Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585
NÁZEV: VY_32_INOVACE_170_SMYKOVÉ TŘENÍ AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 7., VZDĚL. OBOR, TÉMA: Fyzika, Smykové tření ČÍSLO PROJEKTU: OPVK 1.4

2 ANOTACE V materiálu se prezentuje smykové tření, jeho pozitivní a negativní vliv v běžném životě, jak k němu dochází, praktický příklad na měření smykového tření, několik kontrolních otázek závěrem. Určeno pro sedmý ročník.

3 Smykové tření

4 Smykové tření Proč je chůze na ledu nebezpečná?
Proč musíme občas mazat olejem pohyblivé části strojů? Proč se snadno pohybujeme na lyžích a bruslích?

5 Smykové tření Chceme-li pohybovat tělesem po jiném tělese – musíme vyvinout sílu. Smykové tření vzniká tak, že 2 tělesa z pevných látek se po sobě smýkají. Projevuje se silou působící proti pohybu tělesa.

6 Příčiny smykového tření
Nerovnosti povrchů pohybujících se těles. Překonávání přitažlivých sil mezi atomy. Přitažlivé síly působí i mezi atomy různých těles, dostanou-li se k sobě dostatečné blízko.

7 Tření při psaní Grafit = tuha
Přitažlivé síly mezi vrstvami grafitu jsou menší než mezi tuhou a papírem. Tím je umožněno psaní tužkou (vrstva grafitu zůstává na papíře)

8 Měření třecí síly: použít siloměr, kvádr, brusný papír.
Kvádr naplocho F = Kvádr na výšku Dva kvádry Kvádr na brusném papíru

9 Je třecí síla užitečná? Bez třecí síly bychom nezabrzdili automobil nemohli bychom udělat ani krok, nábytek by klouzal po podlaze, každý uzel by se rozvázal. V těchto případech se mnohdy snažíme třecí sílu zvyšovat, např. náledí na chodnících sypeme pískem, na gumových pláštích kol jsou vylisovány zářezy, atd.

10 Tření je mnohdy ale i náš nepřítel.
Při vzájemném pohybu součástí strojů se součásti působením třecí síly zahřívají, stykové plochy se odírají a stroj se rychle opotřebovává. Třecí síla se v těchto případech zmenšuje broušením, leštěním a mazáním.

11 Zapamatuj a zapiš: Smykové tření vzniká, když se dvě tělesa z pevných látek po sobě smýkají. Třecí síla závisí na tlakové síle a na kvalitě povrchů. Působí proti pohybu tělesa. Klidová třecí síla je větší než třecí síla při pohybu.

12 Otázky a úkoly: Jak probíhá broušení dřeva?
Proč musíme na brusný papír tlačit? Proč dochází k oddělování malých částeček dřeva? Vzpěrači a gymnasté si před sportoním výkonem popráší ruce práškem. Má to u obou sportovců stejný význam?

13 Odpovědi Při broušení se využívá toho, že třecí síla je větší než síla mezi jednotlivými částečkami dřeva. Tím, že na papír tlačíme – zvyšujeme tlakovou a tím i třecí sílu. Vzpěrači – používají magnesium v prášku, kterým značně zvyšují třecí sílu, aby jim nevyklouzla činka. I pro gymnasty je důležitý pevný úchop nářadí.

14 Použité obrázky – Wikipedia
Použité kliparty – kolekce PowerPoint 2007, microsoft.com Soubor:Uklizen%C3%AD snehu.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, , 07:33, last modified on [cit ]. Dostupné z WWW: < Soubor:HwacheonCentreLathe 460x1000.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, , 00:05, last modified on [cit ]. Dostupné z WWW: < Soubor:Reduction Gear.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, , 19:33, last modified on [cit ]. Dostupné z WWW: <


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:"

Podobné prezentace


Reklamy Google