Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
společenstva Výukový materiál EK 01 - 15 Tvůrce: Ing. Marie Jiráková
Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento projekt je spolufinancován ESF a SR ČR společenstva
2
Společenstvo Soubor populací různých organismů, který žije na určitém území v určitém čase
3
Ekologie studuje Rozšíření společenstev Vznik společenstev
Podmínky ovlivňující společenstva Produktivitu společenstva
4
Společenstva dělíme podle
Příslušnosti (ptactvo, stromy v lese atd.) Stanoviště (společenstvo lesa, společenstvo rybníka atd.) Nejčastěji jsou obě kritéria spojena (společenstvo bezobratlých ze dna rybníka).
5
diverzita rozmanitost druhů - důležitá charakteristika
Čím více druhů, tím více vazeb a tím lépe je využitá energie v potravních vztazích.
6
Dominantní druhy Všechny druhy nejsou pro funkci (existenci) společenstva stejně důležité. Hlavní (dominantní) druhy jsou pro pochody ve společenstvu významnější než vedlejší.
7
Časové členění aktivity druhů
Téměř ve všech společenstvech jsou patrné rozdíly mezi dnem a nocí nebo v ročních obdobích. Tyto rozdíly jsou pro společenstva charakteristické a pravidelně se opakují, jsou periodické.
8
Prostorové členění aktivity druhů
Patrovitost v lesním společenstvu Stromové patro Keřové patro Bylinné patro Mechové patro Kořenové patro
9
Potravní vztahy ve společenstvech
Producenti Konzumenti Rozkladači (destruenti)
10
Potravní řetězec Přesun látek a energie
mezi producenty (rostlinami), konzumenty (býložravci, masožravci) a rozkladači.
11
Typy řetězců Pastevně kořistnický (pastevní) Rozkladný ( dekompoziční)
12
Potravní pyramida
13
ekoton Společenstva nejsou vždy oddělena přesnými hranicemi.
Často přechází jedno společenstvo ve druhé. Hraniční, lemová, kontaktní nebo přechodová pásma se nazývají EKOTONYa společenstva, která tady žijí EKOTONOVÁ.
14
Pracovní list - opakování
Co je společenstvo? Co jsou dominantní druhy společenstva? Uveďte příklad nějakého skutečného potravního řetězce. Proč se zvyšuje obsah škodlivin v potravním řetězci?
15
zdroj BRANIŠ, Martin. Základy ekologie a ochrany životního prostředí. 2. vyd. Praha: Informatorium, ISBN PAPÁČEK, Miroslav a kol. Zoologie. Praha: pedagogické nakladatelství, 2000, ISBN KVASNIČKOVÁ, Danuše. Základy ekologie. Praha: Scientia,spol.s r.o., 1994, ISBN
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.