Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585
NÁZEV: VY_32_INOVACE_176_Síla a tlak AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 7., VZDĚL. OBOR, TÉMA: Fyzika, Tlaková síla a tlak ČÍSLO PROJEKTU: OPVK 1.4

2 ANOTACE V materiálu se prezentuje fyzikální veličiny tlaková síla a tlak, na čem tlak závisí, výpočet tlaku, jednotky tlaku, příklad výpočtu tlaku. Určeno pro sedmý ročník.

3 Tlaková síla Tlak

4 Když v zimě jdete po hlubokém sněhu jednou jen v botách a podruhé na lyžích, působíte na sníh stejně velkou silou. Boříte se v obou případech do sněhu stejně?

5 Sportovec působí v obou případech stejně velkou tlakovou silou, ale pokaždé na jinou plochu.
Jestliže obsah podrážek bot je 400 cm2, obsah lyží je cm2, tak lyžař tlačí na každý cm2 10krát menší tlakovou silou, než sportovec v botách. Proto se lyžař boří méně než sportovec v botách.

6 Stejně velká tlaková síla může vyvolat různé deformační účinky podle toho, jak velký je obsah plochy, na kterou působí. Tlaková síla, která je rozložena na velkou plochu, způsobí menší deformaci než stejná síla působící na menší plochu. Deformační účinky tlakové síly závisí na tom, jak velkou silou tlačí na plochu o jednotkovém obsahu. Proto zavádíme veličinu tlak. Označujeme ho p.

7 tlak = tlaková síla : obsah plochy p = F : S nebo
Tlak p je roven podílu velikosti tlakové síly F a obsahu plochy S, na kterou síla působí kolmo: tlak = tlaková síla : obsah plochy p = F : S nebo Jednotka tlaku se nazývá pascal Pa.

8 hektopascal hPa 1 hPa = 100 Pa kilopascal kPa 1 kPa = 1 000 Pa
Jeden pascal je tlak, který vyvolá síla 1 N rovnoměrně působící na rovinné ploše o obsahu 1 m2 kolmé ke směru síly. Je to asi tlak, který vyvolá jeden list kancelářského papíru položený na stůl. 1 pascal je velmi malý tlak, proto se používají také větší jednotky. hektopascal hPa hPa = 100 Pa kilopascal kPa kPa = Pa megapascal MPa MPa = Pa

9 Příklad: Hmotnost sportovce s lyžemi je 60 kg. Obsah podrážek jeho bot je 0,04 m2, obsah plochy lyží je 0,4 m2. Vypočítejte tlak na sníh v obou případech. Řešení: m = 60 kg S1 = 0,04 m2 S2 = 0,4 m2 p1 = ? Pa p2 = ? Pa Tlaková síla F = Fg = mg F = ( ) N = 600 N a) Tlak bez lyží: b) Tlak s lyžemi na nohou: S lyžemi na nohou je tlak na sníh 10krát menší než bez lyží.

10 Blaise Pascal (1623-1662) francouzský fyzik a matematik
Zkoumal tlak v kapalinách a v plynech. Pro tlak v kapalinách formuloval důležitý zákon, po něm nazvaný Pascalův zákon.

11 Použitý obrázek – Wikipedia
Použité kliparty – kolekce PowerPoint 2007., microsoft.com Soubor:Blaise pascal.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, , 09:04, last modified on [cit ]. Dostupné z WWW: <


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:"

Podobné prezentace


Reklamy Google