Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Specifika terapeutické práce s dospívajícími uživateli drog

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Specifika terapeutické práce s dospívajícími uživateli drog"— Transkript prezentace:

1 Specifika terapeutické práce s dospívajícími uživateli drog
Mgr. Tomáš Slánský CESTA Řevnice

2 Specifika dospívajících uživatelů drog
U nedospělých se vytváří závislost podstatně rychleji, existuje vyšší riziko těžkých otrav a je zde i vyšší riziko nebezpečného jednání pod vlivem návykové látky. U masivně zneužívajících jedinců bývá patrné zřetelné zaostávání v psychosociálním vývoji a už experimentování je spojeno s většími problémy v různých oblastech života. (Nešpor, 2000) Kalina (2008, s. 259) uvádí, že „závislost, která vznikne až po 20. roce věku, má až trojnásobně příznivější prognózu než závislost vzniklá ve věku nižším než 16 let.“ Přednáška vychází z mnohaleté zkušenosti terapeutů v zařízení CESTA Řevnice.

3 Nízký věk – překážka i pomoc
Překážky: nevyzrálá nervová soustava; dětské vnímání světa. Pomoc: samovolné dozrávání nervové soustavy; touha po nových podnětech; schopnost opustit cestu a vydat se po nové.

4 Motivace ke změně Klientem je problémový uživatel drog
Vážení zisků a ztrát – široké rozpětí (málo prožitých negativ) Předčasné ukončení léčby –> nabídka pozdějšího pobytu X restrikce (ÚV)

5 Ústavní výchova vs. Dobrovolný pobyt
ÚV – předpokládá delší a problematičtější drogovou anamnézu silný motivační prvek Dobrovolný – kratší drogová kariéra X dlouho neřešená drogová kariéra

6 Separace od rodiny Předčasná separace Neumožněná separace
Nezpůsobilí rodiče. Někdy možnost vrátit se do rodiny jako dospělý parťák. Neumožněná separace Živelné opouštění rodiny a vracení se domů -> cirkulární agresivní reakce. Běžné adolescentní moratorium Vést k návratu, nebo k osamostatnění? Nutná práce s rodinou.

7 Krize identity „… přichází v oné fázi životního cyklu, v níž si musí mladý člověk narýsovat pro sebe určitou ústřední perspektivu, dát směr svému usilování, vytvořit pracovní linii, a to z pozitivních plodů svého dětství a z nadějí i očekávání blížící se dospělosti. Musí nalézt jistou významnou podobnost mezi tím, co vidí v sobě, a mezi vyostřeným vědomím toho, jak je vnímán jinými“ (E. Erikson in Matoušek 1996, s. 20). Útěk do drog -> slepá ulička s křivými zrcadly deformujícími sebeobraz. Nabízíme reálný pohled na sebe sama a vyprávíme, co může potkat na jiných cestách.

8 Partnerské vztahy Patologické vztahy uživatelů drog (závislé vztahy)
Erotické vztahy ve skupině Erotické vztahy a experimenty s nimi jsou tak nedílnou součástí dospívání, že je takřka nemožné v nich klientům zabránit. důraz na důvěrný terapeutický vztah (partnerské vztahy ve skupině netrestáme). lepší narušená práce než žádná.

9 Agresivita „Pasťácké chování“ Nezvládnutý vnitřní tlak Sebepoškozování
Silové budování pozice pomocí zastrašování, intrik, přímé agrese… Není-li opuštěno, vede k vyloučení. Preventivní vyloučení? Nezvládnutý vnitřní tlak Přijmout vlastní emoce a bezpečně je ventilovat. Sebepoškozování Nejedná-li se o projev asociálního chování, nebo psychiatrické poruchy, daří se klientům tento vzorec nahradit.

10 Drogová diagnóza s duálními příznaky
Většinou jen drogová diagnóza, kterou provázejí projevy nepodchycených, nebo nediagnostikovatelných poruch. Disharmonický vývoj => poruchy osobnosti Poruchy příjmu potravy Úzkosti, lehčí deprese, fobie

11 Edukace „Uživatelé nelegálních drog se celkově cítí v této oblasti informovanější než zbytek populace, ovšem jejich skutečné znalosti tomuto pocitu příliš neodpovídají“ (Zeman, Trávníčková, Štefunková, 2012, s. 309). „Hrají si s plastelínou a přitom je to semtex“ (F. Polášek, osobní sdělení).

12 Vzdělání a práce „Mnozí hledají smysl života se skrytou obavou, že by snad mohl být v práci“ (M. Růžička, K. Čapek?). Hledání reálné cesty – raději dokončený rekvalifikační kurz než nedokončená SOŠ.

13 Závěrem… Dorostoví uživatelé mají tendence zkoušet extrémní polohy, riskovat, přehánět, zlobit. Vysoký nárok na profesionály. Pomáháme jak odborností, tak svoji osobností. Děkuji za pozornost a těším se na diskuzi.

14 Použitá literatura Kalina, Kamil. Terapeutická komunita. Praha: Grada, ISBN: Matoušek a kol. Práce s rizikovou mládeží. Praha: Portál, ISBN: Nešpor, Karel. Návykové chování a závislost. Praha: Portál, ISBN: Zeman, P., Trávníčková, I., Štefunková, M. Znalosti, názory a postoje občanů v oblasti drogové problematiky. Adiktologie, (12)4, ISSN:


Stáhnout ppt "Specifika terapeutické práce s dospívajícími uživateli drog"

Podobné prezentace


Reklamy Google