Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilMagdaléna Fišerová
1
Kyslíkaté deriváty Karboxylové kyseliny –kyslíkaté deriváty uhlovodíků obsahující karboxylovou skupinu názvosloví: uhlovodíkové – uhlovodík + -ová kyselina triviální
2
Karboxylové kyseliny Kyselina methanová = mravenčí - HCOOH –bezbarvá páchnoucí kapalina, koncentrovaná 87% –v přírodě slabší, na kůži vytváří puchýře –obsažená v mravenčích výměšcích, kopřivách, lidském potu –dezinfekční látka (ničí bakterie např. u kuřat – proti salmonele), konzervace
3
Karboxylové kyseliny Kyselina ethanová = octová – CH 3 COOH –bezbarvá, štiplavě páchnoucí kapalina, koncentrovaná až 98%, leptá pokožku –vzniká kvašením zředěného roztoku ethanolu –8% roztok = ocet (barven dohněda) –potravinářský průmysl, konzervační prostředek, výroba barviv, plastů
4
Karboxylové kyseliny Kyselina ethanová = octová – CH 3 COOH –bezbarvá, štiplavě páchnoucí kapalina, koncentrovaná až 98%, leptá pokožku –vzniká kvašením zředěného roztoku ethanolu –8% roztok = ocet (barven dohněda) –potravinářský průmysl, konzervační prostředek, výroba barviv, plastů
5
Karboxylové kyseliny Kyselina butanová = máselná – CH 3 CH 2 CH 2 COOH, C 3 H 7 COOH –hustá olejovitá kapalina nepříjemného zápachu –vylučuje se z másla při žluknutí →znehodnocení
6
Karboxylové kyseliny Kyselina citronová –v citrusových plodech a nezralém ovoci –bílá krystalická látka, kyselá chuť –výroba kvašením cukrů (plíseň Asperfillus niger = kropidlák černý) –důležitý meziprodukt metabolismu (v buňkách živočichů i člověka) –nejběžnější konzervační látka(E330) –potravinářský průmysl, při odběrech krve →zabraňuje srážení krve
7
Karboxylové kyseliny Kyselina benzoová - C 6 H 5 COOH –bílá práškovitá látka, ve vodě špatně rozpustná, charakteristická vůně, mírně dráždivý účinek –E 210 – konzervace potravin (hořčice, nealkoholické nápoje
8
Vyšší mastné kyseliny –mají dlouhý uhlovodíkový řetězec, jsou obsaženy v tucích v živočišných: kyselina palmitová = hexadekanová C 15 H 31 COOH CH 3 (CH 2 ) 14 COOH kyselina stearová = oktadekanová C 17 H 35 COOH CH 3 (CH 2 ) 16 COOH
9
Vyšší mastné kyseliny v rostlinných: kyselina olejová = oktadekenová C 17 H 33 COOH CH 3 (CH 2 ) 7 CH=CH(CH 2 ) 7 COOH –další např. linolová, linolenová → vitamín F (nezbytný pro život člověka)
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.