Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tomáš a Jan Baťa Podnikatelský tandem

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tomáš a Jan Baťa Podnikatelský tandem"— Transkript prezentace:

1 Tomáš a Jan Baťa Podnikatelský tandem
                                                      Ze Zlína do světa...

2 “Za obchodem kolem světa”
Let Electry … “Za obchodem kolem světa” 6. ledna - 1. května 1937 Itálie – Tunis – Libye – Egypt – Palestina – Irák – Irán – Indie – Barma -Thajsko - Malajsie – Singapúr – Holandská Východní Indie – Francouzská Indočína - Hong Kong - Japonsko - USA 4. dubna 1937: poslední etapa přeletu ze San Franciska do Chicaga. Po doplnění paliva v Kansas City se okolo 18. hodiny Electra dostala nad Chicago a marně se snažila nalézt letiště Midway. Pilotu Serhantovi se zdařilo nouzové přistání bez podvozku na rozbahněném hříšti v Riis Park, mezi Narragansett a Belmont Avenue. Letoun odeslán do opravy k firmě Lockheed (nákladem asi dolarů (nový stroj kolem 45 tisíc...) Americký tisk celou senzační událost široce komentoval. Rozčílený J.A. Bata okamžitě rozhodl o zakoupení náhradního stroje L-10A od firmy Lockheed se kterým vypluli 18. dubna 1937 z New Yorku do Le Havre lodí Bremen. Dále opět vzduchem a 1. května v 8:49 přistáli, přesně podle plánu. Už 30. dubna vyšel v časopise “Zlín” celostránkový barevny inzerát firmy Lockheed s blahopřáním J.A. Baťovi k úspěšnému zakončení cesty ...

3 Kdo dostane Tomášovy „housle“?
Přál bych si mít deset synů. Ne, abych mohl mezi ně rozdělit své jmění, ale abych je naučil žít a pracovat. Nyní jich mám tisíce, třeba jenom jeden nese moje jméno. A ten nejlepší z nich dostane moje housle. Ovšem ne k tomu, aby na ně hrál sobě, nýbrž jiným. Tomáš Baťa Podnikatelský kapitál, zkušenost a znalosti, to jsou ty „housle“, čekající na toho nejlepšího z nejlepších, na podnikatelského mistra hudce.

4 „Housle“ jsou předány…
Já podepsaný Tomáš Baťa prodávám Vám J. A. Baťovi a Vy ode mne kupujete veškeré akcie Baťa a.s. Zlín za obnos Kč 50 milionů měny československé. 10. května 1931 Souhlasím a kupuji.

5 Žádné „druhé housle“ … Dobře jsi řval, lve … Do roku 1931 24 podniků
1 045 prodejen zaměstnanců 120 podniků 5 810 prodejen zaměstnanců Dobře jsi řval, lve …

6 Jak se stát dirigentem podniku?
Tomáš Baťa často užíval přirovnání podnikatele k houslistovi a jeho znalosti a kapitál k houslím. Nejdůrazněji tak učinil v klubu v Kalkatě, kde při slavnostní večeři napadl oficiálního pověřence firmy v Indii (L. Ploskala) pro chybnou strategii. Obrátil se ke svému spolustolovníku po pravici a zvýšil hlas: Pane Meisel, chtěl jsem po něm, aby nám dal dohromady největší orchestr v Indii, abychom zde produkovali tu nejkrásnější hudbu, a to s ním jako dirigentem. Začal jsem tím, že jsem mu dal housle a požádal jej, aby se na ně nejdříve naučil hrát. Nyní jsem mu ty housle vytrhl a rozbil mu je o hlavu. Nezůstalo mi nic, nemám ani housle, ani houslistu.

7 Čeští virtuosové: Jan a Tomáš
V roce 1931 je Tomáš Ba´ta v Egyptě. V roce 1933 je v Egyptě i Jan Ba´ta, a v prosinci 1933 tam diriguje dva koncerty Jan Kubelík – čeští podnikatelé a hudebníci ruku v ruce, dobývají svět.

8 Třeba až na konec světa …
Ať přijdete kamkoliv, třeba na konec světa, všude naleznete českého muzikanta. Mám ctižádost přispět k tomu, aby kdekoliv, třeba také až na konci světa, nalezli jsme československého podnikatele. J.A.Baťa, 1936

9 Letadlem do světa První letadlo zakoupeno v r. 1924.
V r podnikl Tomáš Baťa cestu na letounu Fokker, mezi 10. prosincem 1931 a 14. únorem 1932, na trase dlouhé km, ze Zlína do Indie. Po smrti T. Bati při letecké havárii dne 12. července 1932 se za Jana Bati letecké oddělení dále rozšiřovalo. V roce 1934 se uskutečnily další dva dálkové lety: do Tunisu a po trase Tomáše Bati přes Egypt až do Indie. Druhá byla obchodní výprava po trase Káhira – Kapské město. Janova letecká obchodní výprava kolem světa se konala od 6. ledna do 1. května Letadlem značky Lockheed. Celkem přistáli šedesát třikrát.

10 Ve stopách Tomáše Bati Tomáš Baťa spravuje válec motoru svého Fokkeru v Syrtě na Štědrý večer roku 1931

11

12 Průkopník Cesta průkopníků je vždy těžká. Je to však cesta k životu Jan A. Baťa

13

14 Tož, 100 takových kanceláří…

15 Washington,

16 Designer Tento desén jsem vypracoval na lodi, dívaje se na tanec.
Je míněn ze zlata, stříbra a jiných materiálií. Má pouze patu a špici v kůži, a čáry přes kotník a k nártovému jazyku jsou ze zlatých nebo stříbrných nití opletených na gumě tak, aby každá gumička působila sama pro sebe a natahovala stále jazyk, který by se nemohl odchlipovat. Pata je s podpatkem z jednoho kusu, což s dá provést vzhledem k tomu, že celá pata s podpatkem koresponduje. Technicky je to potřeba promyslet a prozkoušet. Předložiti do 15. /V.

17 Principy myšlení Vlček
Tomáš i Jan se učili nejen od Forda, ale i od českého továrníka z Clevelandu, Františka J. Vlčka, zakladatele průkopnické velkokovárny Vlchek Tool Co., autora v Čechách vydané knihy Povídka mého života z roku Vlček býval častým a ctěným hostem ve Zlíně i ve 30. letech. Principy myšlení Vlček Mám radost ze své práce jako švadlena, když ušila pěkné šaty, jako malíř, když namaloval své mistrovské dílo, jímž si získal slávu a uznání celého světa. Rád bych zdokonalil továrnu tak, aby každý mohl pracovat bez větší námahy a přitom dokonale, aby odcházeje z práce cítil se tak svěžím, jako když do práce přicházel. Pracuje-li člověk bez přemýšlení, jak by práci zdokonalil nebo vykonal lépe či rychleji než jeho spolupracovník, zůstává pozadu a pyká za své pohodlí - že nechtěl myslet, že se nechtěl učit; naříká pak na stroje, že ho připravily o práci. Před několika týdny jsem četl článek od českého spisovatele, v němž píše, že Amerika demoralizuje Evropu svým heslem „Úspěch“, že prý takového hesla kulturní Evropa nepotřebuje, aby prý jim Amerika takových hesel nevyvážela. To mne zabolelo. Co vzkážete našemu lidu v Československu? „Aby byli snášenliví, aby se nepotírali navzájem pro víru a nedůvěru, pro různá politická přesvědčení, aby pracovali společně pro dobro své draze vykoupené svobody, ke cti a slávě Československé republiky.“

18 Cekota a Vlček Kritizovat lze vlastním tvůrčím činem,
ne pouhým hledáním chyb na práci druhých. MZ

19 Soustředění Dějiny nás nebudou posuzovat podle toho, jak jsme uměli řečnit, ani podle toho, jak jsme uměli jedněm dávat, co jsme druhým vzali. Budou nás posuzovat podle práce, kterou vykonáme. Práce nás spojuje. Politika nás rozděluje, práce nechť nás spojí.

20 Laskavost Japonsko, toť společenský útvar, založený na tradici rodiny. Všichni drží se všemi. Podnikatelé s dělníky a dělníci a úřednící s podnikateli. Slušnost navzájem je měřítkem poměru mezi jednotlivci v národě. Vzájemná laskavost a zdvořilost je výrazem tohoto poměru. Podnik je jedna rodina. V Japonsku se nekrade.

21 Moudrost Jestliže chceme, aby tento stát Čechů, Slováků a Podkarpatorusů neztratil zbytek samostatnosti a aby se k něčemu vypracoval, je třeba si uvědomiti, že potřebuje hlavu, která by musila býti zvolena lidovým hlasováním všemi k volbě oprávněnými občany a občankami. To znamená presidenta, který svobodnou volbou občanů obdrží takovou plnou moc, jaké je třeba k vedení státu.

22 Nadšení Každý čin je lepší než sebedelší a sebekrásnější revoluční řeči. Účast dělníků na zisku závodu je čin revolučně mocnější než všechna májová hesla nejslavnějších revolucionářů světa, která kdy z květnových tribun zazněla.

23 Smích Měli bychom se naučit smát
A neumíme se smát. Jsme tragičtí ve styku s lidmi. Naše sebevědomí je nedostatečné. Nejsme si jisti. Toužíme po izolaci, aby vše bylo malé, ale naše. Ale okolo nás proudí velký svět a nutí - buď hrát sebou tu velkou hru pod vlastní taktovkou, anebo nám hrozí taktovka někoho cizího … (JAB) Měli bychom se naučit smát

24 A kopeme za Zlín…

25 Nezapomeneme!


Stáhnout ppt "Tomáš a Jan Baťa Podnikatelský tandem"

Podobné prezentace


Reklamy Google