Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Dozor státní veterinární správy v zařízení stravovacích služeb
MVDr. Kateřina Grötschelová Větrný Jeníkov,
2
Kompetence podle § 16 zákona č. 110/1999 Sb. (Z. o potravinách)
Od vykonává SVS dozor nad uváděním nezpracovaných těl nebo částí těl živočichů, mléka, mleziva, vajec nebo včelích produktů na trh při poskytování stravovacích služeb. Nezpracované produkty: potraviny, které nebyly zpracovány, včetně produktů, které byly děleny, porcovány, odseknuty, plátkovány, vykostěny, rozsekány, zbaveny kůže, rozdrceny, nakrájeny, očištěny, ořezány, vyloupány, rozemlety, zchlazeny, zmraženy, hluboce zmraženy nebo rozmrazeny.
3
Kompetence podle § 16 zákona č. 110/1999 Sb. (Z. o potravinách)
SZPI vykonává dozor při výrobě a uvádění na trh potravin včetně pokrmů při poskytování stravovacích služeb OOVZ vykonávají státní dozor nad dodržováním povinností stanovených zákonem č. 110/1997 Sb. a zákonem č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví pro poskytování stravovacích služeb a státní dozor ke zjištění příčin poškození nebo ohrožení zdraví a zamezení šíření infekčních onemocnění nebo jiného poškození zdraví z potravin Povinnost provozovatele zařízení společného stravování oznámit zahájení, ukončení či podstatnou změnu činnosti OOVZ – zachována!!!
4
Rozdělení působnosti OOVZ: společné stravování uzavřeného typu
SZPI: společné stravování otevřeného typu SVS: restaurace, školní stravování, zdravotnická zařízení, sociální služby, závodní stravování, cukrárny,…
5
Provedené kontroly a zjištěné závady v období od 1.1.2015 do 21.5.2015
Kraj Počet kontrol Počet závad KVSA 179 233 KVSB 436 154 KVSC 279 150 KVSE 245 270 KVSH 251 148 KVSJ 140 225 KVSK 107 16 KVSL 182 45 KVSM 165 28 KVSP 215 68 KVSS 480 102 KVST 224 33 KVSU 252 104 KVSZ 234 42 Celkem 3389 1618
6
Zjištěné závady v období od 1.1.2015 do 21.5.2015
Závada Počet % Sledovatelnost 309 19,1 Označení potravin 248 15,3 DMT/DP 164 10,1 Skladování suroviny a potravin 146 9,0 Teplotní řetězec 119 7,4 Nevyhovující prostory Čištění a sanitace 83 5,1 Osobní hygiena 47 3,0 HACCP 45 2,8 SVHP 44 2,7 Pomůcky a nástroje 36 2,2 Smyslové posouzení Ochrana před kontaminací Zdravotní nezávadnost 32 2,0 Systém vlastní kontroly 31 1,9 Ostatní 28 1,7 Deratizace a dezinsekce 22 1,4 Provozní řád 21 1,3 Obal surovin a potravin 18 1,1 Příjem surovin a potravin 13 0,8 Nakládání s VŽP 12 0,7 Skladování čisticích prostředků 8 0,5
7
Záznam proškolené osoby o vyšetření ulovené volně žijící zvěře
8
Záznam proškolené osoby o vyšetření ulovené volně žijící zvěře
9
Plomba
10
Případ 1. Zvěřinové medailonky
11
Případ 1. Zvěřinové medailonky
12
Případ 2 . Kančí pečeně se šípkovou omáčkou
13
Zmražené srnčí maso bez označení
14
Zaplísněné prostory
15
Olupující se omítka
16
Dlouhodobě zanedbávaný úklid
17
Dlouhodobě zanedbávaný úklid
18
Uchovávání předmětů nesouvisejících s přípravou pokrmů
19
Skladování
20
Zářivka bez krytu
21
Výskyt hmyzu
22
Výskyt hlodavců
23
Rus domácí
24
Děkuji za pozornost.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.