Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_10_GAS_577_Dos

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_10_GAS_577_Dos"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_10_GAS_577_Dos
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_10_GAS_577_Dos Druh učebního materiálu Prezentace Autor  Bc. Vlasta Dolejší

2 Vzdělávací obor, pro který je
materiál určen 29-54-H/01 Cukrář Předmět Cukrářská technologie Ročník 1. Název tematické oblasti (sady) Náplně a polevy Název vzdělávacího materiálu Polevy rosolové Anotace Tato prezentace seznamuje žáky 1. ročníku obor Cukrář s rosolovými polevami. Uvádí charakteristiky a výrobní postupy těchto polev. Učivo bude dále procvičováno v pracovním listu pod názvem Polevy čokoládové a rosolové – pracovní list. Zhotoveno, (datum/období) Ověřeno

3 Polevy rosolové Druhy polev: Agarová poleva Poleva z danagaru
Dolejší Vlasta OAHSHB Polevy rosolové Druhy polev: Agarová poleva Poleva z danagaru Dolejší Vlasta 2008

4 Dolejší Vlasta OAHSHB 1. Agarová poleva Vyrábí se z agar-agaru (mořské řasy), vody, cukru a škrobového sirupu. Jako barvivo se používá potravinářská barva. Ochucuje se kyselinou citrónovou. Foto autor Dolejší Vlasta 2008

5 je to polotovar čirý, průhledný, rosolovité konzistence, chuť sladká,
Charakteristika: je to polotovar čirý, průhledný, rosolovité konzistence, chuť sladká, bez další úpravy se používá zřídka. Foto autor

6 Výrobní postup: Agar se máčí a nechá se nabobtnat. Nabobtnalý agar se svaří na koloidní roztok. Po dokonalém rozvaření se přidá cukr. Po sejmutí s ohněm se přidává škrobový sirup. Roztok se zchladí se na teplotu 60°C. Přidá se barvivo a kyselina citrónová. Po zchlazení agarové polevy na teplotu 35°C se cukrářské výrobky zalévají.

7 2. Poleva z danagaru Danagar se vyskytuje v moři kolem Dánska.
Danagar se liší od tichomořského agar-agarů průběhem rosolovatěním. Danagar tuhne při teplotě značně vyšší (70 až 72°C). To se nepříznivě projeví při potahování výrobků.

8 danagar agar-agar

9 Agar – mořské řasy

10 Agarová poleva jako polotovar

11 Příprava ovocného dortu s rosolovou polevou
Foto autor

12 Použitá literatura: Použité zdroje:
BLÁHA, Ludvík, Věra CONKOVÁ a František KADLEC. Cukrářská výroba I vyd. Praha 4: Informatorium, ISBN BLÁHA, Ludvík, Věra CONKOVÁ a František KADLEC. Cukrářská výroba II vyd. Praha 4: Informatorium, ISBN PŮLPÁNOVÁ, Alena. Cukrářská technologie vyd. Hradec Králové: Radek Runšták - R plus, ISBN SKOUPIL, Jan. Cukrářská výroba 1. I. Praha: Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů, 1997. Použité zdroje: Agar. [online]. [cit ]. Dostupné z: Agar: Mořské řasy. [online]. [cit ]. Dostupné z: VitaInfo: agar - agar. [online]. [cit ]. Dostupné z: The Word. [online]. [cit ]. Dostupné z: Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_10_GAS_577_Dos"

Podobné prezentace


Reklamy Google