Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
MUDr. Jolana Rambousková, CSc. Ústav výživy 3. LF UK
MALNUTRICE A OBEZITA MUDr. Jolana Rambousková, CSc. Ústav výživy 3. LF UK
2
MALNUTRICE (v širším slova smyslu)
Nerovnováha mezi potřebami organismu a příjmem živin zahrnuje podvýživu, obezitu a specifické deficience rozvíjí se ve stadiích: změny hladin jednotlivých látek v krvi a/nebo v tkáních intracelulární změny biochemických funkcí a struktur viditelné projevy a známky nedostatku (zvýšená morbidita a mortalita)
3
MALNUTRICE (v užším slova smyslu, podvýživa)
Proteino-energetická malnutrice (PEM) je způsobená nedostatečným příjmem makronutrientů
4
Příčiny malnutrice Snížení chuťi k jídlu nebo rozvinutá anorexie
Porucha trávení a absorpce živin Při vystupňovaném katabolizmu při zranění, po operacích a endokrinních poruchách Při ztrátách bílkovin a tekutin píštělemi a ranami
5
V nemocnici Nezvyklý typ potravin Změny časového rozložení jídel
Přítomnost bolesti, infekcí, stresových stavů
6
Prosté hladovění Hlavním zdrojem energie je tuk
Krátkodobé hladovění (do 72 hodin) → urychlená glykogenolýza a lipolýza (uvolněné MK a glycerol jsou energetickým substrátem pro orgány – játra, ledviny, kosterní sval, srdeční sval)
7
Glykogenolýza (24 hod.) a glukoneogeneze
→ glukóza pro mozek a erytrocyty
8
Protrahované hladovění (>72 hodin)
Glukóza se tvoří v játrech a ledvinách ▪ z aminokyselin ▪ z glycerolu uvolněného z tukové tkáně ▪ z laktátu z anaerobní glykolýzy ve svalu Dochází ke ztrátám až 300 g svalstva denně Jako zdroj energie se využívají ketolátky!
9
Stresové hladovění Při současném působení podvýživy a onemocnění (akutní infekce, zranění…) Pokles sérového albuminu a rozvoj edému Pastózní edémy
10
MALNUTRICE Marasmus – nedostatek všech živin – vyvážené hladovění
Kwashiorkor – nedostatek bílkovin (edémy)- v chudých zemích, vyvíjí se měsíce
11
Primární důsledky: zpomalené hojení ran
zvýšené riziko infekcí oslabením imunitního systému hypoproteinémie → edémy snížená motilita střev svalová slabost sklon k trombózám, emboliím, infekcím močových cest a proleženinám
12
Sekundární důsledky: zvýšená morbidita prodloužení doby hospitalizace
prodloužení rekonvalescence zvýšená mortalita
13
VYŠETŘOVÁNÍ NUTRIČNÍHO STAVU
Klinické vyšetření (anamnéza + fyzikální vyšetření) Biochemická vyšetření (krev, moč) Anthropometrická (somatometrická) vyšetření Nutriční spotřeba
14
Biochemická a hematologická vyšetření
Časné odhalení malnutrice Hodnoty: adekvátní, hraniční, deficientní Krev, plasma, sérum, moč
15
Bílkoviny v séru Celková bílkovina: norma 65 – 85 g/l
Albumin: norma nad 35 g/l méně než 28 g/l = podvýživa Prealbumin Transferin Retinol vázající protein
16
Hladiny plazmatických lipidů (doporučení Evropské společnosti pro aterosklerózu a Evropské kardiologické společnosti) Celkový cholesterol (mmol/l) < 5,0 LDL-cholesterol (mmol/l) < 3,0 HDL-cholesterol (mmol/l) > 1,0 (muži) > 1,2 (ženy) Triacylglyceroly (mmol/l) < 1,7
17
Imunologická vyšetření
Počet lymfocytů Normální hodnoty > 1800/μl Lehce snížené Středně snížené Těžce snížené < 900
18
ANTROPOMETRICKÉ VYŠETŘENÍ
Body Mass Index (BMI) BMI je často užíván jako prediktor rizika nemocí BMI = TĚLESNÁ HMOTNOST (kg) TĚLESNÁ VÝŠKA (m)2
19
Hodnocení BMI podvýživa < 18,5 norma 18,5 - 24,9
nadváha ,0 - 29,9 obezita 1. stupně ,0 - 34,9 obezita 2. stupně ,0 - 39,9 obezita 3. stupně >40
20
Identifikace typu obezity Waist to Hip Ratio (WHR)
Indikátor rizika kardiovaskulárních nemocí Tuk uložený v oblasti břicha představuje vyšší riziko morbidity a mortality na KVN
21
WHR = obvod pasu / obvodu boků
Hodnocení Zvýšené riziko Vysoké riziko Muži ,9 - 1, > 1,0 Ženy ,8 - 0, > 0,85
22
Obvod pasu Muži > 94 cm > 102 cm Ženy > 80 cm > 88 cm
Ještě lepší indikátor rizika KVN ve srovnání s WHR Hodnocení: vyšší riziko vysoké riziko Muži > 94 cm > 102 cm Ženy > 80 cm > 88 cm
23
Léčba obezity Režimová opatření (dieta, pohyb) Farmakoterapie
+ orlistat (Xenical) – blokuje vstřebávání tuků + fentermin (Adipex), sibutramin (Meridia, Lindaxa) – působí na CNS- zvyšuje pocit nasycení, stimuluje termogenezi
24
Chirurgická léčba Při obezitě III. stupně nebo II. stupně s komplikacemi „bariatrická chirurgie“ – bandáž žaludku provádí se laparoskopicky – naložení bandu tubulizace žaludku (nelze pooperačně regulovat) restrikční efekt bez malabsorbce - bypass žaludku (provázen malabsorbcí)
25
Hodnocení malnutrice: Obvod svalstva paže (OSP) = OP (cm) – 0,314
Hodnocení malnutrice: Obvod svalstva paže (OSP) = OP (cm) – 0,314.KŘT (mm) Nezjištěna Lehká Střední Těžká Muži ,3 - 22,8 22,8 - 20,8 20,8 - 17,7 < 17,7 Ženy ,2 - 20,9 20,9 - 18,6 18,6 - 16,2 < 16,2
26
Stanovení celkového množství tuku v těle
Podvodní vážení Zobrazovací metody (CT, NMR, duální rtg absorpciometrie – DEXA) Bioelektrická impedance Měření kožních řas
27
Měření kožních řas kaliperem
28
Měření kožních řas 1. Na tváři – horizontální řasa na spojnici tragu a nostrily, nad spánkem 2. Pod bradou – vertikální řasa pod bradou nad jazylkou 3. Hrudník – šikmá řasa v místě přední axilární čáry
29
Měření kožních řas 4. Tricepsová – vertikální řasa na zadní ploše paže nad m. triceps brachii – uprostřed vzdálenosti acromion - olecranon (při volně visící paži)
30
Měření kožních řas 5. Subskapulární – šikmá řasa na zádech pod
dolním úhlem lopatky
31
Měření kožních řas 6. Na hrudníku šikmá řasa v přední axilární čáře ve výši desátého žebra
32
Měření kožních řas 7. Abdominální – vertikální řasa v první čtvrtině spojnice pupek- spina iliaca anterior 8. Na boku – nad hřebenem kosti kyčelní v prodloužení přední axilární čary
33
Měření kožních řas 9. Na stehně – 10. Na lýtku – 5 cm
pod podkolenní jamkou vertikální řasa nad patelou
34
Měření tělesného tuku Normální hodnoty: ženy 20 – 25% muži %
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.