Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lucie Židová Eva Horáková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lucie Židová Eva Horáková"— Transkript prezentace:

1 Lucie Židová Eva Horáková
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu „Inovace studijních oborů na PdF UHK“ reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ Pověst Lucie Židová Eva Horáková

2 Staré pověsti české – pro děti
napsala Jana Eislerová ilustroval Antonín Šplíchal pro děti od 8 let Obr. 1

3 O čem kniha je: Známe všechny pověsti? Určitě jich známe mnoho, ale všech 21, ne. Proto je tato knížka to nejlepší pro tebe. Výtečné ilustrace a srozumitelný děj tě zavede do doby Libuše a Přemysla, Bivoje nebo až k Macoše.

4 Pověsti a legendy západních Čech
napsala Marie Korandová ilustrovala Marie Lacigová pro děti od 13 let Obr. 2

5 Ukázka z knihy (str.44 - 45) O čem kniha je:
V knize, která je doprovázena krásnými ilustracemi, se seznámíte s mnoha pověstmi ze západních Čech. Kniha je rozdělena na několik kapitol, ve kterých jsou nejenom pověsti, ale i historické události. Jeden řezník přihnal do Kašperských Hor dobytek. Před výročním trhem nesehnal nocleh, a tak se rozhodl přespat ve zříceninách. V noci pana mistra probudil šedivý stařec s bradou po kolena a zavedl do podzemí, kde svítí halda zlaťáků. „Přepočítej je a rozděl na tři stejné díly. Ale pamatuj! Tři naprosto stejné!“ Řezník, jako všichni mistři krvavého řemesla, má pro strach uděláno. Klekne k hromadě, dělí a dělí. Nakonec zbývá jeden peníz. Co s ním? V každé hromádce bude navíc! Stařec svítí očima, neprohodí ani slůvko. „Počkej,“ povídá mistr, „musím si skočit před hrad.“ Přinesl širočinu a rozťal peníz na tři kusy. „Jsi chlapík,“ kývne hlavou stařec. „Dobře sis poradil a mě vysvobodil. Vem si svůj díl a ve zdraví ho užij!“

6 Báje a pověsti z Čech a Moravy Plzeňsko
napsal Vladimír Hulpach pro děti od 10 let Obr. 3

7 O čem kniha je: Další z řady knih o pověstech z Čech a Moravy. Tentokrát se vydáváme do Plzeňského kraje. Budou nás provázet zajímavé postavy: Klekáníček, Chodové, Jan Kozina. Pojďme se vypravit do krásného kraje.

8 Pověsti o čertech a jiných strašidlech
napsala Iva Hoňková ilustrovala pro děti od 8 let Obr. 4

9 Ukázka z knihy (str.109): O čem kniha je:
Čarodějnice, čerti, rusalky, hejkalové, tato a jiná strašidla se objevují všude v lese i na louce. Jak se jim vyhnout, jak od nich získat pomoc a peníze? Prolistujte si tuto nádhernou knížku a dozvíte se, jak se nedostat do pekla. Čert ho vem (kraj Vysočina) Kdysi platilo, pokud někdo řekl „čert ho vem“, že si čert opravdu přišel proto, co bylo myšleno a bez milosti si danou věc odnesl do pekla. Lidé se pak s odnesenou věci již nikdy nesetkali, protože co jednou peklo vezme, to už nikdy nevrátí. To jel jednou po cestě jistý Prokop z Rozkoše s plným vozem dříví z nedalekého lesa. A protože vůz už nebyl nejnovější a náklad pořádně těžký, zlomilo se mu pod tou tíhou jedno kolo. „Čert ho vem!“, vykřikl pěkně od plic Prokop. V tu chvíli, kde se vzal, tu se vzal, stál u kola čert a už se pustil do nápravy, kterou táhl až do dvora, k domu, kde Prokop bydlel. Když projížděli bránou stavení, mladý chasník uhnul s vozem tak, že milého čerta přimáčkl kde zdi. Ozvala se rána a kus omítky se sesypalo k zemi. Čert utekl, ale díra, který po tom nárazu ve zdi vznikla už tam zůstala na vždy.

10 Pověst o Heráklovi napsal Ryan Foley ilustroval Sankha Benerjee
pro děti od 9 let Obr. 5

11 O čem kniha je: Řecké báje jsou krásné a velmi poučné. Dostává se ti do ruky pověst o slavném Heráklovi. Bude se ti líbit, je psaná jako komiks. Dokáže Herákles smýt pocit viny? Splní 10 nesplnitelných úkolů? Půjč si knihu a uvidíš.

12 Jesenické pohádky a pověsti
napsal Miroslav Kubíček ilustroval Josef Lubič pro děti od 10 let Obr. 6

13 Ukázka z knihy (str.44): O čem kniha je:
V JESENICKÝCH horách je dnes mnoho významných lázní. Proč ale vznikly? Co zapříčinilo, že se ve ZLATÝCH horách usadili lidé? A co tomu předcházelo? Proč se na hradě Nový hrad u Hanušovic zjevuje ČERNÁ paní? To a mnoho dalších pověstí se dozvíte z této knihy. Čarodějná kůže … Když ve vlasatých březinách se rozhoupalo letní světlo a teplo, radost se procházela krajem i mezi lidmi. Jen Martinovy oči se zatáhly smutkem i zlobou jak ostružiním, protože přišel o jedinou krávu. Kdo jde po mém srdci? Kdo jde po mé krvi? Jenže kráva byla slabá, zedřená a jednou v noci pošla. Martin z ní stáhl kůži a tu pověsil na půdu, vše ostatní zakopal…. V tom čase zašel Martin na půdu nadýchat se voňavostí sena a snad si připomenout klukovské shovávačky, klouzačky a skákačky. Zrak mu padl na sušící se kůži. Když k ní přistoupil, hučela jako letní louka. Stovky a stovky sršňů ji obalovaly…

14 Báje a pověsti hvězdné oblohy
napsal J. V. Šironin ilustrovala O.A. Kolesnikovová pro děti od 13 let Obr. 7

15 Ukázka z knihy (str. 46): O čem kniha je: Při pohledu na hvězdné nebe si někteří jistě řeknou, jaká různá souhvězdí se tam skrývají a jak vznikly jejich názvy. Tato kniha vypráví příběhy o známých souhvězdích jak vznikla a proč. Najdeme zde i mnoho zajímavostí týkajících se pozorování hvězd.

16 Legenda o svatém Václavovi
napsala Ivana Pecháčková ilustrovala Jarmila Marešová pro děti od 9 let Obr. 8

17 Založená chrámu sv. Víta
Ukázka z knihy (str. 18): O čem kniha je: Když se svatý Václav narodil, objevila se na obloze zářící hvězda, která zhasla až teprve, když vyšlo slunce. Během svého dětství se velmi sblížil se svojí babičkou, poddaní jej měli velmi rádi a chtěli ho mít za krále ještě dříve, než dospěje. Co se ale stalo s jeho babičkou? A proč lidé chtěli Václava za krále co nejdříve? Založená chrámu sv. Víta Když kníže Václav usedl na přemyslovský stole, od základů změnil způsob, jakým byly České země doposud vedeny. Stal se spojencem saského krále Jindřicha zvaného Ptáčník, jenž byl znám svou vzdělaností, pevnou vírou a uměnímilovností… Král Jindřich svolával na sněm do Řezna všechna říšská knížata. Český kníže býval také zván, ale častokrát se opozdil, protože se po cestě obvykle zdržel v nějakém klášteře. Duchovní záležitosti pro něj vždy byly důležitější než světské. Jednou po zahájení sněmu se král cítil velmi dotčen, když zjistil, že kníže Václav jako obvykle ještě nedorazil…. Chtěl nevychovanému Čechovi udělit lekci.

18 Rytíři krále Artuše napsal Vladimír Hulpach ilustroval Jan Černý
pro děti od 12 let Obr. 9

19 Ukázka z knihy (str. 86): O čem kniha je:
V knize se dozvídáme o tom, kdo to byl král Artuš a kdo byl Merlin. Jak to bylo s panem Lancelotem a co to byl svatý grál nebo Excalibur? Čím je zajímavý příběh o Tristanovi a Isoldě? Vyprávění deváté Celých čtrnáct dní až do Nového roku trvaly svatební radovánky na hradě Camelotu. Venku padal hustě sníh. Uléhal do tichých závějí, ale poryvy větru znovu a znovu zdvíhaly sněžné víry a meluzína kvílela v každé skulince. Zato v hodovní síni zněly stále písně i vyprávění, královna Guenevera se svými družkami okrašlovala celou společnost jako spanilá růže zahradu, zatímco místností bloudily tajuplné stíny i světla ohně. Poté když byly rozdány novoroční dárky a rytíři začali hovořit o svých dobrodružstvích, ….

20 České pověsti české pro malé děti 2
napsala Martina Drijverová ilustrovala Dagmar Ježková pro děti od 6 let Obr. 10

21 Ukázka z knihy (str. 23): O čem kniha je:
Proč chtěly dívky válčit proti mužům v dívčí válce? Proč Horymír se Šemíkem přeskočil hradby Vyšehradu? Z jakého důvodu zabil Boleslav svého bratra Václava? To a mnohé další zajímavosti z české historie se dozvíte při četbě této knihy. Golem Za panování císaře Rudolfa II. Žil v pražském židovském městě rabí Löw. Byl to velice učený muž. Uměl mnoho zvláštních věcí, a proto si jej císař oblíbil a zval rabína často na hrad. Tam rabí předvedl kouzelnou lampu – laternu magiku, která ukazovala obrazy z českých dějin. Jednou si císař přál spatřit Abrahama, Izáka a ostatní postavy, o kterých četl v bibli. „Ukážu ti je!“ slíbil rabín. „Ale ať uvidíš cokoli, nesmíš se smát, jinak bude zle!“ Odříkal tajemné zaříkání… zvedl se dým… a v něm jako živý prošel Abraham, Izák, pak Jakub a jeho synové. Jeden z nich si vesele poskakoval a císař se musel zasmát… To byla chyba!

22 Zdroje ukázek DRIJVEROVÁ, Martina. České pověsti pro malé děti 2. Praha: SiD&NERo, ISBN X. HOŇKOVÁ, Iva. Pověsti o čertech a jiných strašidlech. 1. vyd. Praha: Krigl, 2007, 170 s. ISBN HULPACH, Vladimír. Rytíři krále Artuše. Praha: Fénix, ISBN KORANDOVÁ, Marie. Pověsti a legendy západních Čech. Vyd. 1. Ilustrace Marie Lacigová. Plzeň: Nava, 2011, 118 s. ISBN KUBÍČEK, Miroslav. Jesenické pohádky. Olomouc: SAHU, ISBN PECHÁČKOVÁ, Ivana. Legenda o svatém Václavovi. Praha: MEANDER, ISBN ŠIRONINA. Báje a pověsti hvězdné oblohy. Praha: Fragment, ISBN

23 Zdroje obálek (ke dni ) HULPACH, Vladimír. Rytíři krále Artuše. Praha: Fénix, (přední desky knihy, foto autorky prezentace) ISBN


Stáhnout ppt "Lucie Židová Eva Horáková"

Podobné prezentace


Reklamy Google