Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Zelí hlávkové Brassica oleracea (brukev zelná) Čeleď – brukvovité
Původ- Středomoří, malá Asie košťálová zelenina
2
spotřeba zelí v ČR – 8,9 kg/os/rok (2011)
Význam pěstování: 1. V čerstvém stavu (saláty…) 2. Konzervované, kysané 3. Kuchyňsky upravované spotřeba zelí v ČR – 8,9 kg/os/rok (2011) Vlastnosti rostliny: dvouletá (pro konzum jednoletá) chladnuvzdorná
3
Kysané zelí jemně nakrouhané hl. zelí
zkvašeno za pomoci bakterií mléčného kvašení Recept na 1 kg zelí – 20 g. soli špetka kmínu 20 g. cibule 10g cukru
4
Postup Zelí nakrouháme a pěchujeme do kameninových nebo skleněných nádob (vytěsnění vzduchu) Jednotlivé vrstvy zelí- sůl, cibule kmín, cukr Odléváme přebytek šťávy Po naplnění uzavřít nádobu víčkem (zelí musí být pod hladinou) Uložit na 3-5 týdnů do tmavé místnosti (20 °C)
5
Zelák
6
Plzeň-Křimice-šlapání
8
Pěstování zelí setí
9
sázení
10
sklizeň
11
prodej
12
Biologická charakteristika:
Kořen: hluboký 0,5m, kůlový Lodyha ( košťál ) : zkrácená s listy Listy: okrouhlé, celokrajné, vytvářející v prvním vegetačním roce hlávku (uvnitř světlejší) Hlávka: kulatá, špičatá, plochá Květenství: hroznovité v druhém vegetačním roce Obsah látek: vitamín C, B1, B6,12, B6, Ca, I, Fe, Na
13
Způsoby dělení: 1) dle doby pěstování: a) rané b) letní c) pozdní
2) dle zabarvení listů: bílé b) červené
14
3) dle zpracování: a) konzumní b) kruhárenské
15
Požadavky na prostředí:
Půda – závislost na odrůdě rané - humózní, záhřevné půdy (živiny) pozdní - menší náročnost Teplota – nenáročné, ideálně 15–20 °C Vláha – nadm.výška – do 400–500 m.n.m. rané - dostatek srážek, závlaha pozdní - dostatek srážek i bez závlahy Požadavky na hnojení: vysoké Organické hnojení – hnůj Anorganické hnojení – N – výška dávky ovlivňuje kvalitu
16
Léčivé účinky zelí : obsah vitamínu C
balastní látky (vláknina) - regulace zažívání kysané zelí - regulace pálení žáhy léčení žaludečních vředů (šťáva) dezinfekční účinky látka Acetylchlorin - působí při depresích obsah antioxidantů - zvyšuje imunitu
17
Děkuji za pozornost
18
Zdroje :
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.