Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: březen 2013 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: březen 2013 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický."— Transkript prezentace:

1 Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: březen 2013 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický okruh: Geometrie v rovině a v prostoru Téma: Čtyřúhelníky – kosočtverec a kosodélník Anotace: Vyvození vlastností kosočtverce a kosodélníku.

2

3 A D C B u₁u₂ S Má všechny strany stejně dlouhé. Úhlopříčky: jsou kolmé, navzájem se půlí. NEJSOU STEJNĚ DLOUHÉ!

4 A D C B u₁u₂ S Má protilehlé strany rovnoběžné a stejně dlouhé. Úhlopříčky: se navzájem půlí.

5 V kosočtverci a kosodélníku jsou dvojice protějších úhlů shodné. Kosočtverec a kosodélník nazýváme

6 Sousední úhly mají dohromady 180°.

7 Procvičování 1. Zjistěte, zda je kosočtverec (kosodélník) osově či středově souměrný. 2. Vypočítejte délky stran kosočtverce, jehož obvod je a) 25,2 cm b) 31 cm. 3. Vypočítejte obvod kosodélníku, jestliže b = 7,56 cm, c = 4, 78 cm.


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: březen 2013 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický."

Podobné prezentace


Reklamy Google