Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

JIŘÍ ŽÁČEK * 6. 11. 1945 v Chomutově.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "JIŘÍ ŽÁČEK * 6. 11. 1945 v Chomutově."— Transkript prezentace:

1 JIŘÍ ŽÁČEK * v Chomutově

2 Dětství a školní léta prožil v Jižních Čechách, ve Strakonicích
Vystudoval stavební fakultu, od inženýrství přešel k literatuře. Píše pro děti i dospělé, překládá zahraniční literaturu (francouzština,estonština, litevština, slovenština) Nějakou dobu pracoval jako novinář. Žije v Praze, je ženatý má dvě dospělé děti a vnuka

3 CO ŘÍKÁ O ŽIVOTĚ JIŘÍ ŽÁČEK
BER ŽIVOT JAKO PEŘÍČKO A ODFOUKNE TĚ VÍTR, BER ŽIVOT JAKO BALVAN A POTOPÍ TĚ KE DNU

4 PROČ PÍŠE JIŘÍ ŽÁČEK PRO DĚTI?
„Psát pro děti znamená objevovat svět, kde se žije na plné pecky, kde se člověk nikdy nenudí, kde zázraky života v nás ještě budí úžas a touhu přijít všemu na kloub. Psát pro děti je omlazující kúra a škola radosti.“ (ukázky z knih Vrabčí hnízdo, Kdo si se mnou bude hrát)

5 JIŘÍ ŽÁČEK JAKO ŽÁČEK  Jaký byl spisovatel ve škole?
„Zlobivý. Bavila mne čeština, ale moc mi nešla. Z matematiky jsem měl vždycky jedničky, proto jsem šel studovat na stavebního inženýra. A nakonec je ze mě stejně spisovatel. Dokonce dostal i dvojku z chování.. „Nasčítaly se mi každodenní prohřešky, opakovaný fotbal ve třídě, rozbili jsme okno. Normálně jsme zlobili a dostali za to dvojku z chování.“ (ukázka z knihy Aprílová škola)

6 Jako malý chlapec měl tajný sen – stát se námořníkem
Jako malý chlapec měl tajný sen – stát se námořníkem. Četl spoustu dobrodružných knížek. V jeho věku chtěla být polovina kluků pilotem a druhá právě námořníkem. Svůj sen si tak trochu splnil v knize Ahoj moře.

7 Náměty do svých knih Jiří Žáček čerpá ze života, všímá si věcí kolem sebe. Básničky psal pro své děti. Vždy měli doma nějaká zvířata (psa, kočku, morče, dokonce i kuře), to se pak inspirace hledá lehce. (ukázky z knih: Nemalujte čerta na zeď, Pro slepičí kvoč)

8 PRAKTICKÁ ČÁST BESEDY Čtení ukázek z knih Jiřího Žáčka Jazykolamy
Popletená přísloví (děti hádají, jak je to správně) Popletené pohádky, hádanky, limericky Práce s knihami J. Žáčka

9 Zpracovala: Barbora Javorková, Dětské oddělení, Karviná – Mizerov
Použité zdroje: ŽÁČEK, Jiří. Ahoj, moře. Miloslav Jágr. 1 : [s.n.], s ŽÁČEK, Jiří. Hádanky a luštěniny. Olga Ptáčková. 1. vyd. Praha : Šulc a spol., s. ISBN  ŽÁČEK, Jiří. Aprílová škola. Adolf Born. 3. rozš. vyd. Praha : Albatros, s. ŽÁČEK, Jiří. Kdo si se mnou bude hrát. Milan Grygar. Praha : Albatros, s. ŽÁČEK, Jiří. Nemalujte čerta na zeď. Alois Mikulka. 1. vyd. Praha : Albatros, s. ISBN  ŽÁČEK, Jiří. Vrabčí hnízdo. Lída Brychtová. 1. vyd. Praha : Knižní klub, s. ISBN 


Stáhnout ppt "JIŘÍ ŽÁČEK * 6. 11. 1945 v Chomutově."

Podobné prezentace


Reklamy Google