Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

, Název školy Střední odborná škola Luhačovice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: ", Název školy Střední odborná škola Luhačovice"— Transkript prezentace:

1 , www.zlinskedumy.cz Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Lubomír Kacálek Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu VY_32_INOVACE_UDŘ0401Lidový dekor na nábytku Stupeň a typ vzdělání Střední odborné vzdělání Vzdělávací obor Design a zpracování dřeva Tematický okruh Uměleckořemeslné zpracování dřeva Druh učebního materiálu Výukový materiál, prezentace Cílová skupina Žáci I. ročníku Anotace Seznámení s nejstarší a jednoduchou formou zdobení dřevěného nábytku a jeho částí prostými lidovými motivy a ornamenty Klíčová slova Drážka, linka, vrubořez Datum

2 Studium lidového řemeslného dekoru
Drážkování Prořezávání Vrubořez Linkový řež

3 Drážkování Jedná se o rýhování plochým dlátem podél i napříč dřevními vlákny. Z této jednoduché techniky se vyvinulo lidové řezbářství. Ornament, jež chceme řezat si předkreslíme na materiál přímo nebo pomocí propisovacího materiálu - papíru. (kopírák) Při řezání v materiále napříč vláken, nejtěžší způsob řezání, je lépe řezat do pravé strany materiálu(blíže ke dřeni) a musí být přitom velmi ostrá dláta.

4 Drážkování

5 Prořezávání Jedná se o různé vyřezávání drážek vedle sebe. (kanely)
Do dřeva se řeže rovnými plochými, půlkulatými nebo i tvarovanými dláty. Vznikají rozličné drážky vždy určité hloubky.

6 Prořezávání

7 Vrubořez Je to jeden z nejstarších projevů lidového řezbářského umění.
Bývá realizován v prostých základních liniích a je rozveden do bohatých ornamentů. Realizuje se krátkým nožíkem nebo ostrým rovným dlátem. Ornament se předkresluje tužkou a v závěru práce se plošně jemně přebrousí brusným papírem.

8 Vrubořez 1. Ukázka postupu práce s dlátem.
2. Vzory aplikované na výrobcích.

9 Linkový řez Patří také k lidovému řezbářství, zdobí se jimi předměty denní potřeby např. truhly, trakaře, hračky, jídelní soupravy apod. Povrch předmětu se nejprve tmavě namoří nebo opálí a pak se do něj vřežou ornamenty. Vznikne tak světlá kresba kontrastující s tmavou plochou a může se kombinovat také s vrubořezem. Jedná se o velmi jemné ztvárnění obrysu a lemovaní ornamentu.

10 Linkový řez

11 Kontrolní test 1. Co je to ve vztahu ke dřevu kanela?
a) tenký kus dřeva b) zdobný květ c) drážka ve dřevě 2. Na jaké výrobky se používá jednoduché drážkování a prořezávání? 3. Co je to vrubořez? a) hrubé opracování dřeva b) široce vedený řez ve dřevě c) způsob zdobení dřeva nožíkem nebo rovným dlátem 4. Je linkový řez dřevořezba? a) ne b) spíše ne c) jednoduchý způsob přenesení ornamentu na dřevo 5. Co využívá při linkové řezbě a) textury dřeva b) kontrastu podkladu(např. opalování, moření) c) lesku dřeva Odpovědi: 1c, 2 věci denní potřeby,3c,4c,5b


Stáhnout ppt ", Název školy Střední odborná škola Luhačovice"

Podobné prezentace


Reklamy Google