Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Střední odborná škola Luhačovice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Střední odborná škola Luhačovice"— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Lubomír Kacálek Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu VY_32_INOVACE_TDŘ0510Konstrukční spoje I. – spoje na šířku Stupeň a typ vzdělání Střední odborné vzdělání Vzdělávací obor Design a zpracování dřeva Tematický okruh Technologie dřeva Druh učebního materiálu Výukový materiál, prezentace Cílová skupina Žáci I. ročníku Anotace Způsoby napojení dřeva na šířku a možnosti použití jednotlivých druhů spojů Klíčová slova Profilová spára, pero, drážka, polodrážka apod. Datum

2 Spojování dřeva na šířku
a/ spoj na tupou spáru b/ spoj na vlastní pero c/ spoj na tvarové konické pero d/spoj na dvojité pero e/ spoj na polodrážku f/ spoj na profilovou drážku

3 Spojování dřeva na šířku
Nelepené rozšiřovací spoje se používají například při obkládáni stěn a stropů a při výrobě nelepených laťovkových středů. Přířezy obkladů se vzájemně spojují nejčastěji na pero a drážku, mohou se spojovat i na polodrážku. Laťky pro laťovkové středy se k sobě sesazují na tupo a spojují se pomocí motouzů vtlačovaných do drážek v laťkách nebo pomocí tavného vlákna. Spojení na vlastní pero a drážku se používá při obkládání stěn a stropů, při výrobě dveřních křídel a podlahových palubek. Na jedné boční straně přířezu se zhotoví pero a na druhé drážka. Drážka má být o 1 mm hlubší než šířka pera (technologická spára). Pro rozměry per a drážek platí, že tloušťka pera a šířka drážky se rovná asi jedné třetině tloušťky přířezu a hloubka drážky se rovná asi jedné polovině tloušťky přířezu.

4 Spoj na vložené a vlastní pero
Při spojování vloženým perem se drážkují obě podélné strany přířezů. Do drážek se vkládají pera zhotovená z překližek nebo tvrdých dřevovláknitých desek. V hloubce drážky se rovněž nechává technologická spára. Vnější (viditelné) hrany přířezů se mohou ozdobně profilovat. Pro rozměry pera platí, že tloušťka pera je rovná asi jedné třetině tloušťky přířezu a šířka pera se rovná asi jedné až 1,25 tloušťky přířezu. Použití spojů s vloženým perem je stejné jako u spojů s vlastním perem.

5 Spoj na vložené a vlastní pero
spoj s vloženým perem spoj s vlastním perem

6 Spárovka a její výroba Spárováním rozumíme spojování přířezů řeziva bočními plochami k sobě tak, aby se vytvořila deska - spárovka požadovaných rozměrů. Spárovka je konstrukční deska vyrobená slepením užších přířezů jehličnatého nebo listnatého řeziva na šířku, případně i z délkově nastavovaných velmi úzkých přířezů. Spárovka je vyrobená z masivního dřeva, proto si zachovává jeho příznivé i nepříznivé fyzikální a mechanické vlastnosti. Z příznivých vlastností je to především vzhled, tepelné a zvukové vlastnosti, pružnost a pevnost. Z nepříznivých vlastností je nejdůležitější vztah k vodě, sesychání, bobtnání a borcení.

7 Spárovka a její výroba na profilovou spáru - profilové spáry se používají u spárovek určených na stolní desky, schody, apod., tedy tam, kde je spoj více namáhán a je vyžadovaná jeho vysoká pevnost. Profil zvětšuje plochu lepené spáry a lépe spáru zajišťuje. V tomto případě se přířezy před lepením srovnávají a tloušťkují na hrubou tloušťku a potom se frézuje profil. Po slepení se spárovka znovu tloušťkuje na přesnou tloušťku; na pero a drážku, na vložené pero - konstrukce spoje je stejná jako u nelepených spojů. Používá se stejně jako profilová spára tam, kde je požadovaná vyšší pevnost spoje, například na stolní desky; na kolíky - kolíky zpevňují tupou spáru. Používají se u širších přířezů. Délka kolíků má být 2 až 2,5 násobkem tloušťky spojovaného materiálu a průměr kolíků asi dvě pětiny až tři pětiny tloušťky materiálu. Otvory pro kolíky mají být o 2-3 mm delší než kolíky (technologická spára).

8 Spárovka a její výroba Složení přířezů k sobě jejich označení
Střídání levé a pravé strany přířezů boční řezivo středové dřeňové řezivo

9 Zpevnění a vyztužení spárovky
Svlak se má do jedné třetiny až poloviny drážky zasunout snadno, další část se dorazí kladivem. Drážka musí být delší než svlak. Vůle je potřebná pro umožnění sesychání spárovky napříč vláken, které je větší než u podélného dřeva svlaku. Proti šířce spárovky je svlak o 5-10 mm kratší, aby po seschnutí spárovky nevyčníval z drážky ven. Svlaky se nelepí, aby umožnily spárovce volně bobtnat a sesychat.

10 Tvar a umístění svlaků

11 Kontrolní test 1. Co je to spoj na tupo?
a) spoj s neopracovanými hranami b) spoj vyrobený tupým nástrojem c) spoj vytvořený jen hrana - hrana 2. Výhoda spoje na vložené pero? a) při výrobě nám neubývá šířka materiálu b) pevnější a stabilnější než vlastní pero c) stabilnější spoj oproti ostatním spojům 3. Kdy mluvíme o spárovce ? a) když spojujeme aspoň čtyři přířezy b) když spojujeme aspoň tři přířezy c) když spojujeme minimálně dva přířezy 4. Co se eliminuje při skládání přířezů střídavě levou a pravou k sobě? a) vzhled spárovky b) rozměr spárovky c) tvar a rovinnost spárovky 5. Svlak slouží u spárovky na a) zpevnění a vyztužení celé spárovky b) lepší zpracovatelnost c) estetické vylepšení Odpovědi: 1c, 2 a,3 c,4 c,5a


Stáhnout ppt "Název školy Střední odborná škola Luhačovice"

Podobné prezentace


Reklamy Google