Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140
Autor: Mgr. Jiří Vávra Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_F7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Síla Anotace: DUM; prezentace slouží k  zopakování probraného učiva Síla. Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují učivo. Řeší praktické úlohy, poznávají velikost a způsob zakreslování sil. Chápou rovnováhu dvou sil.

2 Síla Každý z nás často působí silou a každý ví, co to může způsobit.
Síla může měnit rychlost tělesa. Síla může také něco zmáčknout, roztáhnout, roztrhnout nebo rozbít. Vidíte to třeba, když natáhneme tětivu luku a vystřelíme šíp.

3 Síla Účinky síly závisí na tom, jakou má velikost. Závisí však i na tom, jaký má síla směr a na co působí. Co je na obrázcích? K čemu je zapotřebí síly?

4 Síla Jak síly znázorňujeme? Každá síla má svoji velikost a směr.
Proto ji můžeme znázorňovat šipkou. Jeden centimetr šipky může znamenat jeden newton.

5 Síla Kdy jsou síly v rovnováze?
Především musejí mít opačný směr a stejnou velikost. Urči z obrázků, kdy jsou síly v rovnováze.

6 Síla Dvě síly, které působí na tuhé těleso, jsou v rovnováze, když mají opačné směry a stejnou velikost. Účinky takových sil se vyrovnávají.

7 Síla Pracovní list 1 Vozík zůstane v klidu. Síly směřují opačným směrem a mají stejnou velikost. 1. Co se stane s vozíkem? Vozík se rozjede směrem doprava. Síla na pravé straně je větší než na levé. 2. Co se stane s vozíkem?

8 Síla Pracovní list 2 Urči velikost sil A E D B C Síla Velikost síly A

9 Síla Pracovní list 3 1. Co může způsobit síla nebo několik sil, které působí na těleso? 2. Jak obvykle znázorňujeme sílu na obrázku? 3. Co způsobí síly v rovnováze?

10 Síla Použité zdroje RNDr. Martin Macháček, CSc., Fyzika pro 8. ročník základní školy a víceletá gymnázia, nakladatelství Prometheus, 2006, ISBN Kliparty galerie office Kliparty galerie SMART Notebook 11 Vlastní zdroje - obrazový materiál Vlastní zdroje - texty


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140"

Podobné prezentace


Reklamy Google