Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
KARBOXYLOVÉ KYSELINY DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ
VY_32_INOVACE_14 - KARBOXYLOVÉ KYSELINY
2
KARBOXYLOVÉ KYSELINY Obecný vzorec: R - COOH
jsou organické kyseliny, ve kterých je vázána karboxylová skupina –COOH Obecný vzorec: R - COOH název karboxyl je složen z karbonyl a hydroxyl karboxylové kyseliny, tvoří nezbytnou součást všech živých organismů VY_32_INOVACE_14 - KARBOXYLOVÉ KYSELINY
3
jsou slabší kyseliny než minerální (anorganické) kyseliny
KARBOXYLOVÉ KYSELINY jsou slabší kyseliny než minerální (anorganické) kyseliny při disociaci se odštěpuje vodíkový kation: R-COOH → R-COO− + H+ neutralizace R-COOH + NaOH → R-COONa + H2O vznikají z uhlovodíků postupnou oxidací přes alkohol a aldehyd: R-CH3 → R-CH2-OH → R-CH=O → R-COOH VY_32_INOVACE_14 - KARBOXYLOVÉ KYSELINY
4
Z domácnosti známe několik karboxylových kyselin:
mravenčí (mravenci) octová (ocet) citronová (v citrusových plodech) vinná (hroznové víno) mléčná (kyselé mléko a kyselé zelí) benzoová (konzervace hořčice) VY_32_INOVACE_14 - KARBOXYLOVÉ KYSELINY
5
Názvosloví KARBOXYLOVÝCH KYSELIN
název se skládá ze slova kyselina a přídavného jména odvozeného z uhlovodíku s koncovkou –ová. V praxi se používají i triviální názvy. triviální název HCOOH kyselina methanová kys. mravenčí CH3COOH kyselina ethanová kys. octová CH3(CH2)2COOH kys. butanová kys. máselná (COOH)2 kys. ethandiová kys. šťavelová COOH(CH2)2COOH kys. butandiová kys. jantarová CH2=CH-COOH kys. propenová kys. akrylová VY_32_INOVACE_14 - KARBOXYLOVÉ KYSELINY
6
Vznik Karboxylové kyseliny vznikají z uhlovodíků postupnou oxidací přes alkohol a aldehyd. R-CH3 → R-CH2-OH → R-CH=O → R-COOH VY_32_INOVACE_14 - KARBOXYLOVÉ KYSELINY
7
Využití Využívají se v : Potravinářství Výroba léčiv Textilní průmysl
Kyselina mléčná-> VY_32_INOVACE_14 - KARBOXYLOVÉ KYSELINY
8
Výskyt v přírodě Karboxylové kyseliny jsou nepostradatelnou složkou živých organismů. Aminokyseliny jsou základem proteinů, tedy i enzymů, které umožňují složité metabolické procesy. <- enzym VY_32_INOVACE_14 - KARBOXYLOVÉ KYSELINY
9
PŘÍKLAD KYSELINY Kyselina mravenčí
je obsažena v kopřivá ch a jako svůj jed ji používají mravenci, včely a vosy. VY_32_INOVACE_14 - KARBOXYLOVÉ KYSELINY
10
PŘÍKLAD KYSELINY Kyselina octová vzniká při hnití rostlinných i živočišných produktů. Mnoho těchto kyselin je obsaženo také v ovoci a zelenině, např. kyselina šťavelová, jablečná nebo vinná. VY_32_INOVACE_14 - KARBOXYLOVÉ KYSELINY
11
VY_32_INOVACE_14 - KARBOXYLOVÉ KYSELINY
12
Zdroje: Snímek č. 1: cz/images/results.aspx?qu=chemie&ex=2#ai:MP | Snímek č. 7: - - Ben Mills,vlastní dílo, Wikimedia Commons, Snímek č. 8: - - Labrador2, vlastní dílo, Wikimedia Commons Snímek č. 9: - vdW.png - Ben Mills, vlastní dílo, Wikimedia Commons, Snímek č. 10: - vdW.png - Ben Mills, vlastní dílo, Wikipedia Commons, VY_32_INOVACE_14 - KARBOXYLOVÉ KYSELINY
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.