Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA"— Transkript prezentace:

1 VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA
FAKULTA STROJNÍ Kontrola uložení břemene na zvedacím zařízení

2 ZADÁNÍ Zvedací plošina s břemenem o celkové hmotnosti mt je součástí čtyřkloubového mechanismu v provedení "paralelogram" a koná posuvný kruhový pohyb. Ramena paraleogramu mají délku r, rozteč kloubů paralelogramu je s. Poloha těžiště plošiny (včetně nákladu) je dána jeho vzdáleností od kloubů bT a hT. Plošina je zvedána z počáteční klidové polohy (ramena paralelogramu jsou vodorovná, y = 0 m, počáteční rychlost je nulová) konstantní silou F, která je od vodorovného směru odkloněna o úhel beta. Určete: 1) Určete, zda v poloze dané úhlem φ nedojde k posunu břemene po plošině. 2) Zpracujte prezentaci projektu

3 ČÍSLENÉ HODNOTY ZADÁNÍ

4 Mechanismus je v provedení paralelogram
Břemeno uložené na plošině koná pohyb posuvný po kruhové trajektorii o poloměru r.

5 Pohybová rovnice ve směru tečny
Pohybová rovnice ve směru normály

6 Výpočet zrychlení ve směru tečny - aT
Po separaci proměnných a dosazení mezí se řeší diferenciální rovnice: Vztah pro výpočet rychlosti zvednání břemene Jak hodnoty zrychlení, tak hodnoty rychlosti se mění v závislosti na úhlu f.

7 Břemeno se pohybuje pohybem nerovnoměrným
Působí na něj následující síly: D´Alembertova síla normálová - Dn D´Alembertova síla tečná – Dt Vlastní tíha břemene - Q Uvolnění břemene Ns – síla normálová T - síla třecí Síla normálová Ns i síla Třecí T se mění v závislosti na úhlu f.

8 Výpočet síly D´Alembertovy ve směru tečny
Výpočet síly D´Alembertovy ve směru normály Pohybová rovnice ve směru osy y Ve směru osy y se poloha břemene na plošině nemění břemeno bude mít ve směru této osy nulovou rychlost a nulové zrychlení Velikost síly normálové Ns(f)

9 Pohybová rovnice ve směru osy x
Velikost zrychlení ax ve směru osy x Vypočítané hodnoty:

10 Hodnota zrychlení ax břemene na plošině je nepřípustně vysoká.
Závěr Hodnota zrychlení ax břemene na plošině je nepřípustně vysoká. Znamená to, že při zadaných hodnotách sil by se břemeno začalo po plošině pohybovat se značným zrychlením. Pohyb břemene po plošině je nepřípustný z důvodu požadavku na bezpečnou manipulaci s materiálem. Navrhované úpravy: Uchycení břemene na plošině Snížení hnací síly a tím dojde ke snížení rychlosti a zrychlení Konstrukční úprava plošiny

11 Děkujeme za pozornost ! Kolektiv autorů


Stáhnout ppt "VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA"

Podobné prezentace


Reklamy Google