Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Endometrióza Eva Zemčíková www.evazemcikova.cz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Endometrióza Eva Zemčíková www.evazemcikova.cz."— Transkript prezentace:

1 Endometrióza Eva Zemčíková

2 Co je to endometrióza? Endometrióza pochází od slova endometrium. Endo znamená uvnitř a metra znamená děloha. Jedná se tedy o ženské onemocnění, při kterém se děložní sliznice během menstruace vylučuje do ostatních orgánů, kde vytváří novou tkáň, která následně odumírá a krvácí a nemá se z těla kudy odplavit. Každý měsíc se tento cyklus opakuje a mohou tak vznikat cysty, myomy nebo srůsty.

3 Příznaky endometriózy
Mezi nejčastější příznaky patří: Časté bolesti v podbřišku nejen při menstruaci Silná menstruace Bolesti v oblasti pánve a zad Nevolnost, únava Potíže s vyprazdňováním stolice (zácpa) Potíže s otěhotněním

4 Obrázek endometriózy

5 Typy endometriózy 1. Peritoneální
Ložiska endometriózy se vyskytují na pobřišnici, kde se při operaci zjistí velikost a zabarvení ložisek. Záleží, v jakém stádiu se endometrióza nachází. Zpočátku jsou velmi malá, později se na pobřišnici vyskytují červené skvrny, které se poté mění na modrou, a v poslední fázi vzniká bílá endometrióza. 2. Ovariální Barevná ložiska endometriózy se vyskytují na povrchu vaječníku a mohou se dostat do hloubky. Vytvoří tak cystu velikosti i několika centimetrů, obsahující hnědou tekutinu, proto se ji často říká Čokoládová cysta. 3. Rektovaginální Zde se endometrióza vyskytuje v přepážce mezi pochvou a konečníkem, v podobě tuhých uzlíků. Tento typ endometriózy se označuje jako hluboký, protože postihuje nejen přepážku, ale také vazy mezi dělohou a pánevními kostmi a způsobuje tak trvalou a velkou bolest.

6 Co je to cysta ? Cysta na vaječníku je nahromaděná tekutina obklopená velmi tenkou stěnou v prostředí vaječníku. Za vaječníkovou cystu je považován jakýkoliv uzlík na vaječníku větší než 2cm. Velikosti se různí. Může být velmi malá nebo velká jako pomeranč. Cysta na vaječníku může vyrůst velmi rychle, v průběhu několika hodin nebo dní, ale také může rychle zaniknout. Problém nastává tehdy, když se cysta začne v těle ženy zvětšovat do velkých rozměrů. Proto bych doporučila toto onemocnění nepodceňovat a začít s léčbou co nejdříve.

7 Obrázek cysty na vaječníku

8 Více informací o endometrióze naleznete na http://evazemcikova.cz/


Stáhnout ppt "Endometrióza Eva Zemčíková www.evazemcikova.cz."

Podobné prezentace


Reklamy Google