Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
VY_32_INOVACE_11_ODV_641_Str
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_11_ODV_641_Str Druh učebního materiálu Prezentace Autor Alena Štroblová
2
Vzdělávací obor, pro který je materiál určen
Kuchař-číšník Předmět Odborný výcvik Ročník Třetí Název tematické oblasti (sady) Speciální stolničení Název vzdělávacího materiálu Aperitivy Anotace Prezentace je určena pro předmět Odborný výcvik 3. ročníku oboru Kuchař-číšník, kde je probírána speciální obsluha. Prezentace žáky seznamuje s významem, druhy a způsoby servisu aperitivů. Zhotoveno, (datum/období) Ověřeno
3
Podávání aperitivů ve složité a slavnostní obsluze
4
APERITIV je nápoj podávaný 10 – 15 minut před jídlem, pro povzbuzení chuti připravuje žaludek na chod složitý oběd začíná obvykle aperitivem
5
Význam aperitivu: společenský (plní funkci přípitku) gastronomický ekonomický taktický (zpříjemňuje čekání na pokrm)
6
JAKO APERITIV NABÍZÍME
1. Vermuty Značky: Cinzano, Campari, Carpano, Cora, Martini, Metropol, Tesavela, … mohou být bílé, červené, růžové, suché, velmi suché a hořké – podle druhu společnosti podávají se o obsahu 0,1l ve sklenkách typu špička nebo miska s plátkem citronu (bianco), pomeranče (rosso) nebo doplněné olivou, cibulkou (suché druhy - Dry, Extra Dry) Jako aperitiv se nejvíce hodí suché nebo velmi suché a hořké vermuty! Podávají se vychlazené – ve vyfrapovaných sklenkách.
7
JAKO APERITIV NABÍZÍME
2. Bílé víno s přívlastkem mladé, lehké, suché, podává se ve sklenicích na bílé víno, 1dl, při teplotě 10 – 12°C (výběr z hroznů, pozdní sběr) 3. Šumivé víno podává se ve sklenicích na šumivé víno (miska, špička, flétna), při teplotě 4 - 6°C, 0,1 l jako aperitiv se nejlépe hodí suché Sec, Brut, Extra Brut například Bohemia sekt, Extra Brut
8
JAKO APERITIV NABÍZÍME
4. Aperitivní nápoje jsou vyráběny pouze za tímto účelem, Kord bitter Aperitiv, KV 14, podává se c množství 0,05 l 5. Lihoviny vodka, meruňkovice, zubrovka a hořké nebo hořkosladké likéry (Fernet Stock, Becherovka), podávají se dobře vychlazené 0,04l bez vody. Campari bitter, Pernod se doplňují džusy
9
JAKO APERITIV NABÍZÍME
6. Aperitivní koktejly suché nebo polosuché, Martini, Vodkatini, Manhatan, Bronx 7. Likérová vína podávají se v uzavřené sklenici na stopce 0,05l, oblíbená jsou suchá a polosuchá vína ze Španělska - Sherry a z Portugalska - Portské 8. Ovocné a zeleninové šťávy vhodné pro děti, starší hosty, podávají se dobře vychlazené, 0,1l, k neochucené ovocné šťávě se zakládá podšálek s rozetkou a lžičkou
10
Podávání aperitivů ve složité obsluze
Ve složité obsluze využíváme vizuální nabídku – z aperitivního vozíku Při nabídce z aperitivního vozíku postupujeme takto: vozík řádně připravený a doplněný přitlačíme ke stolu nabídkovou stranou (etikety k hostu) jednotlivé nápoje prezentujeme a stručně charakterizujeme (nabídka v ruce + příručník) vybraný nápoj připravíme – vyfrapujeme sklo, led vysypeme, nápoj odměříme, doplníme citronem, olivou, … nápoj servírujeme z tácku zprava, stavíme nad špičku prvního nože nebo vpravo
11
Podávání aperitivů při slavnostním stolování
Banket: u tabule (přinášíme nebo naléváme) mimo tabuli v salónku (nabídka z plat) přímo u baru (pro menší společnost, míšené nápoje) Raut: nabídka z plat u dveří při příchodu nabídka z plat v místnosti
12
Použitá literatura: SALAČ, Gustav. Stolničení. Vyd. 2. Praha: Fortuna, 2004, 217 s. ISBN Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.