Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Personal Digital Assistent

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Personal Digital Assistent"— Transkript prezentace:

1 Personal Digital Assistent
PDA Personal Digital Assistent Hardware počítačů - zápočtová práce Vysoká škola logistiky o. p. s., Přerov Lubomír VOLNÝ

2 PDA - definice PDA Personal Digital Assistent, v překladu tedy osobní digitální asistent. Anglická zkratka označující souhrnně všechny kapesní počítače bez rozdílu platforem. Někde se můžete také setkat s ne zcela přesným pojmem Pocket Digital Assistent. také se používá: Pocket PC, MDA, Palm, Palmtop, Handheld …

3 PDA - použití Jsou mnohem menší než notebooky, ale přitom dosahují podobného výkonu. Práce s nimi sice není tak komfortní, ale jejich hlavní předností je mobilita. Mimo jejich základního využití, jako digitální kalendář, adresář a poznámkový blok, dnes nabízí i připojení k Internetu, možnost dalšího rozšiřování pomocí modulů na přehrávání hudby, fotografování apod. Jako primární využití se u PDA předpokládá business, tj. všechny možné kancelářské a mobilní aplikace. Microsoft nabízí uživatelům poněkud ořezanou verzi Office pro PDA, které zahrnují hlavně aplikace (Pocket) Word, Excel a Outlook. Další software lze dokoupit či stáhnout z internetu. Organizační funkce - PIM – Personal Information Managemet Synchronizace - možnost výměny informací mezi PDA a PC (notebookem) pomocí kabelu, infračerveného portu, Bluetooth, GSM/GPRS nebo WiFi. Zábava - hraní her, přehrávání videosekvencí, e-knihy, záznam zvuku a jeho reprodukci, přehrávani hudby ve formátu MP3, prohlížeč obrázků… Informačního systému firmy - sdílení informací… Lze připojit řadu periferních zařízení - klávesnice, čtečky čárového kódu, GSM moduly, navigační systémy GPS atd... Většinu PDA lze rozšířit pomocí systému karet – PCMCIA, Compact Flash, Secure Digital, MultiMedia Card nebo MemoryStick. Nebo lze obohatit přístroj o síťovou kartu, modem či jiné zařízení...

4 PDA - anatomie PDA je příliš malý přístroj na to, aby v něm bylo toliko zařízení, jako v notebooku. Horní paměť je RAM jako u počítače, kdežto místo disku má PDA flash paměti, které udrží informace i bez přísunu energie. Pracují na bázi polovodičů, stejně jako obvody ve výměnných kartách (SD, CompactFlash, MemoryStick ...). Musíme se však smířit s nižšími kapacitami, řádově v MB. Co se týče zobrazování, mají PDA různě velké displeje (většinou barevné) zpravidla s rozlišením 320×320 a barevnou hloubkou barev (16 bitů), což pro dané rozlišení úplně stačí. Barevné displeje bývají buď TFT (Thin Filter Transistor) nebo nákladnější transreflexivní. Doteková senzorika zjišťuje doteky tlakem, který působí stylus. Citlivost na místo doteku může být větší, než je rozlišení displeje (takže třeba 1024×1024 bodů). Napájení probíhá buď ze dvou baterií typu AAA nebo akumulátorů - vyjímatelné akumulátory. Trendem jsou Li-ION (Lithium iontové) či pokročilejší Li-Pol (Lithium polymerové) akumulátory. Oba tyto typy mají výhodu vysokého výkonu, malé hmotnosti a malých rozměrů (plošné provedení). Nevýhodou je, že nedrží náboj tak dobře, jako Ni-MH (Nikl-metal-hydridový akumulátor) či suché/alkalické články (AAA). Vnitřek PDA se skládá v podstatě z displeje a základní desky.

5 PDA - rozlišení 1. způsob zápisu dat: - klasická klávesnice
- dotykovou obrazovkou 2. operační systém (OS):- PalmOS - EPOC - Symbian - WindowsCE - Linux - Ostatní se speciálními OS

6 PDA - PalmOS tato platforma využívá operační systém Palm OS od stejnojmenné firmy Palm, Inc (nejnovější verze Palm OS 5.x). Většina modelů má v současné době barevný displej, rozlišení variuje od 160 x 160 přes 320 x 320 až po 320 x 480 pixelů. Co se týče podpory multimédií, lze obecně říci, že jak se Pocket PC připodobnila Palmům velikostí, tak zase naopak Palm OS přístroje srovnaly s Pocket PC krok na poli multimédií a zvuku. Na rozdíl od Pocket PC ale není pravidlem, že u přístroje nalezneme vždy mikrofon, reproduktor i stereo výstup. Až na výjimky podporuje naprostá většina Palm OS mašinek pouze jeden typ paměťových médií. Je jedním z nejstarších a stál u zrodu PDA. Dnes je k dispozici pro řadu počítačů od různých výrobců - klonů. Nejvíce je zastoupen původní Palm a firmou Sony (Clié). Jde o platformu z nejširším zastoupením různě vybavených modelů. Výhody: nejstarší a nejrozšířenější ve světě, spousty software, specializované weby, velká výdrž baterií u monochromatických displejů, malé rozměry, nízká váha, jednoduché a velmi rychlé použití. Výrazně nižší cena monochromatických modelů. Nevýhody: příliš "jednoduché" aplikace, málo funkcí, slabší propracovanost aplikací, nízká nebo nedostatečná podpora multimédií. Řada základního software se musí dokupovat. Graffiti pro zadávání znaků.

7 PDA - EPOC Zvláštní kategorie. Říká se, že tato platforma je pro PDA téměř mrtvá, ale situace není zcela jednoznačná. U zrodu stála firma Psion, která byla velmi úspěšná se svými počítači Series 3x, 5x, 7x a v posledních letech Revo a Revo plus. Oficiálně oznámila zastavení vývoje těchto počítačů, které byly známy velmi kvalitní klávesnicí a slušným software, který dokonale pokrýval hlavní potřeby uživatele. Snad posledním výrobkem s OS EPOC je komunikátor firmy Ericsson R380. Jde o GSM mobil s odklápěcí klávesnicí a dotykovým displejem. Nicméně vzniklo sdružení Symbian , které na bázi EPOCu vyvíjí nový moderní operační systém pro komunikátory. Členem Symbianu jsou takoví velikáni jako Ericsson, Sony, Psion a asi stovka menších firem. Příkladem nového OS Symbianu by mohla být Nokia 7650, ale i zde nejde o PDA, ale spíše chytrý mobil - komunikátor. Stejně tak jako Nokia 9210, která nemá dotykový displej. Výhody: kvalitní monochromatický displej, perfektní klávesnice a dobrý software, poměrně dobrá výdrž baterií u monochromatických modelů. Nevýhody: méně nového SW, u některých modelů chybí podsvícení displeje, potíže s připojením na internet, zastaven vývoj Psionů. Poslední modely Revo nemají sloty na rozšiřující karty.

8 PDA – Windows CE Operační systém WindowsCE 3.0 nyní existuje ve verzi PocketPC 2002 a 2003, která je velmi podobná MS Windows XP. Ze všech operačních systémů je zde největší podobnost k normálnímu PC a rovněž aplikace typu Excel, Word a Outlook nezapřou společného tvůrce. Hlavními výrobci jsou firmy Compaq (iPAQ), Hewlett Packard (Jornada), Casio (Cassiopea), Toshiba (e-Genio) a desítka dalších menších výrobců jako je Fujitsu-Siemens, Sagem, ACER, AudioVox. Všechny kapesní počítače s operačním systémem Pocket PC mají standardně zabudovanou podporu multimédií (mikrofon, reproduktor i stereo výstup) a dají se tedy využít pro přehrávání zvuku či naopak jeho záznam. U Pocket PC je také častěji k vidění více slotů pro paměťové karty, prakticky výhradně v kombinaci CompactFlash + SecureDigita Výhody: nejlépe propracované aplikace, vysoká grafická a funkční úroveň programů, maximální podpora multimédií, digitální záznamník zvuku, přehrávání videa a zvukových nahrávek, rozpoznávání obyčejného ručně psaného "hůlkového" písma, spousta velmi hodnotného software v ceně přístroje, bezproblémová lokalizace do češtiny. Shodnost ovládání s PC. Nejpropracovanější synchronizace a načítání webových stránek. Dostatek programů zdarma na internetu. Velký barevný dotykový displej s rozlišením 240x320. Dostatek periferií na našem trhu. Nevýhody: nižší výdrž baterií (8-12 hodin práce), vyšší váha oproti Palmům, nižší rychlost ovládání a složitější aplikace.

9 PDA - Linux plně srovnatelný s Pocket PC co do výkonu, rozšiřitelnosti i multimédií. Značnou nevýhodou je ovšem méně dostupných aplikací než na výše uvedené platformy (přinejmenším je zde méně na výběr) a nevalná "sehnatelnost" těchto strojů u nás. Tyto přístroje lze doporučit jen těm uživatelům , kteří dávají přednost Linuxu i na PC.

10 PDA -Ostatní se speciálními OS
Tato kategorie nutně zahrnuje různé proprietární systémy, které sice samy o sobě mohou být zajímavé i užitečné, ale nezaznamenaly většího rozšíření mezi uživateli a tudíž pro ně neplatí ani zmínka o široké nabídce software na internetu. U těchto přístrojů je rovněž velmi nejistá budoucnost a velmi malý rozsah periferií. Přesto můžou být dobrými pomocníky pro své majitele.

11 PDA – Finanční dostupnost
Jste-li výrazně finančně omezeni sumou do Kč, pak je volba jasná - Palm. Je-li váš limit Kč nebo i přes, tak můžete volit mezi kvalitními PocketPC s podporou multimédií nebo se rozhodnout pro některý z nejlepších barevných modelů firem Sony resp. Palm. Zde ale rozhodne další kritérium. Máte-li to štěstí a vaše finanční nebo firemní situace vám dovoluje utratit více, pak se věnujme situaci, kdy ani částka Kč není limitní. Nabízí se řešení PocketPC s integrovanou technologií Bluetooth nebo PocketPC s implementovaným modulem GSM/GPRS umožňující rychlé datové přenosy a spojení na internet.

12 PDA – Funkční požadavky
Obě hlavní platformy se od sebe liší v pomyslném těžišti práce: PalmOS-(rychlý a jednoduchý) dává důraz na rychlost a jednoduchost zadávání údajů do organizačních aplikací PocketPC-(složitější a bohatší) klade důraz na funkční propracování, počet funkcí a individuální nastavení aplikací pro potřeby uživatele.

13 PDA a součastný standart
Značka: HP - iPAQ Popis: Paměť: 128 MB (64MB ROM, 64MB SDRAM) až 88MB dostupné pro uživatele (včetně 31MB iPAQ File Store) Procesor: Intel PXA MHz HP - iPAQ - hx2410            Displej: 3.5" transreflexní displej QVGA TFT, 64 tisíc barev Baterie: 1440 mAh Li-Ion vyměnitelná dobíjecí baterie Operační systém: Microsoft Windows Mobile 2003 Software Rozměry: x 76.6 x 16.3 mm Hmotnost: g Podrobnosti Cena bez DPH: 11 690 Kč (Cena s DPH: 13 911,10 Kč) PDA a součastný standart HP - iPAQ - hx2410 Paměť: 128 MB (64MB ROM, 64MB SDRAM) až 88MB dostupné pro uživatele (včetně 31MB iPAQ File Store) Procesor: Intel PXA MHz Displej: 3.5" transreflexní displej QVGA TFT, 64 tisíc barev Baterie: 1440 mAh Li-Ion vyměnitelná dobíjecí baterie Operační systém: Microsoft Windows Mobile 2003 Software Rozměry: x 76.6 x 16.3 mm Hmotnost: g Podrobnosti Cena bez DPH: 11 690 Kč (Cena s DPH: 13 911,10 Kč)

14 PDA – otázky?


Stáhnout ppt "Personal Digital Assistent"

Podobné prezentace


Reklamy Google