Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zvedněte telefon a zavolejte SESTRU V AKCI!

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zvedněte telefon a zavolejte SESTRU V AKCI!"— Transkript prezentace:

1 Zvedněte telefon a zavolejte SESTRU V AKCI!
M. Míčová RS centrum – Plzeň Něco o sobě a praxi kterou mám.

2 Které dny a hodiny jsou sestry k dispozici.
To jsou telefony odborných RS sester které jsou pro Vás! Kontakty jsou k dispozici na inter. stránkách, na všech centrech RS v celé ČR. 14 – 17 hod Pondělí 17 – 20 hod Úterý 14 – 17 hod Středa 17 – 20 hod Čtvrtek

3 Komu můžete zavolat ? sestra Katarína sestra Hanka sestra Anička
                 sestra Katarína sestra Hanka sestra Anička sestra Maruška                  sestra Katarína sestra Hanka sestra Anička sestra Maruška

4 Komu je projekt určen ? Projekt "Sestry v akci" je určen pro všechny pacienty s diagnózou roztroušená skleróza, ale také pro jejich rodinné příslušníky či veřejnost, která má zájem se o RS více dozvědět.

5 Jaký je cíl projektu ? Cílem projektu je prostřednictvím odborných RS sester poskytnout rychlý a kvalitní servis, který pomůže vyřešit situace a problémy, které nastaly díky diagnóze RS.

6 Co dělat když se nedovolám na centrum RS?
Na telefonní lince v době, kdy již nejsou ambulantní hodiny na odborných centrech pro léčbu roztroušené sklerózy, odpovídají na dotazy tazatelů sestry, které na těchto centrech běžně pracují. Odborné profily jednotlivých sester najdete na internetových stránkách .

7 Nejrozšířenější skupina volajících jsou.
Pacienti s podezřením na onemocnění RS , kde převládá nejistota ( mám či nemám dané onemocnění) . Jaké vyšetření musím podstoupit a strach z vyšetření zejména LP, strach z prostoru při MRI ( klaustrofobie) Pacienti kteří mají diagnostikovanou RS - dotazy jsou směřovány na příznaky nemoci , a co dělat v dané situaci , jak správně postupovat. Nastávající maminky - mohu otěhotnět? Nespokojenost s postupem zdravotnického personálu .

8 Nejčastější dotazy Jak se projevuje ataka - příznaky, doba trvání …….
Jaké jsou možnosti léčby ( ataky, profylaktická léčba ,symptomatická léčba) Dotazy směřované na sekundární problémy způsobené dlouhodobou nemoci- bolest , spasticita, urologické či sexuální problémy.

9 Stresové situace . Ztráta zaměstnání,
problémy vztahové – rozchod s partnerem - hledají pomoc, podporu, laskavé slovo, potřebují intimně mluvit o problému, které je tíží. Z toho plynoucí změny v chování, - apatie, smutek, náladovost, až deprese .

10 Léčba a vedlejší účinky .
Kdy mohu dostat léčbu interferony? Jaké jsou zkušenosti s dlouhodobou léčbou? Jaké jsou vedlejší příznaky léčby - flu-like sy., lokální problémy , zapoměl si píchnou - jak mám postupovat, došlo k výpadku energie a lék nebyl správně uskladněn, co dělat Po zahájení léčby žádají zopakovat postup přípravy a aplikace léku . Zapomeli postup přípravy inj. , jak aplikovat , při ¨dlouhodobé aplikaci, jak ošetřovat lokální reakce …..

11 Rodina Nemá dostatek informací o nemoci.
Hledají jak se chovat k nově diagnostikovanému pacientovi. Zda-li je nemoc dědičná či dokonce nakažlivá. Proč onemocněl někdo z rodinných příslušníků když v rodině tuto nemoc nezaznamenaly . Jaké jsou možnosti rehabilitace,nárok na lázeňskou léčbu. U chronicky nemocných pacientů možnost umístění v ústavním zařízení…..

12 Rodiče nedospělých dětí.
Ačkoli o nemoci již mají velké množství informací z internetu od lékaře který stanoví diagnózu , ale nejsou schopni se s danou situaci smířit , chtějí se vypovídat, chtějí slyšet jiný náhled na daný stav. S každým volajícím mluvíme klidně a srozumitelně a podáváme co nejvíce informací, které můžeme podat.

13 Jaké informace nemůžeme poskytnout.
Vyjadřovat se ke stanovené diagnóze - stupeň onemocnění, postupy v léčbě , změna terapie jak perorální tak změna injekční formy, eskalace léčby atd. Při nejistotě vždy navedeme pacienta do ordinace k lékaři , kde se pacient léčí.

14 Zkušenosti Služby na lince „ Sestra v akci“ považuji za přínosnou nejen pro pacienty, rodinné příslušníky ale i přátelé kteří chtějí svým chováním přispět k zvládnutí potíží nemocných s RS a poznat více problematiku této nemoci. Za celé období jsem osobně zaznamenala vděčnost za možnost okamžitého kontaktu a intimního rozhovoru.

15 Děkuji všem za pozornost kterou jste mi věnovali.


Stáhnout ppt "Zvedněte telefon a zavolejte SESTRU V AKCI!"

Podobné prezentace


Reklamy Google