Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Diodové spínací obvody OB21-OP-EL-ELN-JANC-U-3-006

3  U diody lze předpokládat, že se chová jako spínač řízený napětím, t.j. že jí prochází proud pouze tehdy, je-li polarizována v přímém směru.  Při polarizaci ve zpětném směru neprochází diodou žádný proud.  K zapnutí diódového spínače může dojít buď změnou velikosti, případně polarity přenášeného napětí, nebo vlivem řídícího napětí z jiného zdroje.

4 Diodové spínací obvody  První skupinu zastupují především usměrňovače.  Připomeňme si jenom,že ve výkonové elektronice se používají především trojfázové usměrňovací obvody.  Stejného principu se využívá i v diodových obvodech pro potřebu spotřební elektroniky a automatizační techniky.  Jsou to např. obvody pro polaritní selekci, hradlové a směrovací obvody.

5 Diodové spínací obvody  Polaritní selekce je znázorněná na obr. 1. Umožňuje, aby při kladné svorce 1 procházel proud zátěží R Z1 a při opačné polaritě napětí procházel proud zátěží R Z2.  Praktické využití polaritní selekce je na obr. 2. Při stisknutí tlačítka A 1 prochází proud při kladných půlvlnách napájecího napětí diodami D1 a D2 do zvonku Z 1.  Stisknutím tlačítka A 2 se uzavře proudový obvod pro zvonek Z 2 při záporných půlvlnách napájecího napětí přes diody D3 a D4.

6 Diodové spínací obvody Obr. 1 Polaritní selekce

7 Diodové spínací obvody Obr. 2 Ovládání dvou zvonků po jednom vedení

8 Diodové spínací obvody  Diodové hradlové obvody se používají tam, kde je nutné, aby proud procházel obvodem pouze při splnění určitých podmínek.  Tyto obvody se používají pro vytváření logických součtů a součinů.  Směrovací obvody zajišťují cestu signálu jen jedním stanoveným směrem.  Jako příklad těchto obvodů lze uvést diodové směrovací matice, které se používají v dekódovacích obvodech.

9 Diodové spínací obvody  Princip diodového spínače řízeného cizím napětím je znázorněn na obr. 3.  Střídavé signální napětí U s je od řídícího stejnosměrného napětí U r odděleno kondenzátory C 1 a C 2 a rezistory R 1 a R 2.  Jestliže řídící napětí U r má na svorce 1 kladný pól a na svorce 2 záporný pól, je dioda D polarizována v přímém směru a proud ze zdroje prochází do zátěže R Z.  Při opačné polaritě řídícího napětí je dioda D polarizována ve zpětném směru a signál ze zdroje U S jí neprochází.

10 Diodové spínací obvody Obr. 3 Princip diodového spínače řízeného cizím napětím

11  Děkuji za pozornost  Ing. Ladislav Jančařík

12 Literatura  J. Chlup, L. Keszegh: Elektronika pro silnoproudé obory, SNTL Praha, 1989  M. Bezděk: Elektronika I, KOPP České Budějovice, 2002


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google