Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

STROJNÍ OBRÁBĚNÍ BROUŠENÍ I. Ing. Iveta Mičíková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "STROJNÍ OBRÁBĚNÍ BROUŠENÍ I. Ing. Iveta Mičíková"— Transkript prezentace:

1 STROJNÍ OBRÁBĚNÍ BROUŠENÍ I. Ing. Iveta Mičíková
Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP VK 1.5. Výuková sada – STROJNÍ OBRÁBĚNÍ, DUM č. 11

2 OBSAH PREZENTACE Charakteristika broušení Přednosti broušení
Pracovní pohyby nástroje a obrobku Základní metody broušení Brusné nástroje Samoostření

3 BROUŠENÍ je dokončovací metoda obrábění rovinných, válcových nebo tvarových vnějších a vnitřních ploch mnohabřitým nástrojem – brousicím kotoučem. Brusná zrna oddělují od obrobku malé třísky.

4 Broušením lze: dosáhnout vysoké kvality povrchu broušených ploch (při jemném broušení Ra 1,6 µm až 0,2 µm), dobře obrábět kalené a těžko obrobitelné materiály (při broušení nástrojů), dělit materiály, např. při rozbrušování.

5 POHYBY PŘI BROUŠENÍ Hlavní otáčivý řezný pohyb koná brousicí kotouč.
Obrobek koná vedlejší řezný pohyb – posuv. Příčný pohyb obrobku dovoluje obrobení celé plochy obrobku. Přísuv je pohyb, kterým se nástroj přibližuje k obrobku nebo obrobek k nástroji, aby bylo možno odstranit další vrstvu materiálu. hlavní řezný pohyb přísuv příčný pohyb posuv

6 Rovinné broušení čelem kotouče obvodem kotouče

7 Broušení do kulata vnitřní broušení vnější broušení

8 BRUSNÉ NÁSTROJE Nástrojem je brousicí kotouč.
Skládá se ze zrn brusiva a pojiva. Brusná zrna mají geometricky neurčitý tvar břitu. Zrna jsou v brousicím nástroji umístěna náhodně a jsou spojena pojivem. Mezi zrny a pojivem jsou volná místa – póry.

9 BROUSÍCÍ NÁSTROJE brousicí kotouče, brusné kameny, brousicí tělíska.
segmentový BK brousicí tělíska talířový BK hrncový BK miskový BK plochý BK

10 SAMOOSTŘENÍ Při broušení dochází vlivem otupování zrn k růstu řezné síly a k vylamování opotřebených zrn. Tím se odkryjí nová, ostrá zrna brusiva. tzv. samoostření brousicího kotouče

11 Kontrolní otázky Co je to broušení?
Jaké pohyby se vykonávají při broušení? Popište brusný nástroj. Jaké znáte brousicí nástroje? Co je podstatou samoostření?

12 Řešení: Co je to broušení? Jaké pohyby se vykonávají při broušení?
Broušení je dokončovací metoda obrábění rovinných, válcových nebo tvarových vnějších a vnitřních ploch mnohabřitým nástrojem – brousicím kotoučem. Jaké pohyby se vykonávají při broušení? Hlavní otáčivý řezný pohyb koná brousicí kotouč. Obrobek koná vedlejší řezný pohyb – posuv. Příčný pohyb obrobku dovoluje obrobení celé plochy obrobku. Přísuv je pohyb, kterým se nástroj přibližuje k obrobku nebo obrobek k nástroji, aby bylo možno odstranit další vrstvu materiálu. Popište brusný nástroj. Brusný nástroj se skládá se ze zrn brusiva a pojiva. Brusná zrna mají geometricky neurčitý tvar břitu. Zrna jsou v brousicím nástroji umístěna náhodně a jsou spojena pojivem. Mezi zrny a pojivem jsou volná místa – póry. Jaké znáte brousicí nástroje? Brousicí nástroje jsou brousicí kotouče, brusné kameny a brousicí tělíska. Co je podstatou samoostření? Podstatou samoostření je, že vlivem otupování zrn dochází k růstu řezné síly a k vylamování opotřebených zrn. Tím se odkrývají nová, ostrá zrna brusiva.

13 POUŽITÁ LITERATURA: DILLINGER, J. a kol. Moderní strojírenství pro školu i praxi. Praha: Europa-Sobotáles, ISBN Řasa, J., GABRIEL, V. Strojírenská technologie 3 – 1. díl, Metody, stroje a nástroje pro obrábění. Praha: Scientia, ISBN FRISCHHERZ, A. a kol. Technologie zpracování kovů 2, Odborné znalosti. 3. vydání. SNTL Praha ISBN HLUCHÝ, M. a kol. Strojírenská technologie 1 – Nauka o materiálu. Praha: SNTL, 1978. DRIENSKÝ, D. a kol. Strojní obrábění I. Praha: SNTL, 1986.


Stáhnout ppt "STROJNÍ OBRÁBĚNÍ BROUŠENÍ I. Ing. Iveta Mičíková"

Podobné prezentace


Reklamy Google