Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Příprava vepřových vnitřností
Vepřové vnitřnost mají poměrně podobné složení jako vnitřnosti telecí a připravují se proto většinou i podobným způsobem, nejčastěji se používají játra, mozeček, slezina, srdce, plíce.
2
a) hlava b) vnitřní sádlo c) nožičky d) jazyk e) játra f) ledvinky g) půlené ledvinky
3
Vepřové slezinky na cibulce
na plátky nakrájené slezinky udušené a přiměřeně měkké, v nahnědlé omáčce typické vůně a chuti po použitých surovinách, řidší konzistence. Vepřová játra dušená na cibulce na plátky nakrájená játra udušené a přiměřeně měkké, v nahnědlé omáčce typické vůně a chuti po použitých surovinách, hustší konzistence.
4
Příprava vepřových hodů - vepřové zabíjačky
jedná se o typicky českou záležitost Základní výrobky vepřových hodů: jitrnice, prejt, sekaná svíčková, uzené maso, ovarová polévka
5
Tlačenka uvařené vepřové maso, nožičky, kůže a vnitřnosti se nakrájejí, přidá se koření (sůl, pepř, česnek) podle krajových zvyklostí, směs se naplní do žaludku (selská tlačenka) nebo, a to dnes již většinou, do umělých střev, poté se zaváží a znovu povaří a necháme vychladit, průběžně otáčíme.
6
Tmavá tlačenka (krvavá) uvařené vepřové maso, nožičky a vnitřnosti se nakrájejí, kůže se namele, přidá koření (sůl, pepř, česnek) podle krajových zvyklostí, přidáme uvařenou krev, směs se naplní do žaludku(selská tlačenka) nebo, a to dnes již většinou, do umělých střev, poté se zaváží a znovu povaří a necháme vychladit, průběžně otáčíme.
7
Jelita hlavy, uši, kůže uvaříme, rozemeleme, přidáme uvařené kroupy a uvařenou krev, sůl, cibulku, vývar, další koření podle zvyklostí, vše se plní do střev a vaří při teplotě asi 80°C.
8
Jitrnice uvaříme vepřové maso, kůže, droby a rozemeleme, přidáme rozemleté namočené žemle, umleté syrové játra, sůl, pepř, majoránku a další koření podle krajových vnitřností, vše smícháme a plníme do střev, vaříme při teplotě asi 80°C.
9
Ovarová polévka připravuje se podobně jako jelita, pouze se ředí do hustoty polévky.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.