Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tato prezentace byla vytvořena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tato prezentace byla vytvořena"— Transkript prezentace:

1 Tato prezentace byla vytvořena
v rámci projektu Orbis pictus 21. století

2 Montáž mechanizmů a zařízení - II.část Mechanismy pro přeměnu pohybu
OB21-OP-STROJ-TE-TRE-U-3-037

3 Mechanizmy pro přeměnu pohybu – šroubové mechanizmy
šroubové mechanizmy tvoří pohyblivý šroub a matice, mění většinou točivý nebo šroubový pohyb na posuvný, je velmi jednoduché konstrukce, využívá principu práce závitu u matice a šroubu, lze jím vyvodit velké síly.

4 Mechanizmy pro přeměnu pohybu – šroubové mechanizmy
šroubové mechanizmy tvoří pohyblivý šroub a matice, mění většinou točivý nebo šroubový pohyb na posuvný,

5 Mechanizmy pro přeměnu pohybu – montáž
Montáž šroubových mechanizmů je úměrně složitá účelu a konstrukci mechanizmu, musí se vždy dodržovat zásada, že osa šroubu musí být rovnoběžná s vedením a matice musí být souosá se šroubem,

6 Mechanizmy pro přeměnu pohybu – montáž
úchylky souososti šroubu s vedením se musí odstranit zaškrabáním lícovaných ploch u ložiska šroubu a matice, při otáčení šroubem se musí ovládaná součást pohybovat povedení plynule, bez jakéhokoli zadírání a bez axiální vůle tzv. mrtvého chodu, jestliže součást při pohybu drhne, je to způsobeno zkřížením os šroubu a matice, je nutné přilícování.

7 Mechanizmy pro přeměnu pohybu – montáž
otáčením se posouvá dutá objímka, šroub je držen ve víku a otáčí se ručním kolečkem, výrobními tolerancemi se zajistí točné uložení, První montážní celek: při montáži koníku se nejdříve nasadí šroub do víka, výrobními tolerancemi je zajištěno točné uložení, na konec šroubu se nasazuje ruční kolečko a spojí se např. kolíkem, Druhý montážní celek: druhým montážním celkem je objímka s maticí, obě součásti jsou sešroubovány, Třetí montážní celek: nakonec montáže se vkládá do tělesa koníku smontovaná objímka, smykové uložení je zajištěno výrobními tolerancemi, do matice se našroubuje první montážní celek a k litinovému tělesu se připevní šrouby ve víku.

8 Montážní stroje a nářadí-příklady

9 Montážní stroje a nářadí-příklady

10 Montážní práce

11 Otázky k opakování Uveďte aspoň tři mechanizmy z praxe, které přeměňují rotační pohyby na posuvné. Znázorněte schematicky šroubový svěrák a vysvětlete jeho princip.

12 Použitá literatura Moderní strojírenství, Josef Dillinger a kolektiv, ISBN , EUROPA – SABOTÁLES cz., Praha 2007. Technologie oprav, B. Kareis a kol. Informatorium, Praha 1995, ISBN Technologie, Zámečník pro 2. a 3. ročník, SNTL, Praha1968


Stáhnout ppt "Tato prezentace byla vytvořena"

Podobné prezentace


Reklamy Google