Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilAmálie Švecová
1
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_TE1.41 Tepelné úpravy pokrmů 1 Vytvořeno:5.9. 2013 Ověřeno: 2.12. 2013 Třída:SUS1
2
ZÁKLADNÍ TECHNOLOGIE PŘÍPRAVY Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Mgr. Bc. Eva Štrosnerová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:tepelná úprava, vaření, var, vývar, horká tekutina, Anotace: Materiál je určen k seznámení se s jednotlivými způsoby tepelné úpravy pokrmů. Zde se žáci seznámí se základní tepelnou úpravou - vařením.
3
TEPELNÁ ÚPRAVA POTRAVIN
4
VÝZNAM TÚ TÚ = tepelná úprava: zvýší stravitelnost zbaví škodlivých látek a choroboplodných zárodků změní vzhled a strukturu změní chuť a vůni potravin
5
DRUHY TÚ Základní: vaření, dušení, pečení, smažení Ostatní: zadělávání zapékání – gratinování pečení na roštu, rožni, grilu, v mikrovlnné troubě a v konvektomatu
6
VAŘENÍ = TÚ, kdy na potravinu působí horká tekutina – voda, mléko, víno při 100°C v uzavřené nádobě Potravina je ponořena v tekutině: A)suché potraviny - rýže, těstoviny – hodně B)se středním množstvím - BR – zatopené C)uvolňující vodu – houby zelenina - málo
7
VAŘENÍ Nejčastějším způsobem přípravy je úprava horkou vodou. Množství vody k vaření závisí na obsahu vody v potravě. Suché potraviny – zvětšují varem svůj objem, proto je vaříme ve velkém množství vody. Potraviny se středním množstvím vody – ponecháme zatopené. Potraviny s velkým množstvím vody – zakryjeme.
8
VAŘENÍ 1)var ve studené vodě: Potraviny se vyluhují, získáme z nich cenné látky =) vývar. 2)var v horké vodě: Potravina se uzavře a ponechá si cenné látky =) maso je šťavnaté, vývar slabý. Při vaření volíme vhodné nádoby z vhodného nepoškozeného materiálu.
9
VAŘENÍ Nádoba pro vaření se nazývá hrnec. Volíme vždy jeho správnou velikost. Nejideálnější je nerezový materiál. Další vhodné nádoby na vaření: hrnec z litiny římský hrnec hrnec z varného skla tlakový hrnec
10
OPAKOVÁNÍ Co umí TÚ? Zvýší stravitelnost, zbaví škodlivých látek, změní vzhled, strukturu, chuť a vůni potravin. Základní druhy TÚ? Vaření, dušení, pečení, smažení. Co je vaření? Je to TÚ, kdy na potravinu působí horká tekutina při 100°C v uzavřené nádobě.
11
OPAKOVÁNÍ Jaké potraviny vaříme ve velkém množství vody? Vaříme tak suché potraviny, protože během varu zvětší svůj objem. Jakou vodu zvolíme pro vyluhování suroviny, chceme-li získat kvalitní vývar? Použijeme studenou vodu.
12
Použité zdroje ŠINDELKOVÁ, Alena. Kuchařské práce – Technologie 1.díl.1.vyd. Praha: Parta, 2001, ISBN 80-85989-83-2. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.