Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Ateroskleróza
2
Ateroskleróza (kornatění tepen) - usazování cholesterolu v cévách na podkladě poškození cévní stěny - tvorba tukového, ateromového, vazivového plátu - zúžení tepny a rozvoj ischemie
3
ENDOTEL LUMEN MONOCYT VĚTŠINA MONOCYTŮ NEADHERUJE OX - LDL LDL
4
VCAM ICAM SELECTIN ENDOTEL LDL OX–LDL PĚNOVÁ BUŇKA
5
LUMEN ENDOTEL ENDOTEL Oxidovaný LDL (OX-LDL) LDL MONOCYT MAKROFÁG
PĚNOVÁ BUŇKA
6
Maturaci monocytu akcelerují chemotaktické molekuly MCP a MCSF
produkované - endoteliální buňkou (MCP) - vlastním monocytem (MCSF)
7
Léze mají vysoký obsah - intracelulárně a extracelulárně umístěných lipidů
- vysoký počet makrofágů
8
prasklá léze obnažuje subendoteliální kolagenní strukturu
následuje zachycení několika trombocytů klinická komplikace obturováním lumen
19
RIZIKOVÉ FAKTORY NEOVLIVNITELNÉ: genetická zátěž věk pohlaví
hyperlipoproteinémie (dyslipidémie) hypertenze inzulínová rezistence kouření
20
Etiopatogenetické faktory aterosklerózy
podmíněné geneticky + prostředím · kouření: kyslíkové radikály, hyperfibrinogenémie, reaktivita trombocytů, polycytémie · inzulinová rezistence a hyperinzulinémie (růstový faktor) · hypertenze (permeabilita, remodealce, dherence, angiotenzin II) · hyperlipoproteinémie: cholesterol ( LDL, HDL) · lipoprotein(a): částice podobná LDL, navíc obsahuje strukturu inhibující fibrinolýzu a ovlivňující růst hladké svaloviny
21
· dietní faktory - tuky: mastné kyseliny (nenasycené – olejová ?), cholesterol - alkohol (nižší dávky zvyšují HDL, antioxidanty v některých nápojích – červené vína ??) - antioxidační (např. vitamin E), resp. prooxidační faktory
22
· diabetes mellitus (glykace proteinů vč. LDL)
· obezita, nedostatek pohybu · homocystein (poškození endotelu, proliferace hladkých svalů) · nedostatek estrogenů (lipidy, endotelová funkce – zvyšují produkci prostacyklinu a NO) · mužské pohlaví · rodinná anamnéza · infekce: Chlamydia pneumoniae, cytomegalovirus (kóduje chemokiny), Helicobacter pylori (?) · hemostatické faktory (hyperfibrinogenémie, zvýšená reaktivita destiček, PAI) · psychické vlivy (stres, deprese ?)
23
Klinika ICHS ICHDK CMP
24
Terapie Primární prevence – vyloučení rizikových faktorů Léčba rizikových faktorů Zejm. léčba poruch lipid. metabolismu Ovlivnění průtoku krve myokardem/CNS/tepnami DK Ovlivnění cév (antag. kalcia, vazodilat.) Snížení spotřeby kyslíku (betablokátory) Ovlivnění koagulace (acetylsalic.kys., antikoagulancia) Léčba komplikací Revaskularizační léčba Fibrinolýza Zákroky na tepnách – perkut.: angioplastika, stent Bypass
25
Angioplastika
26
Stent
27
Co by měla obsahovat strava, aby nás ochránila ?
Nenasycené mastné kyseliny Vlákninu Antioxidanty vit.E, C, A, Q10 Kys. listová, vit.B6, B12 Nízký obsah cholesterolu
28
V jakých potravinách jsou obsažené?
Luštěniny (sója, fazole, čočka, hrách) Obilniny a celozrnné výrobky (vločky, kaše, musli, pečivo, těstoviny) Zeleninu (syrová, mražená, sušená) Ovoce Rostlinné oleje (s mírou) Považuje se za ideální, pokud je ve stravě poměr omega-3 MK a omega-6 MK: 1/5. Prospěšnost konzumace vína v moderovaném množství je odedávna známá. Ve víně přítomné estery kyseliny vinné, vitamíny, min. látky, resveratrol a flavonoidy chrání před rizikem kardiovask. chorob, mají vliv na srážení krve i protizánětlivé účinky. Resveratrol, který buňky produkují jako odpověď na stresové vlivy- mikrobiální napadení, má vysoký antioxidativní účinek - působí antiaterogenně a antikancerogenně. Nachází se zejména ve slupce vína a zráním se jeho obsah zvyšuje (vína z vyšších a chladnějších nadm. výšek ho mají více). Je obsažen také v hroznových moštech, džemech a dalších výrobcích z hroznů. V červených vínech je jeho koncentrace 6x vyšší než v bílých. Také závisí na technologii výroby vína - vyšší obsah při maceraci slupek.
29
Sója chrání cévy i efektivně ovlivňuje léčbu
sójová bílkovina snižuje hladinu cholesterolu v krvi vláknina bobů tento účinek zvýrazňuje polynenas. MK obsahuje vit. E, A karotenoidy = antioxidanty
30
Olivy bohaté na Na, K, Ca esenciální omega-6, mononenas. MK vit. E
ol. olej je nevhodný na smažení - snadno oxiduje v zaž. traktu mají účinky: antiseptické zrychlují stř. pasáž stimulují vyluč. žluče snižují vyluč. žal. šť. (léčba vředů)
31
Slunečnicová semínka, slunečnicový olej
Vynikající zdroj omega-6 MK
32
nízké množství nasycených MK a cholesterolu
Rybí maso esenciální omega-3 MK snižují TGC v krvi, ale u lidí s vysokými TGC jejich snížení vede ke zvýšení LDL jen některé druhy ryb obsahují omega-3 (losos, makrela, sleď, sardinky, pstruh, sumec) nízké množství nasycených MK a cholesterolu DD 10 dkg losos, štika a pstruh, žralok, sardinky, sleď, makrela,
33
Česnek snižuje hladinu cholesterolu v krvi působí jako přírodní antibiotikum působí protiplísňově
34
Preventivní vliv malých dávek alkoholu?
Většina dosud provedených studií potvrdila příznivý vliv alkoholu na ICHS. Předpokládá se, že rozumné množství alkoholu zvyšuje hladinu HDL cholesterolu a působí proti tvorbě trombů. Toxické a návykové vlastnosti alkoholu však vylučují doporučování „alkoholové prevence“.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.