Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Míchané nápoje Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena Michnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
2
Charakteristika DUM Název školy a adresa
Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ /3 Autor Bc. Milena Michnová Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-Mn-Tos/4-SL-1/20 Název DUM Míchané nápoje Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 63-41-M/01 Obor vzdělávání Management hotelových a turistických služeb Vyučovací předmět Technika obsluhy Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 18 – 19 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: charakteristika a dělení míchaných nápojů, povinnosti barmana, způsob přípravy míchaných nápojů a ukázky vybraných míchaných nápojů. Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Míchané nápoje, způsoby přípravy, povinnosti barmana, příklady míchaných nápojů Datum
3
Míchané nápoje Náplň výuky:
Charakteristika míchaných nápojů Dělení a příprava míchaných nápojů Příklady míchaných nápojů Ukázky vybraných nápojů Povinnosti barmana
4
Míchané nápoje Míchané nápoje jsou směsi několika druhů surovin.
Míchané nápoje jsou směsi několika druhů surovin. Patří k nejoblíbenějším nápojům nejen ve splečensko-zábavních střediscích. Začaly se připravovat asi před 200 lety v Americe. Podle pověsti byly v té době velmi oblíbené kohoutí zápasy a podnikaví barmani se snažili připravit nápoje v barvách chvostu vítězného kohouta (odtud název cocktail, cock = kohout a tail = ocas). Jsou všechny druhy nápojů, které získáváme smícháním určitých dávek lihovin, nealkoholických nápojů a přísad. Míchané nápoje Obr. 1
5
Základní povinnosti barmana
Barman je společník = musí mít odborné vědomosti, ale i všeobecný rozhled, znalost společenských pravidel a takt! musí dokonale ovládat přípravu míchaných nápojů vést předepsanou evidenci ovládat cizí jazyky po skončení provozu zabezpečit veškeré záležitosti Obr. 2
6
Dělení MÍCHANÝCH NÁPOJŮ
Rozdělují se podle nejrůznějších hledisek na: 1. Podle obsahu alkoholu: - alkoholické - nealkoholické 2. Podle množství: krátké (short) drinks dlouhé (long) drinks 3. Podle teploty podání: - studené - teplé Obr. 3
7
PŘÍPRAVA MÍCHANÝCH NÁPOJŮ
Postup přípravy míchaných nápojů · Míchané nápoje připravujeme pouze z kvalitních surovin. · Sladíme pouze přírodními sladidly. · Těžce promíchatelné suroviny mixujeme v mixéru. · Na studené míchané nápoje používáme kvalitní led. · Čerstvá vejce je zakázáno používat. · Nápoje obsahující CO2, vždy šumivým nápojem doléváme, nikdy jej nedávkujeme přímo do míchacího média. Pro dokonalou přípravu potřebujeme vždy velké množství kvalitního ledu. Používáme tři druhy ledu: 1. Větší kusy – na krátké nápoje 2. Menší kousky 3. Drobný – sekaný led
8
ZPŮSOB PŘÍPRAVY, PODÁVÁNÍ, ZDOBENÍ
Základní suroviny pro přípravu míšených nápojů Ovocné a zeleninové šťávy, mléko, smetana, víno a vinné produkty, lihoviny, likéry, dochucovací prostředky, pochutiny apod. Podávání MÍŠENÝCH NÁPOJŮ Míšené nápoje podáváme podle pravidel jednoduché obsluhy, na neprostřené stoly nebo barový pult před podáním zakládáme ubrousek, většinou papírový. Nápoje obsahující led, ty které je nutné promíchat, podáváme se stéblem, např. s limonádovou lžičkou. Zdobení míšených nápojů Míšené nápoje zdobíme kvalitními, jedlými surovinami, nejlépe těmi, které jsou obsaženy v nápoji (např. nápoj obsahuje jahody – zdobíme čerstvou jahodou).
9
ZPŮSOB PŘÍPRAVY MÍCHANÝCH NÁPOJŮ
1. V šejkru Do něj se vloží led, odměřené suroviny podle hustoty a promísí se. Nikdy zde nemísíme suroviny obsahující CO2. 2. V míchací sklenici Zde se připravují čiré řidší nápoje. Postup je stejný jako u šejkru. 3. Přímo ve sklenicích Přímá cesta, nápoje se do sklenice lijí postupně, většinou na led a v téže sklenici se podávají. 4. V mixéru Většinou ty nápoje, které obsahují ovoce, zmrzlinu, nápoje s drceným ledem apod.
10
DRUHY MÍCHANÝCH NÁPOJŮ
APERITIVY Nápoje především z destilátů, vermutů, či hořkosladkých likérů. Podává se před jídlem má povzbudit chuť k jídlu, nikdy ne zasytit. Obr. 4 BOWLE Je společenský nápoj, připravuje se v bowlové nádobě pro více osob. Nakrájené ovoce se vsype na cukr, zalije se koňakem, či jiným druhem lihovin, nechá se odpočinout, několik hodin, až se vyluhuje ovoce. Poté se zalije vínem a nakonec ještě šumivým vínem Obr. 5 KOKTEJLY Je druh krátkého nápoje, podává se v koktejlových sklenicích typu miska nebo špička. Dělíme je na suché (aperitivní), polosuché a sladké. Podle použitých surovin se připravují v šejkru nebo míchací sklenici. Obr. 6
11
FIZZ FLIP FRAPPÉ HIGHBALL
· Osvěžující nápoje, vhodné na odpoledne a večer. · Připravují se v šejkru, podávají se v tumbleru nebo ve sklenici typu flétna. · Připravuje se z jednoho dílu cukru, dvou dílů citrónové šťávy a čtyř dílů lihoviny, dolívá se sodou nebo sektem. FLIP · Jsou krátké vydatné nápoje vhodné během dne. · Připravují se v šejkru. Podávají se v kónických sklenkách na nízké stopce nebo ve sklenkách typu flétna. · Připravuje se z cukru, žloutku a alkoholu. FRAPPÉ Připravují se a podávají v tumbleru. Do sklenice se vloží drcený led a přelije se destilátem, či likérem, zdobí se plátkem citrónu nebo citrónovou kůrou. HIGHBALL · Osvěžující dlouhé nápoje, připravované a podávané ve vyšších tumblerech. · Připravuje se z džusů, moštů, citrusoví šťávy, sodové vody a malého množství destilátu (gin, whisky, rum, vodka). Obr. 7 Obr. 8 Obr. 9 Obr. 10
12
KOLÍNKA LIMONADE RICKEY SAURY · Krátké sladké dámské nápoje.
· Připravují se a podávají ve speciální sklence o obsahu 0,08l bez ledu. · Nalévají se jednotlivé druhy alkoholu podle receptury nebo vlastní fantazie, tak aby vytvořily barevné vrstvy. Začínáme od nejtěžšího, lijeme přes lžičku nebo po skle. LIMONADE · Připravují se ze sirupu a sodové vody, zdobí se ovocem. RICKEY · Jsou dlouhé osvěžující nápoje. · Připravuje se ze šťávy čerstvých limetek, brandy, ledu a sodové vody. · Připravují se i podávají v tumbleru se stéblem. SAURY · Jsou dlouhé osvěžující nápoje. · Připravují se v šejkru, podáváme v tumbleru nebo vyšší sklence na stopce typu miska nebo špička se lžičkou a podšálkem. · Připravují se z šťávy z citrónu, cukru, lihoviny (gin, whisky, brandy, rum). · Zdobí se plátky citrónu nebo pomeranče nebo třešněmi, může se přidat malé množství sodovky. Obr. 11 Obr. 12 Obr. 13 Obr. 14
13
SODAS COBBLER COLLINS SORBET
SODAS · Jednoduché míšené nápoje vhodné pro pány. · Připravují se a podávají v tumbleru, zdobí se plátky citrónu nebo pomeranče. · Připravují se z ledu, lihoviny, vody, sodovky nebo speciální limonády. COBBLER · Do sklenice typu miska se vloží nakrájené kompotované ovoce, zalije se alkoholem, či portským vínem. · Řadí se mezi dlouhé nápoje, prodlužuje se (longuje) pouze ledem. COLLINS SORBET · Připravuje se z destilátu, citrónové šťávy a cukru,, dolévá se sodovou vodou nebo sektem. Je druh míšeného nápoje, do kterého se místo ledu přidává zmrzlina, dolévá se lihovinou, vínem, sektem, či ovocnými šťávami. Obr. 15 Obr. 16 Obr. 17 Obr. 18
14
Kontrolní otázky Z jakých surovin se míchané nápoje připravují?
Jaké je dělení míchaných nápojů? Popiš postup při přípravě míchaných nápojů. Vyjmenuj způsob přípravy míchaných nápojů. Popiš výrobu 3 míchaných nápojů.
15
Seznam obrázků: Obr. 1: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office png Obr. 2: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office gif Obr. 3: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office wmf Obr. 4: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office wmf Obr. 5: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office wmf Obr. 6: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office wmf Obr. 7 až 18: časopis MAKRO EPICURE – partner profesionálů, Makro, 2012
16
Seznam použité literatury:
[1] Mikuláš Matejka, Irena Balagová: Technologie přípravy pokrmů 1, vydalo nakladatelství a vydavatelství IQ 147, spol. s.r.o. Praha, 1996 [2] Gustav Salač, MVDr. Milan Pribula, Hana Sedláčková: Technika obsluhy a služeb, vydalo SNP – pedagogické nakladatelství, a.s. Praha, , Praha, 1996ISBN
17
Děkuji za pozornost
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.