Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Oblast: Západní Evropa Belgie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Oblast: Západní Evropa Belgie"— Transkript prezentace:

1 Oblast: Západní Evropa Belgie
Kontinent : Evropa Oblast: Západní Evropa Belgie

2 Belgie - oficiálně Belgické království

3

4 Belgie federativní konstituční monarchie tři oficiální jazyky: nizozemština, francouzština a němčina Povrch lze rozdělit na pobřežní nížiny, rovinu (plató) v centrální části Belgie, a na hornaté Ardenny na jihovýchodě země Nejvyšší bod: Signal de Botrange (694 m n. m.) Nížiny při pobřeží sestávají převážně z písečných dun a tzv. polderů Centrální rovina zabírá většinu Belgie. Je to jemně zvlněná oblast s úrodnou půdou, protkaná sítí mnoha vodních toků řeky Másy a řeky Šeldy třetí oblast, Ardenny, je hornatá a zalesněná klima je přímořské, spadá do mírného podnebného pásu vysoce rozvinutý průmyslový stát s velkou koncentrací výroby a intenzivním zemědělstvím Hlavními průmyslovými oblastmi jsou Brusel, Antverpy, Lutych a Gent členskou zemí Evropské unie a Severoatlantické aliance nezávislost uznána až v roce 1831 – odtrhla se od Nizozemska

5 Základní informace: Hlavní město: Brusel (Brussel, Bruxelles, Brüssel) Rozloha: 30 529 km² (146. na světě) z toho 6,2 % vodní plochy Počet obyvatel: (2011) Náboženství: římskokatolické 77 %, islám, protestantství, anglikánství a judaismus Měna: euro (EUR) Hospodářství: Hlavní průmyslová odvětví jsou hutnictví, strojírenství, chemie a textil. Zemědělství je vysoce produktivní, živočišná produkce převažuje nad rostlinnou. Využití půdy: orná půda 27 %, louky a pastviny 20 %, lesy 21 % a voda 6 %. Důležitý je chov prasat, skotu, drůbeže a ovcí, význam má i rybolov. Pěstuje se pšenice, ječmen, brambory, cukrová řepa, chmel a jablka. Typické jsou menší farmy s vysokými hektarovými výnosy. Dopravně nejvýznamnější jsou přístavy Antverpy a Oostende se spojením do Velké Británie a ropný terminál Zeebrügge. Nejatraktivnějšími turistickými středisky a oblastmi jsou Brusel, Antverpy, Bruggy, Oostende, Waterloo, Spa a vrchovina Ardeny.

6 Signal de Botrange (694 m n. m.)

7 hlavní město, Belgie

8 Waffle, belgický kulinářský vynález
Bazilika posvátného srdce

9 Atomium nabízí krásný výhled na město stejně jako samoobslužnou restauraci v nejvyšší kouli

10

11

12 památník bitvy u Waterloo

13 Bruggy

14 Gent

15 Mekka skvělých belgických pralinek

16 Polder je území, na kterém musí být kontrolována úroveň vodní hladiny.

17 Úkoly: Na mapě Belgie najdi všechny uvedená místa. Na internetu zjisti jak se zvýšila plocha Belgie po výstavbě polderů? Jaké plodiny se pěstují na belgických polderech? Jaké instituce Evropské unie se nachází v Belgii? V atlase dějin zjisti historii Belgie.


Stáhnout ppt "Oblast: Západní Evropa Belgie"

Podobné prezentace


Reklamy Google