Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

O třech jazykových neznámých…

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "O třech jazykových neznámých…"— Transkript prezentace:

1 O třech jazykových neznámých…
Dobrý den milí posluchači, vítám vás na dnešní prezentaci o třech jazykových neznámých aneb Kde se bere ŘEČ a co je to JAZYK. IVETA HORÁKOVÁ

2 jazyk (z latiny lingua)
řeč jazyk (z latiny lingua) lingvistika Tohle jsou pro nás 3 jazykové neznámé, ŘEČ, JAZYK a LINGVISTIKA. Mým cílem je tyto 3 neznámé proměnit v několika minutách ve 3 známé. Zkusme si ověřit, jestli už o těchto neznámých něco víme. Říkejte slova, která vás napadají, když se řekne „řeč“…………doplním na tabuli a takto budu pokračovat u ostatních tří. Přečtu, co jsme napsali…….“to všechno už víme“ ……….podle toho, co bude na tabuli, se u slidů budu nebo nebudu zdržovat.

3 Co bylo na počátku? obrázky skřeky posunky a gesta
Přečtu to… „Co bylo na počátku? Obrázky, skřeky, posunky a gesta.“

4 Kde vzniká řeč? Teď bych vás všechny chtěla poprosit, abyste mi odpověděli na tuto otázku. Kde vzniká řeč? odpověď: Řeč vzniká v mozku v řečovém centru – dopíšu to do slidu fixem.

5 Tady je obrázek mozku, kde vyznačím fixem řečové centrum.

6 Je schopnost řeči člověku vrozena? ano - ne
tady zakroužkuji odpověď posluchačů na dotaz Je člověku řeč vrozena? ano-ne

7 Znamená to, že umíme ARTIKULOVAT a vyjadřovat myšlenky pomocí zvuků.
Řeč je tedy úzce spjata s myšlením. Přečtu….mohou si zkusit artikulaci, ….“Co v ústech a krku nám umožňuje vyslovovat slova?“…..hlasivky vyluzují zvuk, který se v ústech tvaruje jazykem, zuby a rty a z úst už vychází celé slovo. ???Co v ústech se podílí na samohlásce A, co na souhlásce M a T???

8 obrázek

9 Kdo vytvořil jazyk? A máme tady další otázku, Kdo vytvořil jazyk? Ví někdo z vás, jak by mohla znít odpověď?

10 Jazyk je výtvorem SPOLEČNOSTI. Není nám vrozen, musíme se ho učit.
Je nejdokonalejším a nejpoužívanějším prostředkem lidské komunikace. Byl vytvořen jako systém znaků: Š, P, B, a, e, i, y, s, ž, ch, . ? ! „“ () Používání těchto znaků má PRAVIDLA! odpověď zase přečtu…Vytvořila ho společnost, musíme se ho učit, je nejdokonalejším a nejpoužívanějším prostředkem lidské komunikace, byl vytvořen jako systém znaků, jejich používání má přesná pravidla.

11 tolikrát jsi člověkem.“
„Kolik umíš jazyků, tolikrát jsi člověkem.“ ….a tady máme velmi známé přísloví, Kolik umíš jazyků, tolikrát jsi člověkem.

12 vznikaly dlouhým vývojem
Přirozené jazyky vznikaly dlouhým vývojem např. čeština, polština, francouzština…… mamut tam au, mám hlad, miluji tě, chci tě myslím si, že je možné stát se nesmrtelným Sprechen Sie deutsch? Do you speek English? přirozené jazyky prvotně sloužili asi k dorozumívání, k vyjádření nějaké potřeby nebo pocitu, až poté si pravděpodobně lidé začali vzájemně sdělovat své hlubší myšlenky. Přibližně v 9. až 11. století se jazyky začaly vázat na nějaké konkrétní území, získávaly specifickou podobu a lidé si je předávali z generace na generaci, staly se reprezentativním prvkem obyvatel provázaných s půdou, na které žili.

13 Umělé jazyky byly vytvořené pro konkrétní potřeby společnosti
Poznáte je? okulo, butiko, teamo, cunamo C++, Pascal, Java Poznáte je? Esperanto je nejrozšířenější mezinárodní plánový jazyk. V roce 1887 byly publikovány základy tohoto jazyka. Záměrem tvůrce bylo vytvořit snadno naučitelný, neutrální jazyk vhodný pro použití v mezinárodní komunikaci, jehož cílem ale nebylo nahradit ostatní národní jazyky. programovací jazyky znaková řeč hluchoněmých ano Dlaň je malíkovou hranou kolmo dolů. Pohyb vychází ze zápěstí a může se opakovat. (ne Buď zakroucení hlavou, nebo kolmo postavená ruka s roztaženými prsty se vytáčí.) piktogramy

14 Jazykověda (lingvistika)
zkoumá a popisuje přirozené jazyky a jejich užívání nejrůznější jazykové jevy Tady použiju příklady, co jazykověda zkoumá…, bude to interaktivní – zapojím publikum, psát na tabuli jejich příklady apod. Jazykověda zkoumá a popisuje právě ty přirozené jazyky jako takové a k tomu i jejich užívání a nejrůznější jazykové jevy (př. jaký je pořádek slov ve větě, slovní zásoba, ohýbání českých slov, která hláska zní a která už ne, na jaké části se dá rozdělit slovo, co je to podstatné jméno,……

15 jazyk (z latiny lingua)
3 neznámé: řeč jazyk (z latiny lingua) lingvistika Na závěr naše tři neznámé doplníme….. zapojím publikum, rozdělím je na tři tábory, předám fix a oni to doplní…

16 Děkuji


Stáhnout ppt "O třech jazykových neznámých…"

Podobné prezentace


Reklamy Google