Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilIvo Novotný
1
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_TE2.12 Ochucená másla Vytvořeno:25.9. 2013 Ověřeno: 2.10.2013 Třída:SUS2
2
PŘÍLOHY A DOPLŇKY K HLAVNÍM POKRMŮM Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Mgr. Bc. Eva Štrosnerová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:pochoutková másla - ochucená másla, přísady, doplňky Anotace: Materiál je určen k seznámení se s přípravou pochoutkového másla a s jejich druhy používanými v teplé i studené kuchyni.
3
POCHOUTKOVÁ MÁSLA
4
připravují se jako směs másla + přísad + koření + soli směs důkladně promícháme vytvarujeme váleček nebo hranolek zabalíme do alobalu nebo mikrotenu uložíme v chladnu
5
POCHOUTKOVÁ MÁSLA krájíme vroubkovým nožem 1 cm plátky pokládáme na hotový pokrm lze je podávat na kolečku citronu máslo se pomalu rozpouští dává pokrmu: lahodnou chuť zjemňuje je zpestřuje je
6
POCHOUTKOVÁ MÁSLA přísady – doplňky: petrželka, pažitka, křen, kapary, kečup, kaviár, žampiony, šunka, bylinky, sterilovaná okurka, sardelová pasta, uzený losos koření – kari, bylinkové koření, bílý pepř Ochucená másla používáme i ve studené kuchyni – na pomazánky na chlebíčky, na plněná vejce.
7
POCHOUTKOVÁ MÁSLA Druhy pochoutkových másel: Petrželové – máslo vyšleháme do pěny + sekaná petrželka – promícháme Pažitkové – máslo + nakrájená pažitka Křenové – máslo + strouhaný křen Kaparové – máslo + sekané kapary Kečupové – máslo + kečup Kaviárové – máslo + kaviár + citronová šťáva
8
OPAKOVÁNÍ Proč používáme pochoutková másla? Dodávají pokrmům lahodnou chuť, zjemňují je a zpestřují je. V jaké kuchyni je použijeme? V teplé – na minutkové pokrmy a ve studené kuchyni - na plnění vajec a pomazánky na chlebíčky.
9
Použité zdroje ŠINDELKOVÁ, Alena. Kuchařské práce – Technologie 1.díl.1.vyd. Praha: Parta, 2001, ISBN 80-85989-83-2. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.