Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_12_INOVACE_Vl_4.58 VY_12_INOVACE_Vl_4.69.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_12_INOVACE_Vl_4.58 VY_12_INOVACE_Vl_4.69."— Transkript prezentace:

1 VY_12_INOVACE_Vl_4.58 VY_12_INOVACE_Vl_4.69

2 Označení vzdělávacího materiálu (kód): VY_12_INOVACE_Vl_4.69
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: „Vzdělání pro život“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k čtenářské a informační gramotnosti Vzdělávací oblast - vzdělávací obor (předmět): Člověk a jeho svět- Vlastivěda Tematický okruh - téma: Tomáš Garrigue Masaryk Autor vzdělávacího materiálu/DUM: Mgr. Eva Janíčková Datum vytvoření vzdělávacího materiálu: Ověření vzdělávacího materiálu Třída: 5. Datum: Metodický list/anotace: Žáci se seznamují s významnou osobností našich dějin – T.G. Masarykem – jeho dětstvím, dospívání a studiem. Skupinově se pokusí o ilustraci prezentace. Zodpovídají na otázky.

3 TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK

4 Tomáš Garrigue Masaryk
T.G. Masaryk se narodil 7. března 1850 v Hodoníně Byl pedagog, politik, státník a filozof V roce 1918 se stal prvním prezidentem Československa Zemřel 14. září 1937 v Lánech

5 Narození Narodil se v rodině kočího z císařského statku v Hodoníně.
Jeho otec byl Slovák a maminka byla z poněmčené hanácké rodiny, na statku pracovala jako kuchařka. Několikrát se stěhovali, ale vždy byli blízko koní. Maminka byla citlivá a zbožná. Tomáš chodil pomáhat do kostela- držel svaté knihy při bohoslužbách.

6

7 Do školy chodil v Čejkovicích na jižní Moravě.
Učil se dobře, dávali ho za vzor mladším bratrům Martinovi a Ludvíkovi. Nejmladší bratr a sestra zemřeli brzy po narození. Tomáš pro ně často plakával, když četl smutné verše.

8 Tvářeznalectví Dobře se učil, tak ho rodiče nechali chodit na dvouletou reálnou školu. Měl se stát učitelem. O významnějším povolání nemohl snít, neboť byl chudého původu. Měl jedinou knihu- TVÁŘEZNALECTVÍ – návod, jak určovat povahu lidí z tvaru jejich čela, brady, nosu. Celé dny se zabýval pozorováním spolužáků. Nakonec se s ním nikdo nechtěl přátelit.

9 Tomáš stále něco potřeboval zkoumat.
Sbíral alespoň brouky a květiny. A po večerech se učil nazpaměť obsah vypůjčených knih. Na učitelský ústav přijímali až od 16 let. Tomáš od 14 let zatím vychovával dvě ukřičené děti paní učitelové. Ale brzy ho maminka přivezla do Vídně. Měl se učit zámečníkem.

10 Cítil se ztracený v cizím velkoměstě.
Každý večer si prohlížel své milované Tvářeznalectví a mapu Moravy. Toulal se kolem knihkupectví a četl alespoň názvy knih. Jenže pak přišel o svůj poklad- spolužák mu knihy ukradl a prodal. Ve Vídni ho jíž nic nedrželo. Utekl domů.

11 Doma radost neměli. Taková hanba ! Otec ho dal učit ke kováři. Tomášovi se práce líbila, pomalu zapomínal na knihy. V té době ho potkal jeho bývalý učitel a nevěřil, že tak výtečný žák je kovář. Zařídil mu místo pomocníka v čejkovické škole.

12 Tomáš stanul před třídou plnou dětí o tři roky mladších než on.
Nejraději jim vykládal fyziku. Jak vypočítat otáčení kola, proč se Země točí kolem Slunce, …. Matky dětí si na něj stěžovaly u pana faráře, že je učí bezbožnosti. Farář František Satora se ho zastal, půjčoval mu knihy a poprvé v něm probudil city k českému národu. Nakonec ho přemluvil ke studiu na gymnáziu.

13 Na gymnáziu v Brně se vyučovalo německy.
Tomáš dohnal latinu, učil se i starou řečtinu, bavily ho cizí jazyky. Přivydělával si doučováním slabších žáků. Rodiče mu nemuseli platit bydlení ani jídlo. Dokonce posílal domů peníze, když otec ztratil práci.

14 Nálada ve škole nebyla přívětivá, profesoři studenty trápili, kde mohli.
Jejich velkou zbraní byla povinná zpověď učiteli náboženství. Tomáš se jí vzpíral. Nechtěl se omlouvat za hříchy, protože nechtěl hřešit.

15 Nakonec se Tomáš dostal do sporu s ředitelem školy.
Tomáš se cítil nevinný. Navíc byl zdrcený z rozchodu s dívkou. Výtky ho rozzuřily. Vzal na ředitele pohrabáč a vyloučili ho z gymnázia.

16 Zachránil ho ředitel brněnské policie, otec jednoho z žáků, které doučoval.
Přimluvil se za Tomáše a vzal ho s sebou do Vídně, kde ho nechal dostudovat na nejlepším gymnáziu v celém císařství. Navíc mu zařídil, že nemusel na povinnou službu do armády. To Tomáše bratr sloužil u dělostřelců, nachladil se a zemřel. Pro rodinu to byla bolestná ztráta.

17 Tomáš si předsevzal, že vystuduje filozofii, aby pochopil smysl života a věčnosti.
Přihlásil se na vídeňskou univerzitu, na přednášky z filozofie, estetiky a psychologie. Tomášovým vzorem byl profesor Brentano, který přednášel moderní filozofii. S přáteli řešili filozofické otázky, užívali si života v kavárnách a krčmách. Tehdy se seznámil s dcerou profesora české literatury Zdeňkou Šemberovou.

18 Zdeňka Šemberová byla starší než on, vzdělaná.
Rád si s ní dopisoval. Jenže ona hledala lásku a Tomáš přítele a kolegu. Tomáš dostudoval a stal se doktorem filozofie. Začal psát první vědecké práce. Bylo mu 26 let. Odjíždí do Německa, kde se seznamuje s Charlottou.

19 Charlotta Garrigue

20 TEST Kdo to byl T.G. Masaryk ? Kdy a kde se narodil ?
Kdy a kde zemřel ? Co víš o jeho rodičích ? Kolik měl sourozenců ? Jaký byl Tomáš žák ? Proč se s ním spolužáci nechtěli přátelit ? Čím se šel učit do Vídně ? Proč utekl z Vídně domů ?

21 Test Co bylo jeho posláním v čejkovické škole ?
Kdo ho přemluvil ke studiu na gymnáziu ? V jakém městě studoval gymnázium ? Čím si přivydělával ? Proč domů posílal peníze ? S kým se dostal na gymnáziu do sporu ? Proč byl vyloučen z gymnázia ? Kde dostudoval gymnázium ? Co vystudoval po gymnáziu? Čím se stal ?

22 Použitá literatura Čapka František: Vlastivěda 5, Nová škola2005. ISBN Fučíková Renáta : Tomáš Garrigue Masaryk, Práh ISBN 80 –


Stáhnout ppt "VY_12_INOVACE_Vl_4.58 VY_12_INOVACE_Vl_4.69."

Podobné prezentace


Reklamy Google