Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Poruchy osobnosti.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Poruchy osobnosti."— Transkript prezentace:

1 Poruchy osobnosti

2 Poruchy osobnosti Specifické poruchy osobnosti
Sériový vrazi, trest smrti, druhy poprav Návykové a impulzivní poruchy Poruchy pohlavní identity Poruchy sexuální preference

3 Specifické poruchy osobnosti

4 Specifické poruchy osobnosti
Specifická porucha osobnosti je těžké narušení v chování jedince, zahrnující obvykle několik oblastí osobnosti. Téměř vždy je sdružena se závažným osobním a sociálním selháním. Porucha osobnosti se obvykle objevuje v pozdním dětství nebo adolescenci a pokračuje v projevech do dospělosti. Specifická porucha osobnosti se projevuje disharmonickými postoji a chováním. Odlišná je afektivita, vzrušivost, impulzivita, způsoby vnímání, myšlení a styl vztahů k ostatním lidem. Abnormální vzorec chování je trvalý, dlouhodobý a není omezen na epizody duševního onemocnění, ovlivňuje celou osobnost. Tyto projevy se vždy objevují během dětství nebo dospívání a pokračují do dospělosti, porucha vede ke značné osobní nepohodě a sdružena s významným zhoršením výkonu jak v zaměstnání, tak ve společenské oblasti.

5 Paranoidní porucha osobnosti
Nadměrná citlivost k odstrkování, bezpráví, zlehčování a odbytí, tendence k trvalé zášti, odmítání odpustit urážky, uražená ješitnost, podezřívavost a sklon překrucovat a chybně interpretovat neutrální nebo přátelské akce druhých jako nepřátelské nebo pohrdavé, bojovný a úporný smyslem pro osobní práva bez ohledu na bezprostřední situaci, opakované a neoprávněné podezříváním, pokud jde o sexuální věrnost manželského nebo jiného sexuálního partnera, sklon ke zdůrazňování důležitosti vlastní osoby, projevující se trvalým vztahováním všeho ke svému já, zabývání se nepodloženým „konspiračním“ vysvětlováním událostí kolem sebe nebo ve světě vůbec.

6 Paranoidní porucha osobnosti
Můžeš si ji vyvolat sám používání drog neškodná „lehká droga“ Stihomam slangově řečeno- stíha

7 Schizoidní porucha osobnosti
Málo činností skýtá potěšení, emoční chlad, odstup nebo oploštělá afektivita, omezená schopnost vyjadřovat vřelé, něžné city nebo zlobu vůči jiným lidem, zjevná lhostejnost ke chvále a kritice, malý zájem o sexuální zážitky s jinou osobou, upřednostňování samotářských činností, nadměrné fantazírování a introspekce, nedostatek blízkých přátel nebo důvěrných vztahů a nedostatek touhy po takových vztazích.

8 Dissociální porucha osobnosti
Porucha osobnosti, která vyvolává pozornost vzhledem k vážné nerovnováze mezi chováním a společenskými normami. Je charakterizována těmito rysy: nelítostný nezájem o city druhých, trvalá nezodpovědnost a bezohlednost vůči společenským normám, pravidlům a závazkům, neschopnost udržet trvalé vztahy při schopnosti je vytvářet, velmi nízká tolerance k frustraci a nízký práh pro uvolnění agrese, včetně násilí, neschopnost zakoušet vinu a poučit se ze zkušenosti, zvláště z trestu, výrazné tendence ke svádění viny na jiné nebo poskytování racionalizací pro chování, které jedince přivádí do konfliktů se společností.

9 Dissociální porucha osobnosti
Vocásek si doživotní trest v Česku odpykává nejdelší dobu. V roce 1987 ubil důchodce a o pár měsíců později zavraždil kvůli loupeži dalšího muže. Za dvě brutální vraždy dostal v roce 1988 trest smrti. Vocásek má těžce nemocnou matku. Na svobodě se údajně chtěl starat o postižené a staré lidi. Současně chtěl být na blízku své matce.

10 Sériový vrazi Sériová vražda je označení pro více za sebou jdoucích vražd. Často je zaměňován s pojmem vícenásobná vražda, který označuje prostě zabití více lidí. Téměř 90% je disociální osobností Faktem je, že sériový vrahové myslí i cítí jinak, než normální lidé, nemají žádné morální zábrany ani výčitky svědomí, lidé jsou pro ně spotřební zboží.

11 Harbortova empirická klasifikace sériových vrahů
Stephan Harbort provedl výzkum na 61 vrazích a zjistil, že nejvýrazněji je rozlišuje jejich motivace, podle které je rozdělil do šesti základních skupin: sérioví sexuální vrazi – vraždí pro ukojení svých tělesných potřeb vrazi loupežní – zabíjejí, aby mohli zamaskovat nebo uskutečnit čin sérioví vztahoví vrazi – vraždí rodinné příslušníky ve snaze vyvázat se z partnerských pout nebo kvůli majetku vrazi z přesvědčení – důvody mohou být například náboženské, politické nebo eticko-ideologické; sexuální nebo nebo materiální důvody zde nehrají roli a motiv je těžko pochopitelný. sérioví nájemní vrazi – vražda je pro ně služba, která vyplývá z jejich společenského postavení (práce jako každá jiná) sérioví dispoziční vrazi – motiv není konkrétní, může to být střídavě kterýkoli z výše uvedených

12 Rusko soudí největšího masového vraha ve své historii
MOSKVA - Obviněný se ovšem policistům po svém zatčení loni v létě přiznal k 63 vraždám. V jedenácti případech ale vyšetřovatelé neshromáždili dostatek důkazů.  Deník Kommersant nedávno napsal, že "bitcevský maniak" měl v plánu spáchat 64 vražd: jednu na každé políčko šachovnice. Podle vyšetřovatele Andreje Supruněnka byla v jeho bytě skutečně nalezena šachovnice, na jejíchž polích bylo přilepeno 62 čísel. "Vy si uděláte fotoalbum, sbírku vám drahých drobností. Pičuškin si prohlížel herní desku - byla na dámu - a měl sbírku zátek a plastikových lahví od vody a vodky z míst vražd," řekl kriminalista před časem listu Večernaja Moskva.

13 www.idnes.cz V Texasu popravili vraha matky sedmi dětí
Americký Texas vykonal letos už šestadvacátou popravu. Smrtící injekce ukončila život devětačtyřicetiletého Michaela Richarda, který v roce 1986 znásilnil a zavraždil v Houstonu 53letou zdravotní sestru matku sedmi dětí. Nejvyšší soud zároveň v úterý oznámil, že bude zkoumat, jestli metoda popravy smrtící injekcí neporušuje ústavní zákon. Podnět k tomu dala dvojice čekatelů na smrt ve státě Kentucky, podle nichž směs tří chemických látek aplikovaná injekční stříkačkou způsobuje zbytečnou bolest a utrpení. Ze 38 amerických států, které aplikují trest smrti, pouze Nebraska nepoužívá při popravách injekce, nýbrž elektrické křeslo.

14 Nebraska vlajka státu

15 Trest smrti

16 Trest smrti Trest smrti neboli nejvyšší trest, či také absolutní trest je trest, který předpokládá usmrcení (neboli popravu) odsouzeného odsouzeného člověka za trestný čin, za který je dle platného trestního práva možné tento trest uložit (v dřívějších dobách byly takovéto trestné činy nazývány hrdelními zločiny).

17 Význam barev: modrá: zrušen pro všechny delikty
světle modrá: zrušen pro normální delikty (avšak jen mimo válečného stavu) zelená: nezrušen, ale za posledních 10 let nebyl uplatněn oranžová: je uplatňován proti dospělým červená: je uplatňován i proti mladistvým

18 Způsoby popravy Garota Smrtící injekce Plynová komora
Elektrické křeslo Zastřelení popravčí četou Oběšení Setnutí hlavy (gilotina) Existuje mnoho dalších způsobů trestu smrti. Obvykle se jedná o historické způsoby: ukřižování, ukamenování, rozdupání slonem, upálení, stětí mečem a mnohé další. Některé z těchto historických způsobů jsou ale stále v některých zemích uplatňovány (např. ukamenování v Íránu, stětí mečem v Saúdské Arábii).

19 Garota

20 Garota Garota je způsob popravy, který se používal v Portugalsku, Španělsku, v jejich koloniích a zemích, které byly kdysi pod jejich vlivem. Posazený odsouzenec byl pomocí zvláštního zařízení udušen nebo mu byl zlomen hrtan a trachea. Dnes se už pravděpodobně nikde pomocí garoty nepopravuje.

21 Smrtící injekce Postup používaný v USA
Odsouzenec je připoután ke stolu. Dvě jehly (jedna záložní) jsou vpíchnuty do žil, obvykle na paži. Jehly s roztoky spojují dlouhé hadice, roztoky jsou umístěny ve zdi vedle stolu. První je podán neškodný fyziologický roztok. Na signál dozorce je zvednuta záclona v přilehlé místnosti, ve které jsou svědci. Potom je odsouzenci vstříknut pentanthiol sodný, po němž během 10 až 15 sekund usíná. Následuje další látka (pankuronium), která zcela ochromuje svaly a zastavuje dýchání. Další je chlorid draselný, který zastavuje činnost srdce. Lékař se popravy neúčastní, jen ověřuje, zda je vězeň mrtvý.

22 Plynová komora

23 Plynová komora Plynová komora je vzduchotěsná místnost, která slouží k popravě pomocí jedovatého plynu. Rozlišujeme komoru pro popravu jednotlivců a nebo pro masové vraždění známy z dob holokaustu. Vězeň je instruován, aby hluboce dýchal pro urychlení procesu. Hodně vězňů se ale snaží zadržet dech. Neztrácí hned vědomí a je patrná bolest, třes, zvracení a lapání po dechu trvající řadu minut. Při nádechu se kyanovodík váže na hemoglobin (krevní barvivo) a znemožňuje přenos kyslíku, člověk se udusí. Po odsouzencově smrti odsají větráky jedovatý vzduch z komory ven a na mrtvolu je rozprašován amoniak (čpavek) k neutralizování zbývajícího kyanidu. Asi za půl hodiny vstoupí do komory úklidová četa s plynovými maskami a s gumovými rukavicemi. Před přemístěním těla musí mrtvému rozcuchat vlasy, aby uvolnili zachycený kyanovodík.

24 Elektrické křeslo

25 Elektrické křeslo je zařízení sloužící k popravě pomocí elektrického proudu. Tento způsob popravy je používán především ve Spojených státech. V USA byl hledán způsob popravy, který by byl humánnější než oběšení. Vynález elektrického křesla byl doprovázen konkurenčním bojem Thomase Alva Edisona a George Westinghouse na konci 19. století (Edison chtěl ukázat, jak je střídavý proud od Westinghouse nebezpečný). Současné elektrické křeslo nicméně vynalezl zubař Alfred P. Southwick, který jako první přišel s nápadem popravovat elektřinou. První elektrické křeslo bylo vyrobeno v New Yorku v roce 1888, první popravený byl William Kemmler v roce 1890.

26 William Kemmler William Kemmler (9. května 1860 – 6. srpna 1890) z Buffala ze státu New York, byl první člověk popravený na elektrickém křesle. Kemmler zavraždil svojí zákonnou manželku Tillie Ziegler sekerou 29. března Byl odsouzen a popraven 6. srpna 1890 v 6 hodin ráno. Kemmlerovi advokáti protestovali, že poprava elektrickým křeslem je neobyčejně krutý trest, připojil se i George Westinghouse, jeden ze zastánců distribuce střídavého proudu, ale bezvýsledně. Částečně i proto, že na stranu státu se postavil Thomas Edison.

27 Průběh první popravy elektrickým křeslem
První pokus o popravu selhal: do Kemmera byl pouštěn proud po dobu 17 vteřin, ale ten zůstal naživu. Napětí bylo zvýšeno na 2000 voltů, ale generátor potřebuje nějaký čas než se nabije. Během této prodlevy byl ošklivě popálený Kemmer slyšet sténat. Druhý pokus trval zhruba minutu, přítomní svědci popravu popisují jako otřesnou scénu, kdy bylo cítit spálené maso a Kemmerovi z hlavy stoupal kouř. Westinghouse později popravu komentoval: „Udělali by lépe, kdyby použili sekeru.“ Reportér, který byl popravě přítomen jako svědek prohlásil: “Byla to děsivá podívaná, mnohem horší než oběšení“.

28 Zastřelení popravčí četou

29 Oběšením

30 Oběšení je rozšířený způsob popravy
Oběšení je rozšířený způsob popravy. Postup používaný v USA je následující (může se v každé zemi trochu lišit). Den před popravou je odsouzenec zvážen a je provedena zkouška s pytlem písku o stejné hmotnosti. Je to k určení nezbytné délky pádu (provazu) pro zajištění rychlé smrti. Jestliže je provaz příliš dlouhý, může být vězeň dekapitován. Jestliže je provaz příliš krátký, může se vězeň dusit až 45 minut. Provaz (2 až 3 cm v průměru) musí být dostatečně natažen, aby nepružil. K zajištění hladkého průběhu je uzel u smyčky (oprátky) namazán mýdlem nebo voskem. Těsně před popravou jsou vězňovi zabezpečeny ruce a nohy, zavázány oči a je mu kolem krku umístěna smyčka (uzel za levým uchem). Je otevřen poklop a vězeň se propadne. Vězňova hmotnost by měla rychle způsobit zlomení krčních obratlů a následnou smrt. V případě, že má vězeň silné krční svaly, má nízkou hmotnost, pád je příliš krátký nebo když byla smyčka špatně upevněna, zlomení krčních obratlů není rychlé a smrt je způsobena zadušením. V případě, že toto nastane, může být poprava doprovázena defekací a vystrčením jazyka; jsou patrné prudké vězňovy pohyby. Jsou země (např. Írán), kde je používán „zastaralý“ způsob popravy oběšením. V těchto zemích se nenastavuje délka provazu a ten je příliš krátký pro zajištění zlomení obratlů; smrt je většinou způsobena zadušením.

31 Gilotina

32 Gilotina Gilotina (francouzsky původně guillotine) je popravčí stroj, využívaný v době Francouzské revoluce. Stíná odsouzencovu hlavu vlastní vahou dopadající železné sekery s šikmým ostřím. Své jméno dostala podle propagátora a velkého příznivce používání tohoto popravčího stroje - francouzského lékaře Dr. Guillotina. Určitě není jejím přímým vynálezcem, neboť popravčí stroje pracující na podobném principu se užívaly v Německu, Velké Británii a Itálii již před rokem 1300.

33 Ludvík XVI. (23. srpna 1754 – 21. ledna 1793) byl francouzský král z rodu Bourbonů vládnoucí v letech 1774–1792. Byl vnukem Ludvíka XV., jeho manželkou byla Marie Antoinetta ( dcera Marie Terezie) Marie Antoinetta (2. listopadu 1755 Vídeň – 16. října 1793 Paříž) francouzská královna oba popraveni gilotinou.

34 Impulzivní typ Převládajícími charakteristikami jsou emoční nestálost a nedostatečná kontrola impulzivity. Běžné jsou výbuchy násilí nebo hrozivé chování, zvláště je-li jedinec ostatními kritizován. Boxer Mike Tyson

35 Miky Tyson

36 Histriónská porucha osobnosti
Porucha osobnosti charakterizovaná sebedramatizací, teatrálností, přehnaným projevem emocí. Trvalým vyhledáváním vzrušení a ocenění druhými a činností, při kterých je dotyčný středem pozornosti, nepatřičnou svůdností ve zjevu nebo chování, nadměrným soustředěním na fyzickou přitažlivost. Přidružené rysy zahrnují egocentričnost, povolnost vůči sobě, trvalou touhu po ocenění, snadno zranitelné city a přetrvávající manipulativní chování k dosažení vlastních potřeb.

37 Návykové a impulzivní poruchy

38 Návykové a impulzivní poruchy
Jsou charakterizované opakovanými činy, které nemají žádnou jasnou racionální motivaci a obvykle škodí vlastním zájmům nositelů i zájmům jiných lidí. Pacient hovoří o tom, že jeho chování je spojeno s impulzy k činnosti, které nemůže kontrolovat. Nerozumíme příčinám těchto stavů a řadíme je dohromady vzhledem k popisným podobnostem, není však známo, že mají jiné důležité společné rysy.

39 Poznáš je podle obrázků ?! Určitě jsi už o některých slyšel.

40

41 Patologické hráčství Porucha spočívá v častých opakovaných epizodách hráčství, které dominují v životě člověka na úkor sociálních, materiálních, rodinných a pracovních hodnot a závazků. Lidé trpící touto poruchou mohou riskovat své zaměstnání, velmi se zadlužit a lhát nebo porušovat zákon, aby získali peníze nebo unikli placení dluhů. Postižení popisují intenzivní puzení ke hře, které lze těžko ovládnout, spolu se zaujetím myšlenkami a představami hraní a okolností, které tuto činnost doprovázejí. Toto zaujetí a puzení se často zvyšuje v dobách, kdy je život stresující.

42

43 Patologické zakládání požárů (pyromanie)
Porucha je charakterizována mnohočetnými žhářskými činy nebo pokusy o založení požáru majetku nebo jiných objektů bez zřejmého motivu jako jsou např. peněžní zisk, pomsta nebo politický extrémizmus, a trvalým zájmem o předměty se vztahem k ohni a hoření. Pocity stoupajícího napětí před aktem a intenzivní vzrušení bezprostředně po jeho provedení. Může být i abnormální zájem o hasičské stříkačky a jiná protipožární zařízení, o členství v protipožárních sdruženích a častá volání hasičů.

44

45 Patologické kradení (kleptomanie)
V tomto stavu osoba opakovaně nemůže odolat impulzům ukrást předměty, které nejsou získávány pro osobní použití nebo finanční zisk. Předměty mohou být zničeny, odloženy nebo hromaděny. Charakteristické je stoupající napětí před činem a pocit uspokojení během a bezprostředně po činu. I když je obvykle určitá snaha po zatajení, není využito všech možností. Osoba může pociťovat úzkost, malomyslnost a vinu mezi epizodami krádeží v obchodech nebo na jiných místech, ale nebrání jí to v jejich opakování.

46

47 Trichotillomanie Porucha je charakterizovaná patrnou ztrátou vlasů, která je způsobena opakovaným selháním snahy odolat impulzům k vytrhávání si vlasů. Vytrhávání vlasů obvykle předchází stoupající napětí a je následováno pocitem uvolnění. Tato diagnóza by neměla být použita tam, kde je nějaký již dříve se vyskytující zánět nebo jestliže je vytrhávání vlasy odpovědí na blud nebo halucinaci.

48 Poruchy pohlavní identity

49 Transsexualizmus Ze života Terezy Spencerové- narodila se v roce  po studiích na fakultě žurnalistiky sedm let v zahraniční redakci ČTK - v letech zpravodaj ČTK v Egyptě - nyní pracuje v nakladatelství Reader's Digest Výběr - z "minulého" života má desetiletého syna  - v roce 1998 stála u zrodu občanského sdružení Transforum, první oficiální organizace svého druhu ve východní Evropě

50 Transsexualizmus Přání žít a být akceptován jako člen opačného pohlaví. Obvyklý je pocit nespokojenosti s vlastním anatomickým pohlavím nebo pocit jeho nevhodnosti a přání hormonálního léčení a chirurgického zásahu, aby tělo odpovídalo (pokud možno) preferovaného pohlaví.

51 Poruchy sexuální preference

52 Fetišizmus Spoléhání na některý neživý předmět jako podnět pro sexuální vzrušení a uspokojení. Mnohé fetiše jsou extenzí lidského těla, jako oděvní součásti a obuv. Jiné běžné příklady jsou charakterizovány určitou strukturou hmoty, jako jsou guma, plastické hmoty nebo kůže. Fetišové objekty se různí ve své důležitosti pro daného jedince. V některých případech jednoduše slouží ke zvýšení sexuálního vzrušení, kterého je docilováno normálními cestami (např. nutí-li vlastního partnera k tomu, aby nosil určitý oděv).

53 Kočičí žena – maska Sexy mini šaty s přeskami

54 Exhibicionizmus Vracející se nebo přetrvávající tendence ukazovat genitál cizím lidem (obvykle opačného pohlaví) nebo lidem na veřejných místech bez výzvy nebo bez záměru intimního kontaktu. Sexuální vzrušení se obvykle, ale ne vždy, dostavuje v době expozice a tento čin je obvykle následován masturbací. Tato tendence se může objevovat pouze v době emočního stresu nebo krizí. Mezi tím bývají dlouhá období bez takovéhoto zjevného chování. Exhibicionizmus je prakticky omezen na heterosexuální muže, kteří se obnažují před dospělými nebo dospívajícími ženami na veřejném místě, obvykle z bezpečné vzdálenosti. Pro některé je exhibicionizmus jedinou možností sexuálního vybití, ale jiní praktikují tento zvyk současně s aktivním manželským životem, i když jejich puzení může být naléhavější při manželských konfliktech. Většina exhibicionistů shledává své puzení obtížně ovladatelným a cizím jejich „Já“. Když se svědek zdá šokovaný, postrašený nebo to na něho učinilo dojem, vzrušení exhibicionisty to obvykle zvyšuje.

55 Voyerství

56 Voyerství Vracející se nebo přetrvávající tendence dívat se na osoby při sexuálním nebo intimním chování, jakým je svlékání. To obvykle vede k sexuálnímu vzrušení a masturbací, aniž o tom pozorovaný objekt ví.

57 Pedofilie Sexuální preference dětí, obvykle prepubertálního nebo časného pubertálního věku. Někteří pedofilové jsou přitahováni pouze dívkami, někteří pouze chlapci, jiní se zajímají o obě pohlaví. Pedofilie je zřídka zjištěna u žen. Ojedinělý incident, zvláště když je pachatelem samotný adolescent, nepředstavuje trvalou a převládající tendenci, která se pro tuto diagnózu požaduje. Avšak mezi pedofily zařazujeme muže, kteří si sice zachovávají preferenci pro dospělé sexuální partnery, ale protože jsou chronicky frustrováni při dosahování vhodných kontaktů, obvykle se obracejí na děti jako na náhradní objekty. Muži, kteří sexuálně obtěžují své vlastní prepubertální děti, se také občas přibližují k jiným dětem, v obou případech jejich chování poukazuje na pedofilii.

58 Sadomasochizmus Tak báječnou rozkoš, jako při doteku kožených důtek na Tvé rozmazlené kůži, jsi ještě nezažil! Uvidíš neviděné, zažiješ neuvěřitelné věci. Bude to jen mezi námi a ďáblem !! Ale nebudu Tě mučit jen já sama. Bude nás zde několik, ale díky maskám nás nebudeš moci rozlišovat !! inzerát s nabídkou SM salónu

59 Sadomasochizmus Preference sexuální aktivity, která zahrnuje omezování osobní svobody, působení bolesti nebo pokořování. Jestliže subjekt raději takovou stimulaci přijímá, pak jde o masochizmus, jestliže ji sám provádí, pak jde o sadizmus. Subjekt často pociťuje sexuální vzrušení jak ze sadistických, tak z masochistických aktivit. Mírné stupně sadomasochistické stimulace se obvykle užívají ke zvýšení jinak normální sexuální aktivity. Tato kategorie by se měla užívat pouze tehdy, když je sadomasochistická aktivita nejdůležitějším zdrojem stimulace nebo je nutná pro sexuální uspokojení. Sexuální sadismus se někdy těžko rozlišuje od krutosti v sexuálních situacích nebo od zloby, která nemá souvislost s erotizmem. Tato diagnóza může být jasně stanovena tam, kde je pro erotické nabuzení nutné násilí.

60 Sadomasochizmus

61 Bondage páska – černá Náramky

62 Sadomasochizmus

63 Zpracoval : J.Vídeňský


Stáhnout ppt "Poruchy osobnosti."

Podobné prezentace


Reklamy Google