostou houby J. V. Sládek Pes a kotě Pejsek umí vrčet, kotě přede, jeden to po druhém nedovede. Kocourek by vrčel, pes před´ radši, proto se na sebe mračí. Zuzana Špůrová Čuník Kvíká, baští, kvíká, baští hrozně rád. Ty, když baštíš, nemusíš si ale na čuníka hrát!

14 Poslední zkoušeníčko Která ze zvířátek patří mezi domácí?
Když na nás klikneš, poznáš jestli máš pravdu Rozbité sklo Aplaus Špatně Dobře

15 A ještě pár otázek Která z těchto zvířat nejsou býložravci? Kráva Prase Pes Koza Králík Slepice Které zvíře se neskrývá pod názvem „kur domácí?“ Kuře Slepice Kráva Koza Kohout Prase Zkuste si s kamarády napsat a nakreslit,které zvířátko byste doma chtěli právě vy a proč. A jako bonus zkuste uhodnout co je to za zvířátko v pozadí.

16


Stáhnout ppt "Poznej domácí zvířata Naučíme se: Jaká zvířátka žijí na českém dvorku"

Podobné prezentace


Reklamy Google