Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s blanokřídlým hmyzem Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního druhu,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s blanokřídlým hmyzem Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního druhu,"— Transkript prezentace:

1 Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s blanokřídlým hmyzem Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního druhu, stavba těla, hospodářský význam, využití produktů Speciální vzdělávací potřeby - žádné Klíčová slova - včela, trubec, matka, královna, včelstvo, úl, med, plástev, vosk Druh učebního materiálu - prezentace Druh interaktivity - výklad Cílová skupina - žák Stupeň a typ vzdělávání - základní vzdělávání – první stupeň – druhé období Typická věková skupina let Celková velikost – 2,4 MB : „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR

2 Včela medonosná Včela je bezobratlý živočich.
Je to jediný zdomácnělý hmyz. 1.

3 Popis Základní části těla( jako u ostatního hmyzu) jsou:
hlava, hruď a zadeček. Hlava má dlouhá tykadla, velké složené oči kusadla. Hruď nese dva páry blanitých křídel s žilnatonou a tři páry nožiček. Na třetím páru nohou jsou sběrací kartáčky a košíčky na pyl. Zadeček je největší částí těla, je v něm uloženo žihadlo, které je spojeno s jedovým váčkem. Na žihadle jsou zpětné háčky. Pokud včela žihadlem bodne, vytrhne si ho s jedovým váčkem. Včela je tak odsouzena k smrti. Žihadlo mají pouze dělnice.

4 2.

5 Život včel Žijí společensky, nejsou schopné žít samy.
Vytvářejí společenstvo, které se nazývá včelstvo. Včelstvo se chová v úlech. V každém úlu je jedno včelstvo s jednou matkou, malým počtem trubců a mnoha dělnicemi. V jednom včelstvu je až jedinců.

6 3.

7 Dělnice Dělnice je včelí samice, ale nemůže se rozmnožovat.
několika měsíců. Dělnice Dělnice je včelí samice, ale nemůže se rozmnožovat. Dělnice rozhodují, kdy a kde se sbírá nektar, kdy vyměnit královnu, kdy se vyrojit a založit novou kolonii. Výživou larviček dokonce rozhodují i o tom, zda se z vajíčka vylíhne sameček nebo samička. 4.

8 Dělnice žijí několik měsíců.
Dělnice mají za úkol sbírat nektar a pyl z květů, vylučují vosk a staví z něj buňky v plástech, krmí larvy, trubce a také královnu – matku, čistí úl a střeží jeho vchod. Dělnice žijí několik měsíců. 5. 6.

9 Trubci Trubec je samec včely.
Trubci žijí jen několik týdnů, jakmile oplodní královnu, okamžitě umírají. Živí je včely medem. Nemají žihadlo. 7.

10 Královna Matka = královna je pro včelstvo nejdůležitější samicí, neboť je jedinou pohlavně vyvinutou včelou a klade vajíčka. Je ale pouze „ stroj“ na vajíčka. Je zcela závislá na péči dělnic. Královna se vyvíjí ve zvláštní protáhlé buňce, nazývá se matečník. Žije několik let.

11 Potrava včel Dospělé včely se živí nektarem ( je zdrojem energie) a pylem ( je zdrojem bílkovin a vitamínů). Larvy dostávají bílou kašičku, později směs kašičky, nektaru a pylu. Larvy budoucí královny vyživují dělnice mateří kašičkou ( je bohatší na vitamíny ). Trubce krmí medem. 8.

12 9.

13 Proč se včely rojí? Včely se rojí z několika důvodů:
a) nedostatek potravy b) nedostatek klidu ( včelař často otvírá úl ) c) je jich ve včelstvu moc a vylíhne se nová matka Rojení je přirozený jev, slouží k rozšiřování včelí populace.

14 10.

15 20. 19.

16 Význam včel Mimořádně velký význam mají při opylování květů rostlin a zajišťují tím jejich rozmnožování. Pro lékařství se využívá mateří kašička, propolis a včelí jed. Produkují med a vosk. 11. 12. 13.

17 Včelí tance Dělnice „ tančí“ na plástvi a sdělují
tak ostatním, kde najdou květy s potravou. Je-li potrava v blízkosti do 100 m, tancuje v kruhu. Je-li potrava vzdálenější, opisuje jakousi osmičku. 14.

18 Příbuzné druhy Drvodělka Čalounice Pískorypka Včela divoká
Včela kukaččí 15. pískorypka 16. Včela medonosná tmavá 17. Včela obrovská

19 Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www:
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15 . 16. 17. 18. 19. 20.


Stáhnout ppt "Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s blanokřídlým hmyzem Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního druhu,"

Podobné prezentace


Reklamy Google