Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilLeontýna Staňková
1
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:10.3.2013 Ročník (obor):KČ 1. 65-51-H/01 Kuchař - číšník Tematická oblast:Přílohy z obilovin Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží k upevnění učiva technologických postupů příloh z obilovin Šablona číslo materiálu: III/2-20 III/2-20-13
2
P ŘÍLOHY Z OBILOVIN www. commons wikimedia.cz
3
C HARAKTERISTIKA OBILOVIN Mezi obiloviny patří celá řada výrobků, které se běžně nepřipravují jako přílohy a hlavní pokrmy můžeme je však použít k jejich přípravě. Jsou to: - kroupy - krupky - perličky - vločky:ovesné, pšeničné, žitné www. commons wikimedia.cz - pohanka - jáhly - kukuřice - pohanka www. commons wikimedia.cz
4
OBILOVINY www. commons wikimedia.cz
5
P ŘEDBĚŽNÁ ÚPRAVA Předběžná úprava : kroupy před tepelnou úpravou přebereme, propláchneme studenou vodou(přebytečný škrob) popřípadě namočíme na 4-6hodin množství 1kg krup -3l vody. www. commons wikimedia.cz
6
T EPELNÁ ÚPRAVA Vařené kroupy: předběžná úprava:přebereme, důkladně propláchneme a namočíme na 2hodiny vaříme v dostatečné množství horké osolené vody. vaříme zvolna, nepřikrýváme a občas zamícháme (snadno se připálily). po uvaření scedíme a propláchneme studenou vodou (aby se neslepily), můžeme promastit tukem
7
T EPELNÁ ÚPRAVA Dušené kroupy: Předběžná úprava – přebereme, důkladně propláchneme, omyté kroupy necháme okapat na sítku. Ve vhodné nádobě orestujeme na tuku jemně nakrájenou cibuli,přidáme kroupy, krátce je osmahneme zalijeme vroucí vodou, osolíme a dusíme do měkka. Dušené kroupy podáváme jako přílohu místo rýže. www. commons wikimedia.cz
8
Jáhly nejdříve spaříme a teprve poté tepelně upravujeme, využití má hlavně při přípravě příloh, moučníků a moučných pokrmů. Pohanka využití má hlavně při přípravě příloh, moučníků a moučných pokrmů. Vločky velké využití mají hlavně ve zdravé výživě, při přípravě snídaní, v teplé kuchyni hlavně při přípravě příloh, moučníků a moučných pokrmů. www. commons wikimedia.cz
9
T EPELNÁ ÚPRAVA DUŠENÍM Ovesné vločky: Ovesné vločky orestujeme na rozehřátém tuku, zalijeme vroucí vodou (1kg vloček- 3l vody), osolíme a přivedeme do varu a potom dusíme v mírně předehřáté troubě do měkka. Ovesná kaše – místo vody zalijeme mlékem www. commons wikimedia.cz
10
P OUŽITÉ ZDROJE www. commons wikimedia.cz http://t0.gstatic.com/images? Technologie příprava pokrmů II. Nakladatelství Merkur, 1984,1994 ISBN 80-7032-302-7 Technologie příprava pokrmů 2. Nakladatelství Fortuna, 1999,2006 ISBN 978-80-7168-952-2 Receptury teplých pokrmů Nakladatelství Merkur, 1991,1705 ISBN 80- 7032-588-7
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.