Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Spolupráce Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje s dobrovolníky nestátních neziskových organizací Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje mjr.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Spolupráce Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje s dobrovolníky nestátních neziskových organizací Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje mjr."— Transkript prezentace:

1 Spolupráce Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje s dobrovolníky nestátních neziskových organizací Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje mjr. Mgr. Štěpán Kavan, Ph.D.

2 HZS ČR a dobrovolníci Spojitost mezi profesionálními hasiči – příslušníky hasičského záchranného sboru kraje a dobrovolníky? Je to reálné???

3 Poslání HZS ČR Chránit životy, zdraví, majetek a poskytovat účinnou pomoc při mimořádných událostech. HZS při plnění svých úkolů spolupracuje … zákon č. 238/2001 Sb., o Hasičském záchranném sboru ČR v platném znění. HZS kraje koordinuje záchranné a likvidační práce …, organizuje instruktáže, školení … a organizuje přípravu složek IZS zaměřenou na jejich vzájemnou součinnost … zákon č. 239/2000 Sb.,o IZS v platném znění

4 Jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Příklady spolupráce I.
Názvosloví v ČR (JSDHO x SHČMS). Členové jednotek PO jsou dobrovolníky x povinnost obce zřídit jednotku PO. Mají daná pravidla spolupráce s HZS ČR. Každodenní spolupráce při zdolávání mimořádných událostí, provádění odborných příprav velitelů a strojníků. Společná cvičení.

5 ADRA, Český červený kříž, Diecézní charita České Budějovice Příklady spolupráce II.
Dohody o poskytování plánované pomoci na vyžádání s HZS JčK. Spolupráce při zabezpečení provozu krajského skladu humanitární pomoci při povodních v roce 2002 (DCHČB). Spolupráce při povodních 2009 (psychosociální pomoc, humanitární pomoc), při cvičeních a zajišťování odborných příprav. Psychosociální pomoc.

6 Vodní záchranná služba ČČK Příklady spolupráce III.
Spolupráce při výcviku příslušníků HZS JčK v záchranných pracích na vodě. Jedná se o odbornou přípravu lektorovanou členy Vodní záchranné služby ČČK se zaměřením na zvládnutí teorie a především praxe pro práci na vodní hladině. Cílem je zvýšení odborné úrovně příslušníků, prohloubení spolupráce, komunikace a navázání kontaktů mezi oběma složkami.

7 Psychosociální tým Příklady spolupráce IV.
Jedná se o uskupení dobrovolníků humanitárních a neziskových organizací připravených nabídnout svým spoluobčanům v tíživé situaci jak praktickou pomoc tak i psychickou podporu a lidskou účast, pracuje od r Dobrovolníci z ČČK, ADRA, DCHČB + „nezařazení“ dobrovolníci. Pravidelné vzdělávání, zpočátku komplexně dle doporučené metodiky PIT s odborným zajištěním psycholožkou HZS JčK. Členové psychosociálního týmu působí při MU ve spolupráci s psycholožkou HZS JčK (povodně, požár rodinného domu, dopravní nehody). Tým je uskupení dobrovolníků, v praxi se ukazuje nezbytnost zázemí (vysílající organizace).

8 Psychosociální tým Příklady spolupráce IV.

9 Připravovaná specialita - Canis terapie Příklady spolupráce V.
HZS JčK navázalo spolupráci s výcvikovým canisterapeutickým sdružením Hafík, o. s. se zaměřením na možnost poskytovat krizovou intervenci – canis terapie.

10 Konference „Víme o sobě“ Příklady spolupráce VI.
Prezentace a vzájemné poznání organizací působících při řešení mimořádných událostí. Porovnání současných přístupů a možností jednotlivých organizací. Místo daného subjektu v systému řešení události v rámci regionu (Jakým způsobem a kdy se organizace zapojuje do řešení MU, jak dlouho vyvíjí svoji činnost.). Vytvoření prostoru, aby lidé a organizace měli k sobě blíž. Navazující činnost – seminář „Komunikace při mimořádných událostech“, 2011. Spolupráce s Jihočeským krajem a Vysokou školou evropských a regionálních studií.

11 Perspektivy, plány a vize
HZS JčK (ČR) – umíme provádět záchranné a likvidační práce. Následná pomoc a spolupráce zasaženému obyvatelstvu je limitovaná = vnímání potřebnosti spolupráce s dalšími subjekty. Pro spolupráci potřebujeme „jasného“ partnera (nastaven systém komunikace; víme, co umí; případně známe i osobně z příprav a cvičení). Spolupráce s NNO při organizaci jednotlivců – dobrovolníků. Změny a vývoj za uplynulých 10 let - víme o sobě, - známe možnosti regionálních NNO a jejich dobrovolníků (a obráceně); - zkušenosti z terénu při MU. Následnou činnost zaměřit na další vzdělávání, cvičení a informování všech zúčastněných při MU (hasiči, pracovníci krizového řízení, NNO, obyvatelstvo, …), abychom používali „jeden jazyk“.

12 Děkuji za pozornost. stepan.kavan@jck.izscr.cz
Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje Pražská 52b, České Budějovice


Stáhnout ppt "Spolupráce Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje s dobrovolníky nestátních neziskových organizací Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje mjr."

Podobné prezentace


Reklamy Google