Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Je to soubor programů, určených nejen pro práci v kanceláři.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Je to soubor programů, určených nejen pro práci v kanceláři."— Transkript prezentace:

1 Je to soubor programů, určených nejen pro práci v kanceláři.
MICROSOFT OFFICE MS Word MS Excel MS Outlook MS Frontpage MS Access MS Powerpoint Je to soubor programů, určených nejen pro práci v kanceláři.

2 Microsoft Word

3 Klávesa Insert Situace: Vkládám poznámku do rozepsaného textu a najednou se mi ten již napsaný neposouvá, ale mizí a nahrazuje ho ten, který zrovna tvořím na klávesnici. To způsobuje omylem stisknutá klávesa INSERT. (vpravo od klávesnice Backspace) Jejím opětovným stisknutím se bude opět text posouvat a nepřepisovat.

4 Úprava WordArtu K úpravě využíváme panel nástrojů WordArt.
Buď se objeví při klepnutí na WordArt samotný, nebo ho lze vyvolat pomocí nabídky Zobrazit > Panely nástrojů > WordArt.

5 Barva WordArtu Barvu měníme pomocí ikony Formát WordArtu.
Lze nastavit barvu výplně i barvu čáry. S barvami se dá dělat mnohem více než nastavit pouze jednu, lze nastavit přechody barev, vzhledy výplně a textury, vzorky…

6

7

8 Tvar WordArtu Měníme pomocí stejnojmenného tlačítka.

9 Trojrozměrný efekt V panelu nástrojů Kreslení (většinou ve spodní části okna) tlačítko Prostorový styl. Zde se také dá trojrozměrnost vypnout. Pro změnu barvy klepneme na položku Nastavení prostorového efektu. Posledním tlačítkem v dané nabídce lze nastavit barvu bočních částí písmen, délku prostorového efektu a spoustu dalších.

10 Trojrozměrný efekt

11 Stíny V panelu nástrojů Kreslení (většinou ve spodní části okna) tlačítko Styl stínu. Opět lze pomocí nabídky Nastavení stínu otevřít další podnabídku.

12 Kreslení Program Word je textový editor, avšak lze v něm vytvářet i různé obrázky. Program kreslení ve Wordu je umístěný v dolní části okna. Naleznete zde Automatické tvary, Úsečku, Obdélník, Textové pole. Pokud uživateli vadí rámeček kolem textového pole, pak stačí poklepat dvakrát myší a na kartě Barvy a čáry zadejte Čára – Bez čáry!

13 Kreslení

14 Kreslení - příklady

15 Úkol Vyrobit diplom – od koho, za co, nápis ve wordartu a minimálně jeden obrázek.

16 Odrážky a číslování Cílem této pomůcky je usnadnit rutinní práce při psaní seznamů. Pak již stačí používat klávesu Enter pro nový řádek a odrážka se vloží sama. Jestliže chce již řádky bez odrážek, stačí použít klávesu Enter dvakrát. A nebo klepnout do nabídky Formát > Odrážky a číslování nastavit odrážky na Žádné.

17

18 Tabulky Lepším nástrojem pro práci s tabulkou je MS Excel.
Když ale potřebujeme jednoduchou tabulku, je zbytečně složité a pomalé otevírat kvůli tomu zvláštní program – poslouží nám MS Word. Vkládání provádíme přes ikonu v panelu nástrojů. Úpravy provádíme pomocí panelu nástrojů Tabulka.

19

20 Panely nástrojů Jsou to řady s ikonami, které se používají k nejrůznějším příkazům. Každý panel nástrojů obsahuje ikony tematicky zaměřené. Například panel nástrojů Obrázek obsahuje ikony pro úpravu obrázků. Všechny panely nejsou vidět. Najdeme je v nabídce Zobrazit > Panely nástrojů.

21

22 Vkládání speciálních symbolů
Použijeme nabídku Vložit > Symbol. Po vložení se okno nezavře, čeká na další symboly. Zavřeme pomocí Storno nebo Zavřít, či křížkem v rohu.

23

24 Formát odstavců Odstavec je jakákoliv část textu, která je oddělena klávesou Enter, takže i prázdný řádek je odstavec. Při formátování odstavce není nutné celý odstavec označovat, stačí mít pouze aktivní kurzor někde v textu. Při formátu více odstavců naráz, je třeba již všechny označit.

25

26 Normovaná strana Norma je předpis, který říká, jak co má vypadat.
U normované stránky se jedná o předpis, který říká, kolik písmenek a řádků má být na stránce, jaké mají být okraje a podobně.

27 Okraje (z pravítka i číselně)
Dokument se skládá z pracovní plochy a z okrajů, kde standardně nic není. Okraje bývají nastaveny na 2 cm. Jsou viditelné na pravítkách nahoře i vlevo. Šedá barva = okraj, bílá = pracovní plocha. Změnu okrajů provádíme většinou pomocí pravítek.

28 Okraje (z pravítka i číselně)
Jinou možností je v nabídce Soubor > Vzhled stránky nebo Náhled nebo Tisk V nabídce Vzhled stránky můžeme nastavit mimo jiné i šířku jednotlivých okrajů.

29

30 Ohraničení a stínování
V nabídce Formát > Ohraničení a stínování. Existují dvě zásady při práci se stíny a ohraničením. 1. zásada: Rámeček začíná vlevo tam, kde je značka pro začátek odstavce, a končí vpravo tam, kde je značka pro konec odstavce.

31 Ohraničení a stínování
2. zásada: Když mají dva sousední odstavce nastavené stejné okraje (stejný tvar okrajů a stejný začátek i konec), spojí se a vytvoří jeden rámeček. Jinak má každý odstavec svůj vlastní rámeček.

32 Tabulátory Pro psaní seznamů v textovém editoru nepoužívejte mezerník, ale tabulátory. Tabulátor je vlastnost odstavce, takže před jeho nastavením musíte klepnout do zvoleného odstavce. Výhodou je, že když vyrobíte nový odstavec klávesou Enter, má stejné vlastnosti jako předchozí odstavec.

33 Posouvání tabulátoru Výhoda použití tabulátoru je v jeho dodatečných úpravách. Po označení všech odstavců, ve kterých chceme upravit vlastnosti tabulátoru posuneme tabulátor na pravítku např. z čísla 6 na 7. Celý sloupec by se měl posunout.

34 Zarovnávání tabulátorů
Označením odstavců s tabulátory a dvojitým poklepáním na značku tabulátoru na pravítku se nám otevře jejich úprava:

35 Sloupce Prvním způsobem je použití ikony
Druhým způsobem je nabídka Formát > Sloupce. Sloupce se vypisují od začátku až do konce stránky a pak začne druhý… Pokud chceme sloupec jen v horní části, musíme umístit následující text do nového oddílu…

36 Oddíly Oddíl je část dokumentu, které můžeme nastavit jiné vlastnosti, jako například velikost okrajů, počet sloupců a podobně…

37 Konec stránky, konec oddílu
Při psaní textu se setkáme s potřebou, aby v určitou chvíli stránka skončila a další text pokračoval na novou stránku. Existují 2 způsoby 1. Pracný a hloupý pomocí Enteru 2. Jednoduchý a elegantní – nabídka Vložit > Konec – Konec stránky.

38 Čísla stránek Čísla vkládáme přes Vložit > Čísla stránek.
Pomocí tlačítka formát si lze nastavit, jak budou čísla vypadat…

39 Záhlaví a zápatí Je místo nahoře a dole na stránce.
Cokoliv zde bude napsáno zobrazí se na každé stránce dokumentu. Nalezneme ho v nabídce Zobrazit > Záhlaví a zápatí.

40 Možnosti automatických oprav
Přes nabídku Nástroje > Možnosti automatických oprav. Je vhodné tuto nabídku shlédnout, abychom věděli, co a proč počítač dělá zrovna tak a ne jinak.

41

42 Styl Je pomůcka, kterou oceníme při rozsáhlejší práci.
Pokud plánujeme psát delší práci, nebo text, pak je výhodné předpřipravit si styly. Přes nabídku Formát > Styly a formátování klepněte na Nový styl.

43

44 Úkol - Školní noviny Každý z Vaší skupiny napíše článek na jakékoliv téma. Z těchto článků (novinky ze třídy, školy, života) – mohou obsahovat i obrázky – využijte obtékání textu – vytvořte školní noviny. V záhlaví napište jméno Vašeho plátku a v zápatí stránku a datum. Použijte formátování textu – aby zaujal čtenáře. Využijte sloupce – někde dva, někde tři, jak to vyjde.


Stáhnout ppt "Je to soubor programů, určených nejen pro práci v kanceláři."

Podobné prezentace


Reklamy Google