Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Obvody monitorů OB21-OP-EL-ELZ-MAR-U-3-020 Ing. Josef Martinák ml.

3 Obvody monitorů a TV obrazovek Skříňky současných televizorů vyplňuje hlavně obrazovka a vzduch. Skříňky současných televizorů vyplňuje hlavně obrazovka a vzduch. Elektronika zaujímá jen minimální prostor. Elektronika zaujímá jen minimální prostor. Vysoká integrace elektroniky v základních uzlových bodech současných televizorů dovoluje výrobcům bez větších nákladů modifikovat užitné vlastnosti přístrojů. Vysoká integrace elektroniky v základních uzlových bodech současných televizorů dovoluje výrobcům bez větších nákladů modifikovat užitné vlastnosti přístrojů. Vytrácí se transparentnost zapojení. Vytrácí se transparentnost zapojení.

4 Obvody monitorů a TV obrazovek Čipy mají nižší energetické nároky a jsou málo poruchové. V současných modelech nejprodávanějších evropských výrobců jsou používány speciální jednoúčelové procesory a další zákaznické integrované obvody střední a vyšší hustoty integrace. Jsou to například čipy, které se starají o ovládání, ladění, dekódování a správné podání barev, nastavení geometrie obrazu, dále jsou to např. dekodéry stereofonního zvukového doprovodu, obvody zvukových surroundových systémů a podobné. Čipy mají nižší energetické nároky a jsou málo poruchové. V současných modelech nejprodávanějších evropských výrobců jsou používány speciální jednoúčelové procesory a další zákaznické integrované obvody střední a vyšší hustoty integrace. Jsou to například čipy, které se starají o ovládání, ladění, dekódování a správné podání barev, nastavení geometrie obrazu, dále jsou to např. dekodéry stereofonního zvukového doprovodu, obvody zvukových surroundových systémů a podobné.

5 Obvody monitorů a TV obrazovek U přístrojů vyšší kategorie se pak přidají především obvody zpracování 100Hz obrazu s možností různých digitálních režimů (PIP, PAP, Multi PIP, Zoom, Wide, Still...) a další U přístrojů vyšší kategorie se pak přidají především obvody zpracování 100Hz obrazu s možností různých digitálních režimů (PIP, PAP, Multi PIP, Zoom, Wide, Still...) a další I přes zmíněnou integraci však základní členění zůstalo zachováno. Na počátku je vysokofrekvenční vstupní díl s ladícími obvody, dekodérem a vstupními zesilovači, na který navazují obvody pro oddělené zpracování obrazového a zvukového signálu a na konci je obrazovka a reproduktory. I přes zmíněnou integraci však základní členění zůstalo zachováno. Na počátku je vysokofrekvenční vstupní díl s ladícími obvody, dekodérem a vstupními zesilovači, na který navazují obvody pro oddělené zpracování obrazového a zvukového signálu a na konci je obrazovka a reproduktory.

6 Vstupní obvody Televizní tunery se ladí technikami napěťové nebo frekvenční syntézy. První, pomalejší a složitější postup pročesává celý frekvenční rozsah, druhý prochází pouze pevně nastavené frekvence. Frekvenční, syntéza která se stále častěji začíná používat, garantuje lepší a stabilnější naladění. Zvláštní skupiny představují televizory se dvěma tunery, umožňující souběžně sledovat dva různé programy technikami PiP (pictire in Picture - obraz v obrazu), nebo PaP (Picture and picture - obraz a obraz). Televizní tunery se ladí technikami napěťové nebo frekvenční syntézy. První, pomalejší a složitější postup pročesává celý frekvenční rozsah, druhý prochází pouze pevně nastavené frekvence. Frekvenční, syntéza která se stále častěji začíná používat, garantuje lepší a stabilnější naladění. Zvláštní skupiny představují televizory se dvěma tunery, umožňující souběžně sledovat dva různé programy technikami PiP (pictire in Picture - obraz v obrazu), nebo PaP (Picture and picture - obraz a obraz).

7 Vstupní obvody Parametry každého televizoru snad nejzásadnějším způsobem určuje kvalita použitého vstupního zesilovacího dílu. Parametry vstupních zesilovačů společně s parametry tunerové části určují budoucí citlivost celého přijímače. Na vstupní zesilovač televizoru jsou kladeny značné požadavky. Zesilovač musí dokázat zesílit s velkým odstupem od šumu i velice slabé signály, aby v zápětí korektně zpracoval signál desetinásobku s minimálním zkreslením, aniž by došlo k jeho přebuzení. Přestože vstupní obvody televizoru od dob ručně laděných kanálových voličů prodělaly značný vývoj a velké změny, jejich úkol zůstal stejný. Parametry každého televizoru snad nejzásadnějším způsobem určuje kvalita použitého vstupního zesilovacího dílu. Parametry vstupních zesilovačů společně s parametry tunerové části určují budoucí citlivost celého přijímače. Na vstupní zesilovač televizoru jsou kladeny značné požadavky. Zesilovač musí dokázat zesílit s velkým odstupem od šumu i velice slabé signály, aby v zápětí korektně zpracoval signál desetinásobku s minimálním zkreslením, aniž by došlo k jeho přebuzení. Přestože vstupní obvody televizoru od dob ručně laděných kanálových voličů prodělaly značný vývoj a velké změny, jejich úkol zůstal stejný.

8 Monitor počítače Monitor je jen velmi "hloupé" zařízení, které interpretuje signály vysílané z grafické karty. Do klasického televizoru má hodně daleko. Chybí zde především složitá tunerová ladící část a také většina dekodérů. Monitor má však jednu nepřehlédnutelnou výhodu - rychlost vykreslování (obrazová frekvence) muže být libovolná až do hranice současných technických možností, tedy i 200Hz. Monitor je tedy osvobozen od normované frekvence televizoru (50Hz) což mu dává naprostou stabilitu velkých barevných ploch. Monitor je jen velmi "hloupé" zařízení, které interpretuje signály vysílané z grafické karty. Do klasického televizoru má hodně daleko. Chybí zde především složitá tunerová ladící část a také většina dekodérů. Monitor má však jednu nepřehlédnutelnou výhodu - rychlost vykreslování (obrazová frekvence) muže být libovolná až do hranice současných technických možností, tedy i 200Hz. Monitor je tedy osvobozen od normované frekvence televizoru (50Hz) což mu dává naprostou stabilitu velkých barevných ploch.

9 Monitor počítače Součástí každého monitoru je grafická karta, která je vždy umístěna v počítači. Ta řídí zobrazování informací na stínítku. Zjednodušeně lze říci, že co se děje právě v paměti grafické karty, se současně zobrazuje na monitoru. Kdybychom uměli nahlédnout do paměti grafické karty nějakým bitovým transkodérem, viděli bychom tam to samé co na monitoru. Karty se vzájemně liší především rychlostí, s jakou dokáží provádět změny zobrazované informace, to závisí především na možnostech a rychlosti procesoru grafické karty. Velikost této paměti pak určuje maximální rozlišení. Součástí každého monitoru je grafická karta, která je vždy umístěna v počítači. Ta řídí zobrazování informací na stínítku. Zjednodušeně lze říci, že co se děje právě v paměti grafické karty, se současně zobrazuje na monitoru. Kdybychom uměli nahlédnout do paměti grafické karty nějakým bitovým transkodérem, viděli bychom tam to samé co na monitoru. Karty se vzájemně liší především rychlostí, s jakou dokáží provádět změny zobrazované informace, to závisí především na možnostech a rychlosti procesoru grafické karty. Velikost této paměti pak určuje maximální rozlišení.

10 Použitá literatura http://www.techbox.cz/


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google