Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NEPLODNOST A ASISITOVANÁ REPRODUKCE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NEPLODNOST A ASISITOVANÁ REPRODUKCE"— Transkript prezentace:

1 NEPLODNOST A ASISITOVANÁ REPRODUKCE
Problém dnešní doby

2 Co tě napadne, když se řekne neplodnost?
Co tě napadne, když se řekne neplodnost?

3 Opakování: jak dochází k oplodnění (oplození)?
spermie => pohybem bičíků se dostane z pochvy do dělohy a vejcovodu (rychlost 3 – 6 mm/ min, přežije až dva dny) - pronikne do vajíčka - pouze jedna

4 pronikne jen hlavička s jádrem (s dědičnou hmotou) , bičík ne
oplodněné vajíčko => zahnízdí se ve sliznici dělohy (nidace) v místě zahnízdění se vytvoří se ve sliznici plodový koláč = placenta Video

5 Co tedy neplodnost je podle lékařů?
Je klasifikována jako nemoc. Primárně znamená neschopnost jedince počít dítě a vyskytuje se jak u mužů, tak u žen. Neplodnost však může znamenat i stav, kdy žena není schopna donosit dítě během těhotenství.

6 Neplodnost muže Může způsobovat: kouření stres
Neplodnost muže Může způsobovat: kouření stres zvýšená konzumace alkoholu, požívání drog poruchy v tvorbě spermatu (nízký počet spermií, pokles kvality spermatu a jejich snížená pohyblivost) hormonální faktory (snížená tvorba hormonů potřebných pro produkci spermií) anatomické faktory (abnormální stav varlat – zvyšuje teplota ve varlatech, která brání tvorbě spermií) imunologické faktory (tvorba protilátky, které spermie likvidují) atd.

7 Zjišťování neplodnosti muže
Některé metody: Stanovení počtu spermií v 1 ml – nemělo být méně, než 30 miliónů spermií. Mikroskopicky se zkoumají i abnormality spermií. Akrozomální test – akrozomální čepička spermie rozpouští buněčné stěny vajíčka. Testují se pomocí fluoreskujících látek.

8 Neplodnost ženy Může ji způsobovat:
Poruchy ovulace (nejobvyklejší příčinou sterility u žen) Anatomické faktory (nejčastěji neprůchodnost vejcovodů) Potíže s vaječníky (neschopnost produkovat zralá vajíčka)

9 Zjišťování neplodnosti ženy
Některé metody: Sledování bazální teploty (během ovulace teplota stoupá) Hormonální a ovulační testy (z krve či moči) Vyšetření ultrazvukem (sledování vývoje folikulů ve vaječnících) Endometriální biopsie (studuje sliznici dělohy, která má v době ovulace jiný charakter) Laparoskopické posouzení průchodnosti vejcovodů (pohled do dutiny břišní) Rentgenové vyšetření (vejcovody a děloha naplněny kontrastní tekutinou, kterou rentgen zobrazí) video - vyšetření při zjišťování neplodnosti

10 Jaká je možná léčba neplodnosti?
Jaká je možná léčba neplodnosti? Intrauterinní inseminace – vpravení spermií do rodidel ženy. In vitro fertilizace (IVF) – mimotělní oplodnění nebo oplodnění ve zkumavce,protože proces spojení vajíčka a spermie probíhá v laboratorních podmínkách. Vajíčka ženy se ve zkumavce smísí se speciálně upravenými spermiemi.

11 Jak se provádí IVF? Podávání léku na hyperstimulaci ovarií.
Odběr vajíček. Smíšení spermií a vajíček. Druhý den embryolog kontroluje oplození. Oplozená vajíčka se vyvíjejí v embrya. Embrya se pak transferují do dělohy ženy. Pro riziko vícečetného těhotenství se transferují do dělohy nejčastěji 2, maximálně však 3 embrya na přání pacientky. Zbylá embrya je možno zamrazit (kryokonzervovat) a uchovat pro pozdější použití.

12 Názorně… 1. Odběr vajíček 4. 2. 3.
Embrya se transferují do dělohy. 2. Smíšení spermií a vajíček - oplodnění 3. Oplozená vajíčka se vyvíjejí v embrya.

13 ICSI (intracytoplazmatická injekce spermie)
Pokud muž neprodukuje dostatek živých a aktivních spermií, je páru doporučena speciální metoda ICSI. 1. Skleněnou jehlou se vpíchne jedna spermie do cytoplasmy vajíčka. 2. Je potřebný mikroskop s mikromanipulátorem, jímž se přidrží vajíčko podtlakem pomocí tupé trubičky a z druhé strany se jehlou vpíchne spermie.

14 Programy darování pohlavních buněk
Spočívají v tom, že je možné oddělit zárodečné buňky od těla člověka (ženy a muže). Dárcem či dárkyní je podle definice osoba stojící mimo neplodný pár. video - asistovaná reprodukce

15 Problém: Dárcovství pohlavních buněk
Problém: Dárcovství pohlavních buněk Darování vajíček (oocytů) X Darování spermií neplodným párům. Dárcovství u mužů většinou bez problémů, ženy musí projít hormonální přípravou (injekce s hormony X finanční kompenzace). U žen – dárkyň mohou nastat komplikace: Hyperstimulační syndrom (projevy jsou připisovány na vrub vysoké hladině hormonů, může způsobit i smrt) Krvácení (při vpichu odběrové jehly) Problémy s hormonální léčbou (každé ženě nemusí předepsaná hormonální stimulace vyhovovat) Další možné komplikace: infekce, přetočení vaječníků.

16 Jaký je Váš názor? Není dárcovství pohl. buněk proti přírodě?
Není dárcovství pohl. buněk proti přírodě? Mělo by dítě vědět, že pochází z darovaného vajíčka/spermie? Měly by dárkyně podstupovat riskantní proces dárcovství? (trvá dlouhou dobu, žena podstupuje hormonální přípravu, odběr vajíček) Chápete tyto dárce? Podstoupili by jste toto dárcovství? Proč?

17 Zdroje: http://galenus.cz/rozmnozovani-neplodnost-muz.php


Stáhnout ppt "NEPLODNOST A ASISITOVANÁ REPRODUKCE"

Podobné prezentace


Reklamy Google