Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Od vigvamů k mrakodrapům.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Od vigvamů k mrakodrapům."— Transkript prezentace:

1 Od vigvamů k mrakodrapům.
amerika

2 poloha ameriky

3 základní údaje Amerika je jedním z šesti zemských kontinentů a je jediným kontinentem, jehož celé území leží na západní polokouli. Tradičním datem objevení Ameriky Evropany je rok 1492, kdy k břehům světadílu pod španělskými vlajkami přirazila flotila vedená Kryštofem Kolumbem. Z fyzicko-geografického hlediska se rozlišuje Severní, Střední a Jižní Amerika, které od sebe dělí Tehuantepecká, resp. Panamská šíje. Západní pobřeží Ameriky omývá Tichý oceán, východní Atlantický oceán, na severu světadíl zasahuje též do Severního ledového oceánu.

4 Amerika pokrývá 8,3 % povrchu Země (28,4 % pevniny) a žije v ní okolo 14 % lidské populace.
Amerika je druhý největší kontinent – 42 miliónů kilometrů čtverečních. Nachází se na západní polokouli (podle nultého poledníku) a na severní a jižní polokouli (podle rovníku). Sahá od Arktidy po Antarktidu.

5 mapa ameriky – severní a střední

6 Mapa ameriky - jižní

7 amerika včera a dnes V době objevení Ameriky Evropany byla země osídlena přibližně 15 miliony Indiánů. Dnes Ameriku obývá 880 miliónů lidí. Dříve byla Amerika jedním velkým přírodním parkem plným zvěře, nerostných surovin, rozmanité flóry… Dnešní Ameriku symbolizují obrovská města plná mrakodrapů, automobilů…

8 proměny - američan

9 Proměny - obydlí

10 Proměny - město

11 Proměny – Příroda - yellowstone

12 PRÁCE S MAPOU Které oceány oddělují Ameriku od ostatních světadílů?
Jak se nazývá šíje spojující Střední a Jižní Ameriku? Ukaž na mapě. Která souostroví patří do Střední Ameriky? Najdi souřadnice nejsevernějšího a nejjižnějšího bodu Ameriky. Kterým světadílům je Amerika nejblíže? Na které polokouli leží celý kontinent?

13 UMÍŠ ODPOVĚDĚT? Kterými dopravními prostředky je možno cestovat do Ameriky? Kdo z Evropanů stanul první v 15. století u břehů Ameriky (u jednoho z Bahamských ostrovů)? Po kom nese Amerika jméno? Přistáli u břehů Ameriky Evropané ještě před Kolumbem? DÚ.: Členitost Ameriky podle mapy (naučit se ukazovat a pojmenovávat moře, oceány, zálivy, průlivy, ostrovy, poloostrovy, souostroví …

14 zdroje www.wikipedia.org www.lesniindiani.kvalitne.cz
Zeměpis – učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia, nakladatelství Fraus. Zeměpis – příručka učitele pro základní školy a víceletá gymnázia, nakladatelství Fraus.


Stáhnout ppt "Od vigvamů k mrakodrapům."

Podobné prezentace


Reklamy Google