Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Axonometrické promítání

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Axonometrické promítání"— Transkript prezentace:

1 Axonometrické promítání
Technické kreslení Axonometrické promítání Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP VK 1.5. Výuková sada – Technické kreslení, DUM č. 05

2 Axonometrické promítání
Vychází z technického zobrazování, jehož základem je promítání pomocí promítacích přímek procházejících jednotlivými zobrazovanými body na plochu – průmětnu. Patří mezi rovnoběžné promítání – promítací přímky jsou navzájem rovnoběžné. Jde o názorná (3D) zobrazení, která zvyšují prostorovou představivost o zobrazeném předmětu. Jsou určeny pro různé katalogy, návody, montážní postupy a laickou veřejnost.

3 Axonometrické promítání
Dělí se na tyto metody promítání: Izometrie 𝑗 𝑥 = 𝑗 𝑦 = 𝑗 𝑧 Dimetrie 𝑗 𝑥 = 𝑗 𝑦 𝑛𝑒𝑏𝑜 𝑗 𝑦 = 𝑗 𝑧 𝑛𝑒𝑏𝑜 𝑗 𝑥 = 𝑗 𝑧 Trimetrie 𝑗 𝑥 ≠ 𝑗 𝑦 ≠ 𝑗 𝑧

4 Axonometrické promítání
Základní pravidla pro axonometrické promítání: polohu souřadnicových os x, y, z volíme tak, aby jedna z nich (nejčastěji osa z) byla svislá, hlavní obraz zobrazovaného předmětu má být rovnoběžný se souřadnicovými rovinami, hlavní obraz axonometrického promítání má být totožný s hlavním obrazem při zobrazení v pravoúhlém promítání, zakryté obrysy a hrany se zobrazují, jen je-li to nutné, osy a stopy rovin se zobrazují také jen v nezbytném případě, předměty zobrazené v axonometrii se zpravidla nekótují.

5 Izometrie jde o pravoúhlé axonometrické zobrazování
průměty os x‘, y‘, z‘ svírají navzájem úhel 120° rozměry ve směru os se vynášejí nezkráceně

6 Izometrie

7 Izometrie vytvoření izometrické mřížky 30° 30°

8 Izometrie sestrojení krychle

9 Dimetrie používá se, pokud je čelní pohled na zobrazovaný předmět zvláště důležitý průměty os x‘, y‘ a z‘ svírají úhly 𝜶=𝟕°, 𝜷=𝟒𝟐° rozměry ve směru os y a z se vynášejí nezkráceně, rozměry ve směru osy x se zkracují na polovinu

10 Dimetrie

11 Trimetrie všechny tři úhly jsou různé
rozměry ve směru průměten os jsou v různých měřítkách

12 Kontrolní otázky Jak vzniká axonometrické promítání?
Na jaké metody dělíme axonometrické promítání? Čím se vyznačuje izometrie? Vytvořte izometrickou mřížku a narýsujte do ní krychli o hraně a=30.

13 Kontrolní otázky Vzniká promítáním předmětu pomocí promítacích přímek procházejících jednotlivými zobrazovanými body na plochu – průmětnu. Izometrie, dimetrie, trimetrie. Průmětny os svírají vzájemně úhel 120° a vynášené rozměry ve směru os se nezkracují.

14 Použitá literatura ŠVERCL, Josef. Technické kreslení a deskriptivní geometrie: pro školu a praxi. 1. vyd. Praha: Scientia, s. ISBN LEINVEBER, Jan a VÁVRA, Pavel. Strojnické tabulky: pomocná učebnice pro školy technického zaměření. 1. vyd. Úvaly: Albra, s. ISBN Category: Descriptive geometry – Wikimedia Commons. In: Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Axonometrické promítání"

Podobné prezentace


Reklamy Google