Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Lipidy jednoduché složené
2
Mastné kyseliny: Nasycené (SAFA) Mononenasycené (MUFA) Polynenasycené (PUFA) Názvy: triviální, systematické, zkrácený zápis kyselina α-linolenová kyselina oktadeka-9,12,15-trienová
5
Fyzikálně chemické vlastnosti a prostorové uspořádání
6
Dvojná vazba – další reakční centrum, významné zejména oxidace (žluknutí tuků)
7
Alkoholy jako složky lipidů
Glycerol
8
Sfingosin Mastné alkoholy (sudý počet uhlíků, produkty redukce mastných kyselin)
9
Jednoduché lipidy pouze z mastných kyselin a alkoholu Triacylglyceroly
10
Vlastnosti triacylglycerolů
nepolární sloučeniny hydrolytické štěpení (glycerol, mastné kyseliny, mýdla)
11
Složení potravinářských tuků
12
Vosky (ceridy) Estery vyšších mastných kyselina vyšších alkoholů – méně polární (hydrofobnější) něž tuky
13
Ceramidy Amidy vyšších mastných kyselin a sfingosinu (základ všech sfingolipidů)
14
Složené lipidy polárně – nepolární charakter Fosfolipidy
15
Glycerofosfolipidy
17
Fosfatidylglyceroly
18
Sfingofosfolipidy
19
Glykosfingolipidy
20
Terpeny isoprenoidy
24
Monoterpeny
25
Diterpeny fytol – v chlorofylech
26
Triterpeny Skvalen – v živočišných tucích (meziprodukt biosyntézy cholesterolu)
27
Tetraterpeny karotenoidy
28
Polyterpeny Dolichol – u živočichů i rostlin Kaučuk, gutaperča
29
Steroidy
30
Vznikají z isoprenoidů
základem steran
33
Steroly
34
Kalcioly (vitaminy D)
35
Žlučové kyseliny vznikají z cholesterolu v játrech
36
Steroidní hormony ...
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.