Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilMária Kučerová
1
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_TE1.59 Polévky 13 Opravy zadání Vytvořeno:8.9. 2013 Ověřeno: 20.12. 2013 Třída:SUS1
2
TECHNOLOGIE PŘÍPRAVY POLÉVEK Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Mgr. Bc. Eva Štrosnerová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:bílá plévka, hnědá polévka Anotace: Materiál je určen k procvičování polévek – k zařazování jednotlivých druhů polévek k bezmasým pokrmům.
3
Přiřazování jednotlivých druhů polévek
4
OPRAV ZADÁNÍ Kulajda Italská polévka Čočková polévka Zelná polévka Risi bisi Koprová omáčka Rajská omáčka Hrachová kaše Sojový segedínský guláš Zeleninové rizoto
5
OPRAVA ZADÁNÍ Kulajda + koprová omáčka = nevhodná kombinace, oba pokrmy obsahují kopr, smetanu a brambory. Italská polévka + rajská omáčka = nevhodná kombinace, protože oba pokrmy jsou červené barvy Čočková polévka + hrachová kaše = nevhodná kombinace, protože oba pokrmy jsou z luštěnin
6
OPRAVA ZADÁNÍ Zelná polévka + sojový segedínský guláš = nevhodná kombinace, protože oba pokrmy obsahují zelí. Polévka risi bisi + zeleninové rizoto = nevhodná kombinace, protože oba pokrmy obsahují obilovinu – rýži, vložku hrášek
7
PAMATUJ Vždy volíme polévky a k nim vhodné pokrmy tak, aby se základní surovina neopakovala. Nesmí se také opakovat jejich barva. Pozor na zjemnění obou pokrmů smetanou. Vyvaruj se těchto chyb a vytvoř vodnou sestavu polévek s hlavním jídlem.
8
SAMOSTATNÁ PRÁCE Polévky: Hlavní pokrmy:
9
SAMOSTATNÁ PRÁCE - řešení Gulášová polévka Frankfurtská polévka Hovězí vývar se svítkem Dršťková polévka Česneková polévka Bramborová polévka Boršč Rýžový nákyp Domácí buchty plněné Zeleninové rizoto Buchtičky s krémem Plněné bramborové knedlíky Zapečené těstoviny Francouzské brambory
10
Použité zdroje ŠINDELKOVÁ, Alena. Kuchařské práce – Technologie 1.díl.1.vyd. Praha: Parta, 2001, ISBN 80-85989-83-2. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.