Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilŠarlota Blažková
1
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_TE1.50 Polévky 4 Bílé polévky Vytvořeno:6.9. 2013 Ověřeno: 16.12. 2013 Třída:SUS1
2
TECHNOLOGIE PŘÍPRAVY POLÉVEK Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Mgr. Bc. Eva Štrosnerová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:vývar B, bílá polévka, zahuštění, zjemnění, doplněk Anotace: Materiál je určen k seznámení se s jednotlivými druhy bílých a ostatních polévek, s rozdílností v technologické přípravě i v podávání.
3
POLÉVKY
4
BÍLÉ POLÉVKY Základ = vývar B + zahuštění + surovina Zahuštění: jíškou, zásmažkou, kašovinou, šlemem, smetanou s moukou. 1)zahuštěné zásmažkou, jíškou: světlá: tuk + hl. mouka = pórková, květáková cibulová: tuk + cibule + hl. mouka = čočková cibulo-papriková: tuk + cibule + hl. mouka + ml. paprika = gulášová, dršťková, frankfurtská Čím je zásmažka tmavší, tím méně zahušťuje. Vždy: horká zásmažka + chladný vývar !!!
5
BÍLÉ POLÉVKY 2)zahuštěné kašovinou: Kašovina = prolisovaná zelenina, luštěniny, obiloviny. Doplňujeme je: krutony – osmahlou houskou chlebem Zjemníme je: smetanou, máslem, mlékem. TP: hrachová polévka bramborový protlak
6
BÍLÉ POLÉVKY 3)zahuštěné šlemem: šlem = odvar z obilovin: rýže, kroupy, vločky zahustíme: světlou zásmažkou zjemníme: smetanou, žloutky používáme: čisté odvary v dietách TP: vločková polévka
7
BÍLÉ POLÉVKY 4)zahuštěné smetanou: Říká se jim krémové. Mají světlou zásmažku. Jsou zjemněné mlékem, smetanou. Doplněk jim dává název. TP: pórková s vejci
8
BÍLÉ POLÉVKY 5)přesnídávkové polévky: mají nasytit =) doplníme je běžným pečivem, chlebem TP: gulášová polévka dršťková polévka zelná polévka s klobásou frankfurtská polévka
9
OPAKOVÁNÍ Co tvoří základ bílých polévek? Základ = vývar B + zahuštění + surovina. Čím zahušťujeme bílé polévky? Zásmažkou, jíškou, kašovinou, šlemem, smetanou. Jak se nazývá skupina polévek gulášové a dršťkové? Přesnídávkové polévky.
10
Použité zdroje ŠINDELKOVÁ, Alena. Kuchařské práce – Technologie 1.díl.1.vyd. Praha: Parta, 2001, ISBN 80-85989-83-2. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.