Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

prosinec Světový den AIDS

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "prosinec Světový den AIDS"— Transkript prezentace:

1 prosinec Světový den AIDS

2 Světový den AIDS Na celém světě si připomínáme 1. prosinec jako Světový den AIDS. Jeho smyslem je zhodnotit výsledky kampaně proti této zákeřné nemoci a upoutat pozornost k problémům souvisejícím s epidemií. Letošní den nese název „Odpovědnost“ a to odpovědnost na všech úrovních. Nemoc AIDS není záležitost jen nemocných, ale celé společnosti (politici, doktoři, vědci, atd.) Ve společnosti musí být politická vůle k prosazování spolupráce s nevládními organizacemi, které pracují s ohroženými skupinami obyvatel (ženy i muži poskytující sexuální služby, drogově závislí, homosexuálové). Všichni musíme dostat AIDS ze stínu a nahlas říkat, že mlčení znamená smrt.

3 Pomoc Každý rok na Světový den AIDS se prodávají „stužky“, jejich koupí pomáháme nemocným.

4

5 AIDS Objeven v 80. letech v USA.
Nicméně z lékařských záznamů je zřejmý jeho výskyt jak v USA, tak jinde již od poloviny 70. let.

6 Rozšíření AIDS V rozvinutých zemích se daří držet AIDS pod kontrolou.
Ve středojižní Africe, se pandemie velmi rychle šíří. Neexistuje zde lékařská a vzdělávací infrastruktura.

7

8 Něco o nemoci AIDS = Syndrom získaného imunodeficitu (soubor příznaků, které vedou ke ztrátě imunity). Název je zkratkou Acquired Immuue Deficiency Syndrome. Virus HIV napadá v organismu skupinu bílých krvinek. Člověk nakažený virem HIV nemusí mít několik let žádné příznaky (= bezpříznakové nosičství viru HIV), ale může ho přenášet. U většiny nakažených dojde k rozvoji příznaků za 10 – 15 let po nákaze.

9 model viru HIV

10 Jak se virus HIV přenáší?
Nechráněným pohlavním stykem Krevní cestou Z matky na dítě

11 ČÍSLA HIV pozitivní na světě - 39,5 milionu. Z toho 2,3 milionu jsou děti mladší 15 let. Letos nově infikováno 4,3 milionu osob (65% z nich ve státech Afriky). Počet obětí AIDS jen za letošní rok dosáhl téměř 3 milionů. Každý den - 8 tisíc obětí. V ČR je průměrně ročně nově registrováno 80 osob nakažených virem HIV (skutečnost je asi 5x až 10x větší).

12 Veronika Jirásková Martin Krupauer Tomáš Perlik
Děkujeme za pozornost.


Stáhnout ppt "prosinec Světový den AIDS"

Podobné prezentace


Reklamy Google