Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
VY_32_INOVACE_10_GAS_577_Dos
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_10_GAS_577_Dos Druh učebního materiálu Prezentace Autor Bc. Vlasta Dolejší
2
Vzdělávací obor, pro který je
materiál určen 29-54-H/01 Cukrář Předmět Cukrářská technologie Ročník 1. Název tematické oblasti (sady) Náplně a polevy Název vzdělávacího materiálu Polevy rosolové Anotace Tato prezentace seznamuje žáky 1. ročníku obor Cukrář s rosolovými polevami. Uvádí charakteristiky a výrobní postupy těchto polev. Učivo bude dále procvičováno v pracovním listu pod názvem Polevy čokoládové a rosolové – pracovní list. Zhotoveno, (datum/období) Ověřeno
3
Polevy rosolové Druhy polev: Agarová poleva Poleva z danagaru
Dolejší Vlasta OAHSHB Polevy rosolové Druhy polev: Agarová poleva Poleva z danagaru Dolejší Vlasta 2008
4
Dolejší Vlasta OAHSHB 1. Agarová poleva Vyrábí se z agar-agaru (mořské řasy), vody, cukru a škrobového sirupu. Jako barvivo se používá potravinářská barva. Ochucuje se kyselinou citrónovou. Foto autor Dolejší Vlasta 2008
5
je to polotovar čirý, průhledný, rosolovité konzistence, chuť sladká,
Charakteristika: je to polotovar čirý, průhledný, rosolovité konzistence, chuť sladká, bez další úpravy se používá zřídka. Foto autor
6
Výrobní postup: Agar se máčí a nechá se nabobtnat. Nabobtnalý agar se svaří na koloidní roztok. Po dokonalém rozvaření se přidá cukr. Po sejmutí s ohněm se přidává škrobový sirup. Roztok se zchladí se na teplotu 60°C. Přidá se barvivo a kyselina citrónová. Po zchlazení agarové polevy na teplotu 35°C se cukrářské výrobky zalévají.
7
2. Poleva z danagaru Danagar se vyskytuje v moři kolem Dánska.
Danagar se liší od tichomořského agar-agarů průběhem rosolovatěním. Danagar tuhne při teplotě značně vyšší (70 až 72°C). To se nepříznivě projeví při potahování výrobků.
8
danagar agar-agar
9
Agar – mořské řasy
10
Agarová poleva jako polotovar
11
Příprava ovocného dortu s rosolovou polevou
Foto autor
12
Použitá literatura: Použité zdroje:
BLÁHA, Ludvík, Věra CONKOVÁ a František KADLEC. Cukrářská výroba I vyd. Praha 4: Informatorium, ISBN BLÁHA, Ludvík, Věra CONKOVÁ a František KADLEC. Cukrářská výroba II vyd. Praha 4: Informatorium, ISBN PŮLPÁNOVÁ, Alena. Cukrářská technologie vyd. Hradec Králové: Radek Runšták - R plus, ISBN SKOUPIL, Jan. Cukrářská výroba 1. I. Praha: Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů, 1997. Použité zdroje: Agar. [online]. [cit ]. Dostupné z: Agar: Mořské řasy. [online]. [cit ]. Dostupné z: VitaInfo: agar - agar. [online]. [cit ]. Dostupné z: The Word. [online]. [cit ]. Dostupné z: Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.