Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sdružený dřevoobráběcí stroj

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sdružený dřevoobráběcí stroj"— Transkript prezentace:

1 Sdružený dřevoobráběcí stroj
Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Vladimír Doskočil Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu Sdružený dřevoobráběcí stroj Stupeň a typ vzdělávání Střední odborné s výučním listem Vzdělávací oblast Výrobní zařízení Vzdělávací obor 33-56-H/01 Truhlář Tematický okruh Dřevařské stroje Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 2. ročník Anotace Výukový materiál je určen k prezentaci ve výuce s doplňujícím výkladem učitele, případně jako materiál pro samostudium. Žák se seznámí s konstrukcí a nastavením sdruženého dřevoobráběcího stroje. Vybavení, pomůcky Počítač, dataprojektor, kreslící pomůcky, sešity. Klíčová slova Sdružený dřevoobráběcí stroj, použití, hlavní pohyb, vedlejší pohyb, nastavení, parametry, kinematické schéma. Datum

2 Vícekotoučová rozřezávací pila PWR 201 TOS Svitavy
Sdružený dřevoobráběcí stroj 1

3 POUŽITÍ : Stroj je určen pro řezání, srovnávání, tloušťkování a broušení. S adaptérem slouží i jako frézka, vrtačka a vrtací dlabačka. HLAVNÍ POHYB: Řeznou rychlostí se otáčí: Hlavní hřídel nožová hřídel (SR, TL) upnutí pro sklíčidlo (FR,VR, DL) osazení pro příruby (ŘE) Brusný kotouč Hřídel i kotouč jsou poháněny řemenovými převody od elektromotoru.

4 VEDLEJŠÍ POHYB: Podávací rychlostí se pohybuje materiál: Ručně podle pravítka (SR, ŘE, FR, BR) pohybem pracovního stolu (VR, DL) Horními podávacími válci poháněnými řetězovým převodem od brusného kotouče (TL).

5 NASTAVENÍ STROJE: Otáčky hlavní hřídele a brusného kotouče jsou pevně dány převody. Srovnávání: šroubovým mechanismem nastavíme úběr. Tloušťkování: šroubovým mechanismem nastavíme polohu pracovního stolu tloušťkovačky. Vrtání: na hlavní hřídel našroubujeme sklíčidlo. K rámu stroje připevníme dlabací adaptér (pracovní stůl). Zvolíme a upneme vrták. Výšku vrtání natavíme polohou stolu tloušťkovačky, hloubku dorazem na adaptéru.

6 NASTAVENÍ STROJE: Dlabání: na hlavní hřídel našroubujeme sklíčidlo. K rámu stroje připevníme dlabací adaptér (pracovní stůl). Zvolíme a upneme dlabací vrták. Výšku vrtání natavíme polohou stolu tloušťkovačky. Hloubku a šířku dlabu dorazy na adaptéru. Frézování: do sklíčidla upneme stopkovou frézku. Na dlabací adaptér připevníme frézovací adaptér (pracovní stůl s pravítkem). Výšku frézování nastavíme polohou stolu tloušťkovačky, hloubku frézování dorazem na dlabacím adaptéru.

7 NASTAVENÍ STROJE: Broušení: na brousící kotouč nalepíme brusný papír. K rámu stroje připevníme pracovní stůl. Řezání: zvolíme a upneme pilový kotouč. Na rám stroje upevníme rozevírací klín. Nasadíme a upevníme pracovní stůl pro řezání Nastavíme pravítko (šířka řezu).

8 PARAMETRY STROJE: otáčky hlavní hřídele min výkon hl. elektromotoru kW 1,5 napětí/kmitočet V/Hz 3x400/50 Nožový hřídel: průměr x šířka (počet nožů) mm 100 x 250 (2) Pilový kotouč: průměr mm 250 Kotoučová bruska: průměr mm 280 Vrtání a dlabání: max. průměr stopky mm 16

9 BEZPEČNOST PRÁCE: Osobní ochranné pracovní prostředky, pracovní oděv a obuv. HLUK: tlumící zátky do uší, sluchátka PRAŠNOST: zakrytování, respirátor ÚRAZ: opatrnost při práci, ochranné a vodící prvky, zakrytování, rozevírací klín, používat kvalitní nástroje

10 Pohonný mechanismus 2 PWR 201 TOS Svitavy - detail

11 Kotoučová pila 3 PWR 201 TOS Svitavy - detail

12 PWR 201 TOS Svitavy - detail
Srovnávačka 4

13 PWR 201 TOS Svitavy - detail
Srovnávačka - nastavení úběru 5

14 PWR 201 TOS Svitavy - detail
Tloušťkovačka 6

15 Vrtačka, dlabačka 7 PWR 201 TOS Svitavy - detail

16 Frézka 8 PWR 201 TOS Svitavy - detail

17 Kotoučová bruska 9 PWR 201 TOS Svitavy - detail

18 Kinematické schéma sdruženého dřevoobráběcího stroje 10

19 KONTROLNÍ OTÁZKY: Jaké technologie může sdružený dřevoobráběcí stroj provádět? Jak je vyřešen hlavní a vedlejší pohyb a nastavení kotoučové pily? Jak je vyřešen hlavní a vedlejší pohyb a nastavení srovnávačky? Jak je vyřešen hlavní a vedlejší pohyb a nastavení tloušťkovačky? Jak je vyřešen hlavní a vedlejší pohyb a nastavení vrtačky? Jak je vyřešen hlavní a vedlejší pohyb a nastavení dlabačky? Jak je vyřešen hlavní a vedlejší pohyb a nastavení frézky? Jak je vyřešen hlavní a vedlejší pohyb a nastavení kotoučové brusky? Popište jednotlivé části stroje na kinematickém schématu.

20 Kinematické schéma bez popisu 11

21 Zdroje a prameny : foto autor schéma autor
JANÍČEK, František, Ján VOZÁR a František ZBOŘIL. Výrobní zařízení pro učební obory zpracování dřeva. 2., přeprac. vyd. Praha: Informatorium, 1995, 254 s. ISBN JANÍČEK, František. Strojnictví: stroje a zařízení pro zpracování dřeva. Vyd. 1. Praha: Sobotáles, 1996, 377 s. ISBN JANÁK, Karel, Pavel KRÁL a Miroslav ROUSEK. Výrobní zařízení pro UO Truhlář. Vyd. 1. Praha: Informatorium, ISBN


Stáhnout ppt "Sdružený dřevoobráběcí stroj"

Podobné prezentace


Reklamy Google