Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilArnošt Vaněk
1
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_TE1.51 Polévky 5 Ostatní polévky Vytvořeno:7.9. 2013 Ověřeno: 16.12. 2013 Třída:SUS1
2
TECHNOLOGIE PŘÍPRAVY POLÉVEK Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Mgr. Bc. Eva Štrosnerová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:vývar B, bílá polévka, zahuštění, zjemnění, doplněk Anotace: Materiál je určen k seznámení se s jednotlivými druhy ostatních polévek, které tvoří nabídku na jídelních lístcích.
3
OSTATNÍ POLÉVKY
4
Ostatní polévky Zdravotní polévky: Jsou podle norem Dietní kuchyně. Nejsou kořeněné. Jsou bez tuku. Některé zjemňujeme (podle druhu diety). Jsou z: vody, vývaru, odvaru, mléka, zeleniny. TP: květáková jemná špenátová bílá z drůbeže
5
OSTATNÍ SKUPINY POLÉVEK Speciální polévky: Nelze je zařadit do skupin. TP: oháňková polévka vývar veverka želví račí
6
OSTATNÍ POLÉVKY Ovocné polévky: Jsou z dužnatého ovoce syrového i dušeného. Podáváme je studené. Jsou ochucené: cukrem, vínem, likérem, citr. šťávou, skořicí, vanilkou, hřebíčkem. Podáváme je s oplatkou nebo piškoty. TP: malinová, jahodová, borůvková, ostružinová, jablková, broskvová, meruňková
7
OSTATNÍ POLÉVKY Krajové polévky: Jsou z lidové kuchyně. Dědí se z generace na generaci. TP: kulajda valašská kyselica
8
OSTATNÍ POLÉVKY Národní polévky: U nás z cizích kuchyní – zahraniční. TP: boršč eintopf minestra
9
PODÁVÁNÍ POLÉVEK hluboký talíř miska – ze skla či porcelánu bujónový šálek s podšálkem bujón šálek polévková mísa tzv.: terina
10
Opakování – zařaď polévky do skupin Gulášová Kulajda Hovězí se svítkem Vločková boršč Hnědá Zdravotní Národní Přesnídávková krajová
11
Správné řešení Gulášová Kulajda Hovězí se svítkem Vločková boršč Přesnídávková Krajová Hnědá Zdravotní Národní
12
Použité zdroje ŠINDELKOVÁ, Alena. Kuchařské práce – Technologie 1.díl.1.vyd. Praha: Parta, 2001, ISBN 80-85989-83-2. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.