Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VODA JAKO SYMBOL.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VODA JAKO SYMBOL."— Transkript prezentace:

1 VODA JAKO SYMBOL

2 Světový den vody 22. Březen
1/5 lidstva nemá přístup k vodě, 2,6 mld. lidí postrádá základní hygienické zázemí, 3 miliony lidí ročně umírají na choroby způsobené kontaminovanou vodou (90% z nich jsou děti do 5 let). Bez vody se lidé neobejdou, je naší součástí – lidské tělo je tvořeno 65% vodou Spotřeba vody (osoba/den/litrů) ČR 120 litrů Vyspělé státy 200 – 300 l Zaostalé státy 10 – 20 l Zjisti svou vlastní spotřebu vody!!!

3 VODA (Eliška Boráková 6.A)
CHVÁLA VODY (tyto básničky, povídky, vtipy atd. vytvořily děti během výuky zeměpisu …) VODA (Eliška Boráková 6.A) Voda, voda, voda, voda k životu důležitá voda. Vody si musíme vážit, alespoň trochu se snažit, šetřit naší vodou, horkou teplou studenou. Bez vody, by nebyl svět, tato krása na pohled. Vodu v sobě všichni nosíme díky ní, teď tady stojíme. Díky ní teď tady stojíme a básně o ní skládáme. Díky ní teď tady můžeme být a tuto krásnou chvíli, spolu prožít. Prožít spolu krásnou chvíli a mít alespoň trochu píli, o vodě se něco naučit a později to také využít. Ať je voda průzračná či zakalená, vždy pro nás je a bude cenná. Jak tu dlouho stojím, trochu se i bojím, nedojde nám někdy voda? Ale ne, jí, by přece byla škoda. Teď pojďme a trochu si jí nalijme a všichni se ji napijme. Voda nám tak rychle hasí žízeň a vybírá si svou přízeň. Teď už víme, že je voda cenná a není jen tak pochycená. Již od pradávna je tu voda a nespraví s tím nic, ani Vanda. VODA (Eva Svobodová 6.A) Voda, vodička čirá, k životu velmi potřebná. Bez ní by jsme nebyli, nekoupali se, nežili. Z pramenu pramení, prodírá se z kamení, z ní pak potok je, člověk ji velmi potřebuje. Z potoku říčka, lidé si v ní skropí líčka. Z říčky řeka, Ta už lidi leká.

4 Ha ha zasmála se flaška a vyhodila vodu z podnájmu.  (Lukáš Ančinec 6
Ha ha zasmála se flaška a vyhodila vodu z podnájmu. (Lukáš Ančinec 6.A) Dobrá voda pro tchýni (Judita Fládrová 6.A) Byl jednou jeden potok ze kterého pili elfové, vlk Juan, Modrá Karkulka i Gandalfova tchýně. Jednoho krásného dne, když tchýně Gandalfa zase vytočila, se rozhodl, že už s tím musí něco udělat. Nemohl dlouho přijít na to, jak se tchýně zbavit. Když se jednou večer procházel uviděl jí u vody. „Otrávím vodu!“: vykřikl. Naštěstí ho polohluchá tchýně neslyšela. Okamžitě šel hledat různé jedovaté byliny, bobule, houby a tchynin jazyk. Jelikož byl sklerotický nemohl si vzpomenout na správný postup. Nejprve se nu podařila dobrá slivovice. Na druhý pokus to byla houbová polévka a teprve na potřetí se mu podařil správný jed. Druhý den ráno ten jed vylil do potoka. Když se tchýně napila padla na zem úplně otrávená. Jakmile se tak stalo, vyskočil Gandalf z křoví a začal kolem tchýně skákat jako potrhlý. Za chvíli z toho „blbnutí“ dostal žízeň. Vzpomněl si, že vodu otrávil. Netrvalo dlouho a Gandalf umřel žízní! Hodní elfové tchýni oživili, vodu vyčistili a Gandalfa pohřbili. Voda byla zase čistá, tchýně živá a zlý Gandalf mrtvý. Tak žili šťastně s tchýní a dobrou vodou… VODA (Hana Zámečníková 6.A) Voda je skoro všude. Jak dlouho tady ještě bude? Až tu voda nebude co budeme dělat? Půjdeme ji hledat! Co když řekne, že nás nechce?! Přemluvíme ji přece lehce….

5 Reálná spotřeba vody během dne:
Ranní hygiena………………….. Snídaně………………………… Toaleta………………………… Oběd……………………………. Hygiena a toaleta………………. Večeře…………………………. Večerní hygiena……………….. Ostatní…………………………. CELKEM LITRŮ ____________


Stáhnout ppt "VODA JAKO SYMBOL."

Podobné prezentace


Reklamy Google